Devino Patron!

Eroii lui Sadoveanu

Eroii lui Sadoveanu

Vizitat într-o zi capricioasă când cerul își scutură norii de ploi ciobănești, porțile Liceului „Mihail Sadoveanu” din Călărași (director Valeriu Gorincioi) se deschid pentru a-ți fi gazda unei calde și luminoase primiri. Situat pe strada 31 August, la o intersecție cu Ștefan cel Mare, liceul, prin geografia amplasării, confirmă, de peste 30 de ani, că pe aici a trecut revoluția culturală, iar cu înființarea acestui liceu Calărașiul anunța un magnus rediviva călărășenilor. Prin succesul reformelor din anii ,90 a trecut și Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, fondat la 19 iulie 1991, primul director fiind Gheorghe Șapoval. Despre istoria fondării instituţiei pot să vorbească profesorii temerari Nicolae Drăgănel, Valeriu Gorincioi, Alexei Cotelea, Andrei Ciubotaru, Vladimir Susarenco, dar și alți entuziaști, care în anii de mișcare națională au luptat pentru deschiderea ei. În anul 1991 în temeiul Ordinului Ministerului Ştiinţei şi Învăţământului de atunci, cu nr. 269 din 2002, instituției i s-a conferit numele lui Mihail Sadoveanu, deloc întâmplătoare această emblemă a literaturii și culturii românești, puțin învecinată, dacă ne gândim că prolificul scriitor s-a născut în aceeași Moldovă, doar că Pașcaniul, localitatea de baștină a scriitorului, se află la vreo 120 km de Călărași, Republica Moldova.     

Vechimea clădirii nu deranjează, chiar dacă elevii, profesorii și părinții își doresc ca liceul lor să câștige noi proiecte de renovare, înfrumusețare și dotare. Arhaicul doar amintește că prin acest edificiu și-au dat mâna, cordial și amical, două nume ale culturii universale – savantul rus Lomonosov a dat girul „Ceahlăului prozei românești” (după cum l-a numit Geo Bogza) ca stăpân la el acasă să fie muntele, așa cum i se cuvine și așa cum munții nu se pot urni din loc, oricât de imperială ar fi puterea timpului.      

Istoria patronului spiritual a lăsat ca principalul obiectiv „acces, relevanță, calitate” să fie înscris în „cartea de cetire” a liceului.  Scopul fiecărei zile și, respectiv, al anilor de studii, în a căror răstimp s-au instruit sute și mii de promoții, este ca prin activități educaționale să crească generații, iar conectarea și perfecţionarea la tehnologii informaţionale, să asigure calitatea. Corpul didactic este un angrenaj ce modelează din copii personalități în devenire. Aici veriga partenerilor manager - angajat, profesor – elev, diriginte – părinte, şcoală – familie, este eficientă, iar copilul simte că ferestrele școlii sunt îndreptate spre lumină. Un mediu favorabil instructiv-educativ pleacă din vârful piramidei, în limbajul oficial-administrativ acesta este un consiliu din profesori cu calități de leadership și cu voința ca educația în liceu să aibă și rigoarea sau disciplina cuvenite. Consiliul de administrație îl formează Valeriu Gorincioi, profesor de chimie, director al acestui  liceu de 1999; Oxana Vartic, director adjunct pe instruire, profesoară de limba engleză; doi directori adjuncți pe educație – învățătoarea Irina Chicoti (pentru clasele alogene) și Nicolae Drăgănel, profesor de istorie. Corpul didactic este alcătuit din 42 de cadre bine instruite, așa încât fiecare (dacă nu, cel puțin, doi din unu) din cei 543 de elevi ar spune că dascălii lor merită medalia marca sadoveniană de Domnul Trandafir. Se poate spune și invers, profesorii lui Sadoveanu îi ajută pe discipoli să le crească aripi. Asta se vede în fiecare an după numărul de locuri sau premii câștigate, după talentul și avântul cu care participă în competiție. Concursurile și festivalurile, diverse alte competiții cum ar fi La izvoarele înțelepciunii, Victorie prin istorie, Zilele Europei, Un 8 martie plin de Pace, Dragoste, Sănătate!, IDIS „Viitorul” în ospeție la elevii liceului și multe alte activități îi asigură tânărului integrarea în comunitatea care-l așteaptă cu alte provocări. Două victorii recente ale elevilor au fost la Campionatul Republican de jocuri intelectuale „Sub cușma lui Guguță”, ediţia a v-a, obținută de echipa Memento more (profesor-coordonator Alexei Cotelea) și la Concursul raional Limba noastră-i o comoară, clasele a VIB, VIIC, a XIIU2 (profesori-coordonatori Lilia Prunici și Margareta Florea, urmată de o a treia, cea mai recentă, din 24 și 25 decembrie, cu Locul I în cadrul Campionatului Raional de Volei. 

 Echipele Cercului de robotică din liceu, PoweRobot Jr. și Omega, au participat la Competiția Națională de robotică SumoBot Challenge Moldova 2022, organizat de Centrul de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului, iar elevul Nicolae Olari din clasa a VI-a s-a întors de la Piatra Neamț cu premiul III la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”. Ultima lună din 2022, după cum a vibrat viața în liceu, a fost rodnică. Faptele, dar mai ales dragostea din care sunt ele făcute, spun că aici la Sadoveanu, un „vivat liceu” este mereu în acțiune. Meritele sunt ale cadrelor didactice, care-și adună lauri de-a lungul timpului, pregătind olimpici la disciplinele lor: Ana Drăgănel, profesoară de istorie, profesorii de matematică Alexei și Maria Cotelea, Rodica Gavriliță, prof. de limba și literatura română, Pedagogul Anului 2007, Andrei Ciubotaru, prof. de limba și literatura română, Ana Ciubotaru, prof. de limba franceză, Alexei Gavriliță, prof. de informatică, coordonator TIC, absolvent al acestui liceu, prof. de chimie Aliona Gandrabur, Margareta Florea, prof. de l. și lit. română, cu mai mulți elevi premianți la concursul La izvoarele înțelepciunii. Urmașii lui Sadoveanu sunt profesori care instruiesc elevi și formează totodată și alte cadre. Din ei prof. de chimie și managerul instituției, Valeriu Gorincioi, recunoscut ca formator național, și la nivel raional, profesoarele Maria Gorincioi, Margareta Florea și Lilia Elisei. 

 Comunitatea școlii în care se integrează familia, după cum spunea într-un interviu directorul V. Gorincioi, face ca „școala să aibă mare răspundere” și ea și-o asumă prin excelența muncii cadrele didactice. Calificative înalte se găsesc pentru ei, o spun discipolii după ce termină liceul din strada 31 August 1989 și continuă școala lungă a vieții lui Sadoveanu. Vitorii, Nechifori Lipani sau vreun Hamlet cu care sunt comparați eroii lui Sadoveanu se găsesc tocmai în profesorii de aici.      

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!