Devino Patron!

O întâlnire de zile mari

O întâlnire de zile mari

Incredibil! Nu m-am așteptat! Așa ceva trebuie să vezi! Totul e ca la carte: instruire, educație, învățământ și... o cultură aleasă, întruchipate în Liceul Teoretic ORIZONT, filiala Buiucani, mun. Chișinău, unde am trecut pragul zilele trecute. Ce mai? E un „ORIZONT” cu „multă floare”, care an de an dă rod bogat bucurând o lume! Iar în R. Moldova activează șase filiale ale Instituţiei Private de Învăţământ Liceul Teoretic ORIZONT – filialele Buiucani, Ciocana, Durleşti (mun. Chișinău) și filialele Ceadîr-lunga, Bălţi și filiala „Kindergarten”, ai căror directori sunt de etnie turcă. Inițial s-a numit Liceul Moldo-Turc ORIZONT.

Și care este specificul acestei instituții? Pe lângă studierea disciplinelor reale (informatica, matematica, biologia, fizica şi chimia) în limba engleză, începând cu clasa a VIII-a – interculturalitatea ocupă un loc aparte! În capul mesei se află educarea copiilor întru respectarea tradițiilor, obiceiurilor și datinilor tuturor popoarelor. „Noi, turcii, suntem daltonici, când vine vorba de naționalitate sau religie, afirmă într-o limbă română impecabilă dl Mücahit BINER, directorul Liceului Teoretic ORIZONT, filiala Buiucani, noi nu facem deosebire între oameni după aceste criterii, noi prețuim Omul”. Acesta și este parcursul educației în instituția respectivă. Inițial aici studiau elevi din clasa a VIII-a – a XII-a, dar a fost reorganizată în anul de studii 2013-2014, când au fost deschise clase primare și grupe pregătitoare, iar ciclul gimnazial și liceal a fost transferat la filiala Durlești. 

Actualmente la Liceului Teoretic ORIZONT, filiala Buiucani, învață 517 elevi de etnie română, turcă, găgăuză, bulgară, ucraineană, rusă..., instruiți de circa 40 de cadre didactice. Un scop în sine al pedagogilor de la această instituție este favorizarea participării elevilor dotaţi la concursuri naţionale şi internaţionale.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane stând jos şi persoane în picioare

Cinste și onoare corpului didactic! Toată prețuirea și admirația distinșilor pedagogi: Mesut Karadeniz, Valentina Bujor, Liliana Stegărescu, Mariana Istrati, Svetlana Burduja, Viorica Cojocaru.

Desigur, nu aș fi aflat atâtea despre acest Altar al Iluminării, dacă instituția, în persoana dnei Valentina CIOBANU, bibliotecara liceului, nu ar fi ieșit cu inițiativa de a organiza o întâlnire cu colaboratorii revistei NATURA – Revista tămăduirii sufletului și plaiului. Această frumoasă și mult folositoare sărbătoare pentru toți cei prezenți în Sala de festivități a fost drept o confirmare a crezului de-o viață a dlui director Mücahit BINER că „Omul sfințește locul”. 

În fața unei săli arhipline de elevi, secundați de profesori, au vorbit cu mult drag despre ecologia plaiului și ecologia sufletului dnii Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, directorul revistei „Natura”, Gheorghe Budeanu, scriitor, colaborator al acestei publicații, dna Silvia Strătilă, redactor-coordonator al revistei și subsemnatul. 

Emoții, speranțe, dragoste de tot ce e frumos, de Natura-Mamă, de tot ce ne înconjoară, ne-au inundat pe toți cei prezenți la acea întâlnire de suflet. 

Și, chiar dacă a trecut ceva vreme din ziua aceea (27.09.2022), parcă nu ne-am îndepărtat cu nicio iotă de lumea de vis și speranță ce domnește în  Liceul Teoretic ORIZONT, filiala Buiucani, mun. Chișinău, unde, de ce n-am recunoaște, ne dorim să mai revenim, să ne mai întâlnim cu toții.

Ionel CĂPIȚĂ

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 368

 

Susține Natura.md: Devino Patron!