Casa-muzeu „Alexie Mateevici” din satul Zaim
Ajungând prin Zaimul Căușeniului, nu poți trece pe lângă Casa-Muzeu „Alexei Mateevici”. Porțile masive de lemn ascund o curte plină cu simboluri. 24 de buturugi așezate în jurul celei din centru fac parte din Salba cu Sfinți „Un șirag de piatră rară”, iar monumentul în bronz al poetului este elementul central al curții. Alături sunt două pietre: pe una este sculptat un vers din poezia „Limba noastră”, iar pe cealaltă – un citat al preotului Vasile Țepordei despre Mateevici.
În această casă, zidită de tatăl său, Mateevici a locuit de la vârsta de cinci ani. Muzeul a fost inaugurat în 1988, la 100 de ani de la nașterea sa, la inițiativa profesorului Ion Găină, care conduce muzeul de la înființare.
Muzeul are șase săli. Sala cu bust are în prim-plan o sculptură a lui Alexei Mateevici, tricolorul cu care sătenii mergeau la primele adunări naționale de la Chișinău, din anii ’90 ai secolului XX, drapelul Uniunii Europene și imagini de la expoziția „Mateevici la Bruxelles”. În următoarea sală, care este cea mai mare dintre toate, sunt piese de mobilier.
Mai multe accesorii bisericești amintesc despre faptul că atât Alexei, cât și înaintașii săi au fost preoți. Urmează camera părinților, cu portretele acestora și două paturi vechi. Alături se găsește biblioteca familiei, cu cărți vechi, dar și câteva mai noi, ale altor personalități din această regiune, cum ar fi Ion Ungureanu și Petru Cărare. Urmează camera copiilor, cu fotografii, scrisori, documente și alte informații despre Alexei și ceilalți copii ai lui Mihail și ai Nadejdei Mateevici.
În ultima sală de expoziții, Limba noastră, vedem un portret al lui Alexei Mateevici, pictat în ulei de Igor Vieru, tot aici se păstrează și originalul Arborelui „Limba noastră”, creat de Sava Mihailicenco. Lângă „Masa tăcerii” au fost expuse „Treptele spiritualității”, cu spițe de lemn cu pământ de pe mormintele mai multor personalități ale neamului românesc.
NOTA BENE: Turiștii ar fi bine să contacteze colaboratorii muzeului pentru a-și programa vizita!
Distanța de la Chișinău: 74 km
Orașe apropiate: Căușeni – 8 km, Ștefan Vodă – 33 km.
Atracții turistice în regiune:
- Casa-Muzeu „Alexei Mateevici” de la Căinari (30 km),
- Complexul Muzeal „Monahul Ioan Zlotea” din Sălcuța (11 km).
Cartea „99 de atracţii turistice din Republica Moldova” poate fi procurată din librării sau de pe www.bookstore.md.
Vadim ȘTERBATE
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 362
Susține Natura.md: Devino Patron!