Devino Patron!

Cum să cultivi tuberose

Tuberozele (Polianthes tuberosa) își au originea în Mexic, unde cresc în câmp deschis. Sunt plante care nu tolerează frigul și care, inițial, au ajuns, prin comerț, în Asia. În Europa au devenit cunoscute abia în secolul XVII, însă în prezent sunt extrem de populare.

Cum să cultivi tuberose

Îngrijire 

Tuberoza preferă solurile bogate în humus, bine drenate, nisipoase, cu o fertilitate bună și care sunt menținute afânate. Se simte bine în soluri cu pH neutru. Este indicat ca solul să fie arat toamna, la o adâncime de 25-30 centimetri. Mărunțirea terenului se va face primăvara, înainte de sădirea culturii.

Vara, udarea se va face frecvent, regulat și folosind cantități mai mari de apă. Udarea bulbilor imediat după cultivare se face fără a aștepta ca substratul să se usuce în totalitate. Plantele au nevoie de apă pentru a se dezvolta în mod corect. La fel de important este să cureți buruienile care pot afecta planta.

Iarna, dacă planta este cultivată în apartament, se întrerupe udarea, însă este necesară menținerea unei temperaturi de 15 grade Celsius. Nu uita că plantele intră în perioada de repaus vegetativ, pentru a se pregăti de o nouă înflorire în sezonul ce urmează.

Tuberozele se simt bine în locuri luminoase, însorite, cu multă căldură, unde soarele ajunge ușor și se menține câteva ore bune pe zi. Trebuie ferită de curenții de aer și de vânturile puternice. Dacă alegi să o plantezi într-un spatiu umbrit sau semiumbrit, trebuie să știi că înflorirea va fi ușor întârziată, iar florile vor avea culori mai puțin intense decât în cazul plantelor cu acces la soare.

 

Înmulțire

Tuberozele (Polianthes tuberosa) se înmulțesc prin bulbi. Aceștia sunt crescuți 2-3 ani în loturile speciale pentru înmulțire.

Bulbii mari pot fi plantați direct în grădină, undeva la sfârșitul lui aprilie și începutul lui mai, în funcție de condițiile meteo, la o distanță de 20 centimetri unul de altul. Vei obține tuberoze abia în septembrie.

Bulbii mai mici trebuie păstrați și plantați în straturi dese. Aceștia vor atinge maturitatea abia în anul următor plantării și tot atunci vor și înflori.

Toamna, după prima brumă, se recomandă scoaterea bulbilor, curățarea de pământ și păstrarea lor în pungi de hârtie, în locuri răcoroase și întunecate.

Dacă se usucă peste iarnă, atunci, trebuie ținuți în apă cu o zi înainte de plantare. Mare grijă, însă, ca la plantare să nu îi bagi prea adânc în pământ.

Trebuie să știi că bulbii de tuberoze îngheață la 0 grade Celsius, iar florile sunt afectate de brumă.

Atenție! Bulbii de trei ani trebuie scoși din pământ și aruncați, deoarece nu vor mai înflori și în al patrulea an.

 

Ce îngrășământ să folosești

În timpul perioadei de creștere și înflorire se recomandă fertilizarea bilunară cu îngrășăminte lichide sau hidrosolubile pentru plante cu flori.

Poți folosi, la fel de bine, îngrășăminte cu eliberare prelungită. Dacă vrei o cultură bio, atunci poți folosi la fertilizare zaț de cafea, coji de ouă sau coji de banane. Acestea se vor aplica de două ori pe lună în perioada de creștere și înflorire.

 

Boli și dăunători la tuberoze

Atât bolile, cât și dăunătorii tind să atace plantele către finalul culturii. Mana apare la nivelul frunzelor și este cea mai frecventă boală care apare la tuberoze.

Acestea sunt atacate și de păianjenul roșu, tot către finalul perioadei de vegetație. Prezența acestuia se manifestă cu pete albicioase care cresc ca dimensiune. În timp, frunza se usucă și cade.

Și afidele atacă tuberozele, iar semnele sunt extrem de vizibile deoarece toate părțile plantei par acoperite cu picături de miere. Este mediul perfect pentru apariția ciupercilor negre. Frunzele se decolorează și se deformează. Trebuie să știi că afidele sunt purtătoare de viruși și planta poate fi compromisă și din acest punct de vedere.

Afectarea de tripși este mai puțin vizibilă la început. Însă, cu timpul, frunzele sunt acoperite cu celule uscate, florile și mugurii sunt deformați și planta pare înghețată. Pe flori, dar și pe partea superioară a frunzelor și în locurile de hrănire apar puncte verzi sau negre, pete argintii sau un aspect de lovire, o adâncitură.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!