Devino Patron!

Regulile de aur ale bunicii (despre congelarea fructelor)

Regulile de aur ale bunicii (despre congelarea fructelor)
Foto simbol. Sursă: www.foodstory.ro

Sfaturi utile
- Dacă respecți pașii de congelare fructele pot fi păstrate în siguranță la congelator, fără să își piardă vitaminele și nutrienții, între 8 luni și un an de zile.
- Compoturile, piureurile şi fructele mari se conservă mai puţin timp, dar cele mici rezistă mai mult.
- Fiecare frigider are încorporat și sertare de congelare. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că temperatura congelatorului este setată la -18 grade Celsius.
- Este indicat să pui fructele la congelat atunci când este sezonul lor și să le consumi până în momentul în care acestea reapar pe piață.
- Avantajul de a congela fructe, spre deosebire de a cumpăra fructe gata congelate din comerț este acela că, tu știi de unde au fost culese și știi cum le-ai pregătit pentru congelare.
- După ce ai spălat bine fructele, lasă-le să se scurgă de apă, deoarece după ce le decongelezi nu le vei mai putea spăla.
- Folosește un aparat pentru scos sâmburii pentru a te asigura că pui fructele la congelat fără sâmburi.
- Etichetează pungile sau caserolele cu fructe congelate pentru a le deosebi mai ușor.
- Fructele pe care vrei să le congelezi trebuie să fie coapte, dar nu stricate.
- Alege numai pungi speciale pentru congelarea fructelor.
- Nu adăuga sare peste fructele pe care urmează să le congelezi.

Congelarea corectă a fructelor
- Fructele trebuie să fie proaspete și foarte bine spălate cu apă rece înainte de a le pune la congelator.
- Păstrarea lor în condiții de siguranță se va face în pungi sau cutii sigilate de dimensiuni potrivite, în funcție de mărimea fructelor.
- Asigură-te că în punga sau cutia în care ai pus fructele la congelat rămâne un spațiu liber de 1-2 cm deoarece, prin congelare, volumul fructelor mai crește și astfel spațiul va fi suficient și fructele vor rămâne intacte.
- Pune fructele bine curăţate pe tăviţa congelatorului. Lasă-le să îngheţe 24 de ore. Apoi, pune-le în pungi de plastic. Congelate astfel, se pot folosi ca garnituri sau la decorarea deserturilor.


Metode de congelare naturală

Mure congelate
Se spală bine, pentru a te asigura că elimini orice fel de impurități de pe suprafața lor, se așează pe o tavă și se pun la congelator. Imediat cum acestea s-au congelat, poți transfera murele într-o pungă specială pentru congelare (la fel se congelează și zmeura).


Afine congelate
Spală-le cu apă rece, pune-le într-o pungă care se închide ermetic și bagă-le în congelator. Te vei bucura de savoarea afinelor congelate chiar și în plină iarnă.

Pere congelate
Spală-le bine, curăță-le de coajă și taie-le felii înainte să le congelezi.

Struguri congelați
Se pot congela doar boabele de struguri astfel că, va trebui să speli bine boabele, să le înlături de pe ciorchine și să le depozitezi într-un recipient care se sigilează. Ulterior, boabele de struguri congelate pot fi consumate în orice desert sau salată.


Gutui congelate
Înainte de a congela gutuile, acestea trebuie spălate foarte bine și puful îndepărtat. Gutuile se pun în apă fiartă până când observi că pielița lor începe ușor să se desprindă. După fierbere, le scoți din apă și le pui la păstrat în congelator în recipiente care se sigilează. Poți congela gutuile și dacă le scoți pielița și le tai în felii.


Cireșe congelate
Spală-le, scoate-le sâmburii și pune cireșele la congelator într-o pungă specială, care se închide ermetic.


Vișine congelate
Ca și în cazul cireșelor congelate, vișinele pot fi și ele păstrate pentru mult timp la congelator. Spală-le, scoate-le sâmburii și pune-le într-o pungă care se sigilează.


Decongelarea fructelor
- Fructele congelate au o consistenţă mai moale faţă de cele proaspete, așa că ai grijă la decongelarea lor. Fructele trebuie lăsate în frigider pentru a se decongela lent, nu la temperatura camerei.
- Poți consuma fructele congelate, puțin decongelate și le poți pune direct în blender pentru a le consuma în smoothie-uri sănătoase.
- Dacă foloseşti fructe congelate pentru tartă, pune-le pe aluatul semicopt cât sunt încă congelate, ca să-şi păstreze mai bine fermitatea.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 342

Susține Natura.md: Devino Patron!