Devino Patron!

Aerul poluat sperie şi nu prea

Aerul poluat sperie şi nu prea
Depozitul cu vopsea cuprins de flăcări

Nivelul poluării aerului în mun. Chișinău a fost sporit în urma producerii unui incendiu de proporții
la un depozit de păstrare a vopselelor amplasat pe str. Calea Basarabiei. Agenția de Mediu a constatat conținut ridicat de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică.

Marina Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu ne-a comunicat că probele au fost prelevate la fiecare oră, pe durata zilei de 21 aprilie, când a izbucnit incendiul, la posturile din imediata apropiere. Astfel, experții au prelevat mostre de la posturile staționare de observații din str. Tudor Vladimirescu și str. Fântânilor. „Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară: privind conținutul de dioxid de azot de 1,2- 4,2 ori; fenol de 1,2- 2,2 ori; și aldehida formică de 1,1- 2,2 ori”, a arătat, a doua zi, un comunicat al Agenției de Mediu.

Incendiul a readus în atenție o problemă mai veche – lipsa echipamentelor automatizate de monitorizare a valorilor calității aerului, echipamentul existent învechit și imposibilitatea de a determina diferite tipuri de poluanți, cum a fost în cazul celor emanați la arderea vopselelor. De asemenea, iarăși s-a resimțit nevoia unui laborator mobil de prelevare a probelor.

O altă problemă este lipsa informației operative privind calitatea aerului. În cazul incendiului la depozitul cu vopsea, cu toții eram interesați să cunoaștem imediat calitatea aerului. Chiar dacă, cu titlul de excepție, probele au fost colectate la fiecare oră, în loc de doar 3 ori pe zi, datele oricum au fost prelucrate abia în ziua următoare. Astfel, nici chișinăuienii, nici cetățenii din localitățile învecinate, nu au avut acces la informația imediată despre poluare.

Ar putea fi o imagine cu foc şi în aer liber
Foto: NewsMaker

Conform Acordului de Asociere RM-UE, pe domeniul protecția aerului statul nostru are multiple angajamente. Legea privind calitatea aerului mult timp a fost trecută dintr-un sertar în altul, dar, totuși, la 18 martie 2021 a fost adoptată, în prima lectură. Legea prevede evaluarea și monitorizarea calității aerului atmosferic pe întreg teritoriul ţării, în conformitate cu prevederile standardelor europene și internaționale.

De asemenea, documentul stipulează despre furnizarea de informaţii veridice în timp real cu privire la calitatea aerului atmosferic, atât pentru informarea autorităților publice, cât și a publicului larg.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:19, în data de 21 aprilie 2021. La fața locului pentru localizarea și lichidarea arderii au fost antrenați 60 de pompieri cu 15 unități de tehnică, conform numărului sporit de intervenție de gradul III. Focul a fost stins definitiv a doua zi dimineață.

La aproape o lună de la incident, Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu a anunțat despre prejudiciul cauzat mediului.

Lilia CURCHI
Articol publicatî în Revista NATURA în numărul 351

Susține Natura.md: Devino Patron!