Devino Patron!

Regulile de aur ale bunicii: oaspeţi la masa de Paşte şi bune maniere

Regulile de aur ale bunicii: oaspeţi la masa de Paşte şi bune maniere
Imagine simbol. Sursă: www.leblog.ro

* Sărbătorile reprezintă unul dintre prilejurile în care familia și prietenii se adună pentru a se bucura împreună. Paștele, ca și Crăciunul, este o sărbătoare a familiei. De Paște, cu mic, cu mare, de la bunici la nepoţi, ne adunăm pentru a ciocni un ou roșu cu cei dragi, rostind „Hristos a Înviat!”, bucurându-ne de Învierea Domnului.

* În toate casele se pregătesc pentru această sărbătoare ouă roșii, cozonac, pască, preparate din carne de miel, specifice mesei de Paște. Dacă suntem gazde și avem oaspeţi la masa de Paște, vom avea grijă ca aceștia să găsească nu doar platouri pline cu bunătăţi, ci și o atmosferă plăcută.

* Totul în casă trebuie să poarte amprenta primăverii. Florile de sezon - narcise albe și galbene, lalele și zambile multicolore - nu vor lipsi din camera în care pregătim masa. Dacă printre oaspeţi vor fi și copii, nu trebuie uitate decoraţiunile care îi bucură - iepurași, ouă colorate cu modele vesele sau decorate cu urechi din hârtie și pictate cu ochi și mustăţi, luând chipul unui iepuraș.

Aranjamente pentru masa de Paște la maison
Idei de decorațiuni pentru masa de Paște. Foto: www.leblog.ro

* Masa de Paște va fi aranjată într-un loc luminos, spaţios. Alegeţi o faţă de masă cu decor specific - imprimată cu ouă colorate sau flori - dar puteţi folosi și o faţă de masă albă, pe care veţi așeza, din loc în loc, mici lumânări colorate și central, un vas plin cu flori. Alegeţi un vas de înălţime mică, pentru ca oaspeţii să se poată vedea și să poată discuta între ei.

* Veţi surprinde în mod plăcut invitaţii dacă în farfurii veţi așeza un ou personalizat, pe care aţi scris, cu marker, numele fiecăruia. În acest mod le veţi indica și locurile la masă.

* Dacă masa de Înviere se prelungește, schimbaţi farfuriile de aperitiv cu unele mai mari pentru tradiţionalul drob și friptura de miel. 

* Dacă masa este aranjată pentru noaptea de Înviere, când după slujba de la biserică veţi veni acasă, lăsaţi pe masă, înainte de a pleca la biserică, un coș cu ouă și unul cu felii de cozonac, dar și farfuriile pentru aperitiv și paharele pentru vin și apă așezate frumos, cu tacâmurile alături. La întoarcere, veţi ciocni un ou și veţi bea un pahar de vin cu membrii familiei. Aveţi grijă să existe pe masă farfurii mici, special pregătite pentru cojile de ou.

* Dacă masa este aranjată pentru prânzul din ziua de Paște, obligatoriu veţi așeza două farfurii pe masă în dreptul fiecărui invitat, una pentru aperitiv, alta pentru friptură. Nu uitaţi micile farfurii pentru cojile de ou. Puneţi în dreptul fiecărei farfurii cel puţin două pahare - pentru vin și apă. Tacâmurile vor fi așezate lângă farfurii - în stânga furculiţa, în dreapta cuţitul și lingura (dacă veţi aduce la masă și ciorbă de miel). Ouăle colorate vor fi așezate central, într-un coș frumos sau, dacă masa este mai lungă și aveţi mulţi invitaţi, așezaţi 2-3 coșuri mai mici cu ouă, decorate cu flori de sezon cărora le-aţi tăiat codiţele cât mai scurt.

masa de paste sarbatoare la maison romania
Amenajare masă de Paște. Foto: www.leblog.ro

 

* Când ciocniţi ouăle de Paște, de obicei persoana care lovește prima cu vârful oului și spune „Hristos a Înviat!” este persoana mai mare ca vârstă, iar persoana mai tânără răspunde „Adevărat a Înviat!”.

* Dacă sunteţi oaspete la masa de Paște, nu uitaţi să ciocniţi un ou cu gazda, dar nu trebuie să vă simţiţi obligat să ciocniţi cu toţi invitaţii, adunând în farfurie multe ouă sparte. 

* Dacă sunteţi gazde, aveţi grijă să nu rămână gol coșul cu ouă în cazul în care invitaţii ciocnesc
mai multe ouă decât aţi presupus.

* Deși preparatele din carne de miel sunt tradiţionale pentru masa de Paște, trebuie să aveţi în vedere că nu toate persoanele mănâncă miel, deci pregătiţi și un alt fel de friptură, pentru a oferi o alternativă.

* Nu uitaţi de copii, pentru ei pregătiţi coșuleţe speciale, cu figurine din ciocolată - ouă, iepurași. Nu le aduceţi la masă de la început, pentru că tentaţia va fi mare și vor mânca doar ciocolată, uitând de celelalte.

 

Articol apărut în Revista NATURA în numărul 350

Susține Natura.md: Devino Patron!