Devino Patron!

Ziua Mediului sărbătorită printr-o drumeție pe traseul Trebujeni-Furceni

Ziua Mediului sărbătorită printr-o drumeție pe traseul Trebujeni-Furceni

De Ziua Mediului, comunitatea iubitorilor de natură a sărbătorit evenimentul prin intermediul unei drumeții în aer liber, organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic pe traseul turistic Trebujeni – Furceni.

 

Cei 30 de participanți la excursie au pornit de la marginea satului Trebujeni și au mers circa 8 km, până la capătul traseului în apropiere de localitatea Furceni. Pe drum au admirat peisajele pitorești, stâncile abrupte și împădurite, dar și defileul râului Răut.

Ar putea fi o imagine cu natură şi iarbă

Drumeții au discutat și au dezbătut pe traseu probleme legate de agricultura ecologică, protecția naturii, eco-turism. Pe drum de țară, pe alocuri calcaros, cu iarba până la genunchi, aceștia au trecut prin Defileurile Râpa Ciobanului și Selitra, au admirat Stânca Corbului situată de cealaltă parte a râului, în pădurea Trebujeni. Mânați de curiozitate, participanții s-au ghidat unii pe alții, ba arătându-și o șopârlă sau un pui de șarpe, o floare mai deosebită sau o priveliște care-ți taie respirația.

Ar putea fi o imagine cu şarpe şi natură

 

Ghizii (reprezentanții magazinului Limon) au oferit informații importante despre turismul etic și despre explorarea naturii cu cât mai puține daune. Iată ce principii de bază au însușit de la ei participanții la drumeție:  

  • Nu lăsăm gunoi în urma noastră. Îl colectăm și-l scoatem din natură.
  • Nu facem focul pe pământ. Folosim un loc unde anterior s-a făcut focul sau, dacă nu există, adunăm pietre și construim o vatră.
  • Nu ne spălăm în apropiere de sursele de apă. Luăm apă și mergem la câteva sute de metri depărtare.
  • Păstrăm o distanță respectuoasă față de viețuitoare

 

În cadrul unui popas efectuat pe traseu, participanții au plantat 60 de exemplare a unei plante pe cale de dispariție din R. Moldova. Acest lucru a fost asigurat de angajații Grădinii Botanice Institut. Dr. Pavel Pînzaru, cel care a crescut plantele din semințe, a povestit celor peste 30 de participanți la drumeție că specia, care se numește Scutellaria supina (Mirgău pitulat), este inclusă în Cartea Roșie, în categoria critic periclitată. Aceasta crește într-un singur loc din Moldova, pe calcare, lângă satul Hrușca, raionul Camenca. 

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi iarbă

 

Cu grijă deosebită, cele 60 de fire de răsad au fost plantate pe un perimetru de câțiva zeci de metri. Fiecare fir a fost sădit într-o mică copcă și udat pentru a se prinde și ulterior  să formeze o întreagă populație în regiune.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi natură

 

Drumeția pe traseul Trebujeni-Furceni a reprezentat primul eveniment din lanțul de activități dedicate Zilei Mediului, care se desfășoară în perioada 5-26 iunie, cu drumeții, excursii, iarmaroc de sărbătoare, comunicare și program artistic. Organizatorii promit o combinație de evenimente online și offline. Partea online se va desfășura pe Facebook, pe pagina evenimentului Ziua Mediului Moldova, unde vor fi postate  reportaje, teasere, anunțuri, informații, transmisiuni live, fotografii, concert. 

Offline urmează alte evenimente, în zilele de weekend:

  • 12-13 iunie – Excursie la turbine eoliene și într-un parc fotovoltaic.
  • 19 iunie – Expediție pe Nistru pe caiace.
  • 26-27 iunie – Eco-iarmaroc de sărbătoare, cu expoziții și activități.

Prin acest eveniment, organizatorii își doresc să comunice despre diversitatea comunității de mediu din Moldova – de la turism, agricultură ecologică, reciclare, până la eco-tehnologii și afaceri verzi.  “Ne propunem ca publicul să vadă și să experimenteze anumite activități, să cunoască oameni din comunitate, noi viziuni, noi idei, să devină mai sensibili la subiectele de mediu și să adopte noi comportamente prietenoase naturii”, spune echipa AJMTEM.

Ziua Mediului este un Festival format în anul 2016, la inițiativa unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Moldova) și perpetuat ulterior în cadrul Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM).

Evenimentul din acest an este organizat de AJMTEM, în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova (OMS), UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu – organizații, proiecte, activiști, afaceri verzi etc.

Tematica anului 2021 pentru Ziua Mondială a Mediului este conservarea ecosistemelor.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!