Devino Patron!

Un mediu mai curat prin eficiența energetică

„Treci la verde” este denumirea podcastului (interviu radio, mai tradițional spus) lansat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în cadrul proiectului „Responsabilizare prin informare în localitățile codrene”. Materialul audio poate fi ascultat online din orice colț al lumii. Dar, este difuzat și prin undele hertziene - la radio „EcoFm” și la radio Cimișlia.

Un mediu mai curat prin eficiența energetică

În prima ediție a podcastului „Treci la Verde”, jurnalistul Dinu Rusu a discutat despre eficiența energetică, cu expertul național al proiectului „Convenția Primarilor-Est”, Victor Parlicov. Ei au abordat subiectul din perspectiva beneficiilor și au ajuns la concluzia că, dincolo de economii, înseamnă și protecția mediului. O parte a acestui dialog îl propunem cititorilor revistei NATURA. Pentru a asculta podcastul în totalitate, vizitați pagina www.ecopresa.md, rubrica „Podcasturi eco”.

 

- Dle Parlicov, ce înseamnă eficiență energetică?
- În primul rând, conceptul de eficiență energetică înseamnă să asiguri un nivel decent de confort, cheltuind mai puține resurse. Nu înseamnă să stingem lumina, să ne dezicem de internet, de energie electrică, să trăim ca în secolul XV. Nu! Asta înseamnă să ducem un mod de viață din secolul XXI, însă cheltuind cât mai puțină energie.

De fapt, energia electrică reprezintă, în Republica Moldova, doar puțin peste zece la sută din toată balanța energetică. Cea mai mare parte o deține energia termică, pe care o utilizăm pentru a încălzi spații localite, și nu numai. A doua cea mai mare parte revine combustibilului lichid, pe care noi îl folosim pentru transport.


- De ce despre eficiență energetică auzim mai mult la nivel de instituții, decât la nivel privat?
- Pentru că instituțiile publice, ale statului, să fie exemplu pentru gospodăriile casnice, pentru a reduce presiunea asupra mediului, a micșora emisiile de gaze cu efect de seră. Și aici Uniunea Europeană este cel mai avansat jucător pe arena globală care s-au preocupat de acest domeniu. Toate acțiunile pot fi preluate la nivel casnic – izolarea termică a pereților, schimbarea sistemului de încălzire și a sursei energetice, reducerea consumului de cărbuni, lemn; trecerea la surse energetice curate.


- Ce ar mai contribui la eficiența energetică într-o gospodărie?
- Știu un exemplu foarte bun, o organizație non-guvernamentală - „EcoVisio”, a construit, în satul Râșcova, Criuleni, o clădire utilizând la maximum potențialul energiei. E vorba de tehnologii de eco-design, aplicate din momentul proiectării: este important cum poziționezi casa, cum faci unghiul streșinii. Vara - soarele să nu intre cu razele prin fereastră și să nu încălzească casa. Iarna, când soarele merge mai jos față de orizont, să treacă pe sub streașină și să ajungă în casă și să încălzească la maxim pereții, care să preia această căldură.

Vă asigur, obții zeci de procente economii la întreținerea unei astfel de case. În general, în Uniunea Europeană, acum se merge pe conceptul că toate clădirile noi trebuie să respecte tehnologia numită „near to zero”, adică consum de energie aproape de zero. Clădirea, pe de o parte, consumă energie, pe de altă parte – produce energie. Asta este posibil, în special, pentru casele individuale. Nu sunt cheltuieli suplimentare semnificativ mai mari decât la construcțiile clasice, dar, după acesta, cheltuielile de întreținere scad cu 50-60 și mai mult la sută. Dacă utilizezi și energia regenerabilă, poți să ai aproape zero cheltuieli de întreținere.


- Ce alte exemple pozitive avem la nivel național, pentru ca oamenii să se inspire de la Strășeni, de la Cantemir sau de la Ungheni, bunăoară?
- Eu aș vrea să dau câteva exemple. Primul de la Călărași – Grădinița de copii „DoReMicii”, care este construită după standardele de „casă pasivă”. Pentru cei care puțin simt cifrele, vreau să spun doar că este o clădire de peste o mie de metri pătrați, încălzită cu o pompă termică de 15 Kw – este un miracol tehnic. Proiectarea și construcția s-a făcut de echipe din Republica Moldova, sub supravegherea germanilor, finanțarea a fost din Germania. Ceea ce se întâmplă la Călărași este un exemplu unic în regiune.

Un alt exemplu avem în iluminatul stradal, la Cantemir și Ocnița. Cu ajutorul UE, nu doar că au fost schimbate corpurile de iluminat pe unele calitative, dar, a fost programat sistemul de administrare. Astfel, dirijarea nivelului de luminozitate a străzilor este făcută din birou, în funcție de condițiile meteo – dacă este ceață sau nu, este ploaie sau nu, asfaltul reflectă sau absoarbe etc.

Când a fost implementat proiectul UE la Cantemir și Ocnița nu existau asemenea experiențe în Moldova. Astăzi, probabil, mai sunt proiecte realizate de aceeași calitate și eu cred că urmează multe altele. Feștelița este alt exemplu, deși, deocamdată, proiectul este în implementare. Ca și celelalte orașe enumerate, localitatea este semnatară a Convenției Primarilor privind Clima și Energia. Ei au câștigat un proiect din partea Uniunii Europene, care prevede construcția unui parc fotovoltaic, crearea sistemului de încălzire pe biomasă, plantație de salcie energetică etc. Un complex întreg de măsuri, care, într-adevăr, au toate șansele să transforme localitatea. Așteptăm cu nerăbdare să fie finalizat proiectul, să vedem efectele acestuia, să ducem acolo oamenii și să le arătăm ce se poate de făcut, dacă depui efort și se creează o colaborare bună între administrația publică locală și sectorul asociativ.


- Vă mulțumesc.

 

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, fondatoarea Ecopresa.md, este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează Proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni. 
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul Proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Susține Natura.md: Devino Patron!