Vor construi opere care vor deveni capodopere
Faima orășelului Hâncești cu o istorie seculară zbuciumată, ca multe alte localități pe unde a trecut valul de orori sau erori ale trecutului, a fost și mai este recunoscută prin școlile stoice la un învățământ de calitate.
Regiunea de est a Moldovei, în care este localizat vechiul târg al județului Lăpușna, mai este în reflectoarele unei lumini curate și datorită personalităților, de cândva sau din prezent, sau datorită educației instruite la școlile solicitate de un număr mare de tineri. În această categorie de solicitări la studii de calitate se înscrie Colegiul de Construcții Hâncești.
Instituția de învățământ cu mai multe profiluri de specialitate are o vechime mare, acesta fiind vechiul Tehnicum de Construcții din Cotovsc, înființat în 1965. La această școală au învățat profesii în domeniul construcției sute sau mii de tineri, cu a căror cunoștințe solide au construit case sau chiar orașe. În 1991, tehnicumul este reorganizat în Colegiul de Construcții Hâncești, iar actualul director este Alexandru Megherea, coordonator al practicii de betonare, zidărie și finisare. Prin decizia ANACEC-ului, instituția a primit acreditare în anul 2022, iar aici studenții pot beneficia de cinci programe de formare: Construcția și Exploatarea Clădirilor și Edificiilor; Sisteme de Alimentare cu Gaze, Căldură și Ventilare; Evaluarea Imobilului; Cadastru și Organizarea Teritoriului; Contabilitate.
Echipa managerială este și ea o construcție trainică cu specialiști în domeniu, dar și persoane cu calități de lider. Cadre didactice cu pregătire bună și o echipă condusă de directorul Alexandru Megherea, directorii adjuncți Andrei Artene, profesor de Cadastru, responsabil pe procesul de instruire, Axenia Ungureanu, profesoară de limba și literatura română, director adjunct pe educație, și profesoara de Mecanică tehnică, Zinaida Tîmbur, responsabilă pe practică și producere, muncesc așa încât studiile să se facă la un nivel înalt. Cei 423 de tineri, din diferite localități ale R. Moldova, își pregătesc viitorul profesiei lor aici, fiind instruiți de patruzeci de profesori, conștienți că în fața lor sunt creiere în a căror pricepere vor fi condițiile economice, în toate domeniile, ale statului nostru.
Clădirea colegiului se află într-o zonă pitorească a orașului Hâncești, pe o colină de unde se poate vedea frumusețea întinsă a urbei, alături fiind Conacul lui Manuc Bei (poate că vechea clădire nu e așezată la întâmplare, ar fi ca tinerii, ce studiază aici și parcurg același drum timp de patru ani, să conștientizeze cât de important este să estimezi valoarea unor construcții fie pentru a le exploata sau explora) și un lac minunat de frumos și mare, cu apă curată, străjuit, mai degrabă ocrotit de o faleză, dar nu aglomerată cu dughene sau, folosind un termen modern – localuri -, ci cu arbori înalți, bătrâni, asemenea unei pădurici care păzește liniștea locului.
Alături de aceste frumuseți naturale, studenților de la colegiu, le vine mai cu deosebire inspirația și dorința să învețe. „Pe lângă orele de curs obligatorii elevii din colegiu au oportunitatea de a participa în diverse activități educative organizate în cadrul instituției, activități ce-i determină să-și valorifice potențialul în diverse domenii: activități artistice; activități sportive”, confirmă și directorul adjunct pe educație, Axenia Ungureanu. Pe lângă obiectele de specialitate, instruirea în Colegiul de Construcții este generată și pe activități educative.
Aceste interacțiuni, pentru o educație plenară a tânărului, sunt în grija sectorului educativ, de aceea „anual se organizează decadele catedrelor, în cadrul cărora se desfășoară o varietate de activități: mese rotunde, ore publice, concursuri de inteligență „Tineri și dotați”, „Cel mai bun la specialitate”, expoziții, vizite pe șantierele de lucru și alte unități economice”. Întreaga armată de profesori, în virtutea specialității pe care o predau „stimulează interesul elevilor pentru profesiile ce le studiază, le dezvoltă spiritul competitiv, o mai bună și eficientă comunicare, munca în echipă”, se menționează în planul de activitate al colegiului.
Pe umerii directorului stau mai multe griji, ele însă fortifică și mai mult interesul comun al corpului didactic în formarea inteligențelor la tineri. Tocmai parteneriatele educaționale cu UTM, Biblioteca Republicană Tehnico-Științifică, Centrul de excelență în Construcții, Colegiul de Ecologie Chișinău, Colegiul Național de Comerț, Biblioteca Publică Raională „A. Plămădeală” Hâncești sunt surse și documente care asigură procesul de formare profesională a studenților (poate că nivelul lor de pregătire asigurat cu o profesie, depășește statutul de elev, care are doar o instruire teoretică). Schimbul de experiență într-o vizită scurtă la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași face și el parte din activitatea didactică a colegiului.
Anul de învățământ 2021-22 l-au trăit cu rezultate frumoase mulți elevi din colegiu, participând la activități diverse. Câteva mențiuni și locuri, din ansamblul de participări la concursuri pe obiecte, festivaluri, emisiuni, sunt adunate de următorii tineri activiști: Patraș Olga, gr. C-191 (locul I, interpretare solo, mențiune, Limba și literatura română), Dodu Cătălina și Stanciu Andreea, gr. C-211 (Locul I, interpretare de cântec în duet), Dulțev Galina, gr. C-211 (locul I, recital de poezie, mențiune - geografie și l. engleză), Ursu Daniela, gr.EI-211 (locul III, recital de poezie), Ștefan Gabriela (mențiune, L. franceză), Zamostean Ștefan (mențiune, L. engleză), Axinti Alexandru (mențiune, geografie).
Viața activă a elevilor cu performanțe vizibile se confirmă și prin faptul că, la condițiile de trai, fără îndoială, superbe, egale cu cele pe care le au semenii dintr-o țară europeană, au toate motivele ca învățătura, la această vârstă, să fie prioritară. Directorul Alexandru Megherea are și el motive de satisfacție sufletească când își amintește cu drag cum singur a pus umărul, a îmbrăcat mănușile de tencuitor sau, dacă a trebuit să ajute, a fost și salahor, ca aceste condiții de trai ale elevilor din cămin să fie ireproșabile. Meritul și mulțumirile, știe dl director cu echipa sa, se îndreaptă spre partenerii din Olanda cu ajutorul cărora s-a renovat căminul studențesc. Mențiunea că la Colegiul de Construcții Hâncești se învață meserie, iar programul de activitate, orientat ca dezvoltarea durabilă a tânărului să fie un constructor de opere în viață, trebuie văzută și apreciată.
Silvia STRĂTILĂ
Susține Natura.md: Devino Patron!