Devino Patron!

Biblioteca Științifică din Bălți – suverana cărții din nordul Moldovei

Biblioteca Științifică din Bălți – suverana cărții din nordul Moldovei

Astăzi drumul spre bibliotecă este înlocuit adesea cu cel care duce spre mall. Între o haină scumpă și o carte, și ea cu un preț exagerat de mare, mulți preferă să arate șic. Investim totuși în ceea ce se poate deteriora. Este adevărat că informația, opulentă astăzi și la îndemâna oricui, se poate găsi mai ușor într-un device, de care nimeni nu duce lipsă, decât să tragi o fugă la bibliotecă. În perioada postbelică, când ne refăceam starea morală, mulți își găseau vindecarea în cărți, iar biblioteca era lăcașul potrivit pentru sănătatea mentală. Câți din noi, studenți ai anilor ,60, ,70, ,80, nu am alergat să prindem un loc în bibliotecă ori să ne testăm răbdarea, așteptând o carte rară, pitită în cele mai ascunse rafturi?       

În 2022, sălile bibliotecilor din R. Moldova sunt doldora de cărți, chiar și în sate aceste instituții de iluminare funcționează datorită unui cărturar, care ține în mână o carte și în cealaltă o tabletă, interesat să promoveze prin intermediul ei valoarea cărții. La Bălți, chiar în inima orașului, și acest loc nu este ales la întâmplare, ci în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” Bălți (USARB), o inimă bate pentru o bibliotecă - Biblioteca Științifică (BȘ) USARB, unică printr-un volum mare de carte, și e un centru de instruire universitară.     

Fondată în 1945, odată cu înființarea Institutului Învățătoresc, „regina cărții din nord”, după cum avea s-o numească jurnalistul bălțean Iulius Popa, această somptuoasă suverană a cărții mai amintește că Biblioteca din Alexandria n-a dispărut din memoria colectivă a omenirii. Cartea mai poate atrage și prin gust estetic, s-au gândit acei care au adus clădirea și interiorul sălilor la o frumusețe desăvârșită: un hol cu scări înalte te îndeamnă că spre carte trebuie să urci prin efortul de a le păși, precum ai escalada Everestul. Aceste trepte duc spre aleea cu portretele domnitorilor, a căror tron a încăput într-o ramă strălucitoare ca și menirea istorică a lor.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi interior

Apoi se deschid sălile de lectură spațioase cu rafturi de cărți și cu portretele scriitorilor, străjuite de un bibliotecar (de fapt, această misiune a fost îmbrățișată mai mult de femei, chit că muza este, spune DEX-ul, de sex feminin), mereu adâncit în proiecte, rapoarte, în așteptarea utilizatorilor.

Într-o eventuală călătorie prin imperiul cărții, dacă vrei să te convingi că Biblioteca Științifică USARB este un centru multifuncțional de învățare prin formarea culturii informației o face, de obicei, cu bun gust și priceperea de a ghida, cu bucuria să însoțească cititorii, dar și cu intelectul specialității sale, Aculina Mihaluță, director adjunct al bibliotecii. De la ea poți afla despre activitățile de cercetare sau despre cele mai importante evenimente științifice, reuniuni profesionale naţionale şi internaţionale, stagii de formare continuă, vizite de documentare, traininguri și multe proiecte ce au loc în bibliotecă. Considerată cea mai mare bibliotecă universitară din Europa de Est, BȘ a USARB este și un partener pentru bibliotecile din instituţiile de învăţământ preuniversitar din 15 raioane de Nord și mun. Bălți. Dotarea BȘ cu 12 săli de lectură (793 locuri), 4 săli de împrumut la domiciliu și alte subdiviziuni, colecţii enciclopedice: 1 008 018 u.m. în 309 116 titluri, ce se completează anual cu 7-8 000 documente în 4-3 000 titluri, 500 mii de vizite, inclusiv 300 mii virtuale şi peste 600 000 de împrumuturi şi furnizări de documente electronice adună anual 7 000 de utilizatori.   

Acest periplu scurt din campusul USARB până în incinta Bibliotecii Științifice l-au parcurs mulți tineri, absolvenți ai universității din Bălți, astăzi, la fel de mulți, au ajuns ambasadori ai cărții prin misiunea încredințată de profesia lor.     

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 365

 

Susține Natura.md: Devino Patron!