Devino Patron!

Orașul înțelept

Orașul înțelept

În bucătărie, pe un raft aparte, se află câteva căni inscripționate cu numele statelor sau orașelor în care am avut norocul de a locui luni/ ani, decorate, de asemenea, cu diferite reprezentații grafice ale monumentelor arhitectonice ori naturale specifice acelor tărâmuri.

Când mi se face, ocazional, dor de locurile, oamenii și cultura țărilor respective, iau o scurtă pauză, îmi aleg ceașca potrivită, torn ceai în ea și îmi aduc aminte de gustul unor altor vremuri, în retrospectivă – mai senine. Astăzi, am coborât de pe poliță o cană albă pe care este ilustrată, de jur-împrejur, călătoria unei fete pe bicicletă prin diverse regiuni/localități ale Belgiei, unele chiar descrise în articole anterioare, iar dacă nu, încă – în viitoare: Antwerpen/Anvers, Bruxelles/ Brussel, Bruges/Brugge, Ghent/Gent, trecând inclusiv prin cel în care ne vom plimba privirile și pașii în plină primăvară – Leuven/Louvain.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane şi în aer liber

Situat la aproximativ 25-30 km est de capitala belgiană, în Brabantul Flamand, centru universitar începând cu secolul al XV-lea, relativ compact, cu o suprafață de până în 60 km2 și o populație de peste 101.000 locuitori, orașul berii Stella Artois este o destinație savuroasă, prietenoasă și chiar, pe alocuri, surprinzătoare. 

Dacă te deplasezi cu trenul, un mijloc de transport ecologic, convenabil, frecvent utilizat în Belgia datorită infrastructurii dezvoltate, distanțelor destul de mici între destinații și a altor factori, clădirea gării feroviare finalizată în anul 1875, din Piața Martirilor, va fi printre primele piese arhitecturale care îți va atrage atenția.

Ar putea fi o imagine cu 8 persoane şi în aer liber

Vom remarca neîntârziat și Monumentul Păcii, un obelisc alb, ridicat în memoria victimelor civile  ale primei conflagrații mondiale, restaurat la începutul anilor 2000, comemorând, totodată, și devastarea necruțătoare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a secularului Leuven.

Navigăm, apoi, pe Bulevardul Aliaților, cercetând simpaticele case, majoritatea construite cu pietre mărunte, cărămizii, în formă de paralelipiped și brâie deschise la culoare, case care găzduiesc aproape toate, cel puțin la parter, felurite magazine. În drumul nostru spre Centrul Vechi, observăm statuia dedicată umanistului, profesorului și teoreticianului politic, Justus Lipsius, cunoscut pentru lucrarea „De Constantia”, absolvent al vechii Universități de aici, ce va aniversa, în curând, 600 de ani de la fondare.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi în aer liber

Mai departe, ne întâmpină, chiar la „intrarea” în Piața Mare, o altă sculptură, simbolică pentru un astfel de oraș... academic, reședință a multor învățați de-a lungul veacurilor, inclusiv a eruditului Erasmus din Rotterdam, timp de câțiva ani – Fons Sapientiae, adică „Fântâna înțelepciunii”/ „Sursa înțelepciunii”, făcând aluzie și la mottoul Universității Catolice/KU Leuven. Aceasta întruchipează un student care citește o carte ce conține „formula” fericirii, lăsând să curgă dintr-un pahar, simultan, deasupra sa, în capul-cupă, apa cunoștințelor și sapienței. Fonske, așa cum este poreclit acest om din bronz, îi face concurență lui Manneken Pis din Bruxelles, îmbrăcând și el, cu ocazia anumitor evenimente, straie de sărbătoare.

Ar putea fi o imagine cu floare şi în aer liber

Pe fundal, în inima orașului, se înfățișează două dintre edificiile sale emblematice. Primăria fin și bogat dantelată, o bijuterie în stil gotic, cu fațade ce înglobează 235 de statuete, este printre puținele clădiri din Leuven ce a reușit să scape aproape neatinsă de ravagiile asediilor, bătăliilor și războaielor mondiale. Vizavi, Biserica Sfântului Petru, care adăpostește numeroase opere de artă deosebite, unele datând de la mijlocul secolului al XV-lea, deși nu s-a bucurat de aceeași soartă, continuă să se înalțe triumfătoare.

Ar putea fi o imagine cu monument şi în aer liber

La fel poate fi spus și despre fabuloasa bibliotecă a Universității Catolice, distrusă și reconstruită de câteva ori, care se găsește în Ladeuzeplein, cea mai extinsă piață a orașului. Din nefericire, însă, sute de mii de cărți valoroase s-au „transformat” nu în substanță cenușie, așa cum ar fi trebuit să se-ntâmple, dar în scrum, din cauza agresiunilor și conflictelor acelor vremuri, patrimoniul cultural și istoric din Leuven suferind pierderi greu de estimat.

Din Piața Mare mergem în... Piața Veche, arhitectonic cochetă, primitoare, preferată de  studențime datorită diversității de restaurante și baruri. Atmosfera e relaxa(n)tă, îmbietoare și te simți de parcă ai ajuns acasă, după o zi solicitantă. În apropiere, vizităm parcul „Sfântul Donat”, care amintește un pic de spațiile verzi britanice. Pe teritoriul său, întâlnim și elemente ale orașului medieval (ziduri, turnuri de cetate) din secolul al XII-lea. Cireșii japonezi generoși în buchețele de flori roz, sakura, „îmbujorează” discret priveliștea. Încheiem escapada de sâmbătă, plimbându-ne, neapărat, și prin sătucul flamand al beghinelor (béguines), pe malurile râului Dyle/Dijle, un complex religios întemeiat în Evul Mediu, astăzi parte a campusului KU Leuven. Din 1998, a fost introdus pe lista monumentelor UNESCO.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, floare, natură şi copac

Străzi pietruite, căsuțe din cărămizi, arămii ori vopsite în alb, uși, ferestre, obloane de lemn în tonuri delicate și melodioase, perdele rafinate, distinctive zonei, pervazuri exterioare cu begonii, mușcate, panseluțe și alte minunății în ghiveciuri alungite, pereți complet îmbrăcați în iederă sau pasaje de glicină... toate adunate definesc acest loc liniștitor și pitoresc.

Ar putea fi o imagine cu floare şi în aer liber

Închidem cercul parcurs în orașul înțelept, întorcându-ne la gara feroviară și pornind  înapoi...către anul 2022 care-și caută, încă, pacea mult dorită.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, în aer liber şi zid de cărămidă

Sorenela RENIȚĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 362

Susține Natura.md: Devino Patron!