La plăcinte, înainte!
(rețete de post)
Ciorbă de sfeclă roșie cu orez
Ingrediente: 2 sfecle roșii, 2 morcovi, 100 grame orez, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de țelină, 2 linguri de ulei, 2 linguri de făină, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 litru de zeamă de varză, apă (după necesitate).
Mod de preparare: Curățați sfecla roșie, morcovii, țelina și pătrunjelul. Tocați-le mărunt sau dați sfecla pe răzătoare, după preferință.
Într-o oală mare, încălziți uleiul la foc mediu. Adăugați legumele tocate și căliți-le timp de aproximativ 10 minute, amestecând continuu. Acest pas ajută la eliberarea aromelor din legume.
După ce legumele s-au înmuiat puțin, turnați peste ele zeama de varză. Adăugați apă în cantitate egală sau puțin mai multă decât zeama de varză, în funcție de cât de acră vreți să fie ciorba. Lăsați totul să fiarbă la foc mic.
Când legumele sunt aproape fierte, adăugați orezul și cimbrul uscat. Continuați fierberea până când orezul este bine fiert.
Într-un bol separat, amestecați făina cu puțină zeamă fierbinte din oală. Amestecați bine până obțineți un amestec omogen, fără cocoloașe. Turnați acest amestec înapoi în oală, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
Lăsați ciorba să mai dea un clocot, apoi trageți oala de pe foc. Lăsați ciorba să se odihnească câteva minute înainte de servire.
Notă: Dacă nu aveți zeamă de varză, puteți folosi borș sau suc de roșii, dar gustul va fi puțin diferit. Puteți adăuga și alte legume, cum ar fi cartofi sau ardei, tăiate cubulețe.
Pilaf de bulgur cu legume
Ingrediente: 170 gr bulgur, 1 cățel de usturoi, 1 ceapă, 1 morcov, 1 ardei gras, 60 gr nuci prăjite, 3 linguri ulei de măsline (ori floarea-soarelui), ½ linguriță turmeric, ½ linguriță chimion, 1 linguriță ghimbir ras, 250 ml supă de legume sau apă, zeamă de lămâie, mentă proaspătă, pătrunjel proaspăt, piper, sare.
Mod de preparare: Puneți o tigaie cu puțin ulei la încins. Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Tăiați morcovul și ardeiul cubulețe cât mai mici.
Când uleiul s-a încins, puneți legumele în tigaie și căliți-le 10-12 minute. Adăugați sare și piper, după care bulgurul, chimion și turmeric. Amestecați bine, astfel încât bulgurul să fie amestecat cu legumele din tigaie și cu uleiul, după care turnați supa de legume sau apă.
Puneți ghimbirul răzuit și lăsați să fiarbă totul împreună. Acoperiți cu un capac și fierbeți aproximativ 15 minute, sau până când bulgurul a absorbit lichidul complet și s-a înmuiat. Amestecați din când în când.
Dați la o parte de pe foc și lăsați să stea câteva minute, timp în care tocați verdețurile și trageți puțin la tigaie nucile tocate. Presărați mentă și pătrunjel proaspăt peste pilaful de bulgur, zeamă de lămâie după gust și decorați cu nuci prăjite. Serviți pe post de garnitură sau fel principal.
Chiftele de linte
Ingrediente: un pahar de 250-300 ml linte verde/maro, o ceapă albă, 3 linguri pesmet,
2 căței de usturoi, 50 ml ulei de măsline, opțional ½ linguriță oregano, sare.
Mod de preparare: Lăsați lintea într-un bol cu aproximativ 1 litru de apă pentru a se hidrata timp de 8-10 ore, cel mai bine peste noapte. În acest timp își va tripla volumul, așa că supravegheați bolul ca să fie apă suficientă în el.
Scurgeți apa și treceți lintea și ceapa prin mașina de tocat carne. Adăugați pesmetul, usturoiul pisat și sarea. Pentru a se pătrunde aromele, amestecați și lăsați la o parte.
Încingeți bine o tigaie cu puțin ulei. Chiftelele formate le puneți la rumenit pe foc mediu. Le prăjiți pe ambele părți.
Fursecuri cu stafide de post
Ingrediente: 250-375 gr făină, 200 gr zahăr, 150 gr stafide, 120 ml ulei, 20 ml apă, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță vanilie, sare.
Mod de preparare: Într-un bol mare, amestecați făina, praful de copt, sarea și zahărul.
Adăugați uleiul și amestecați din nou.
Treptat adăugați apa și vanilia, amestecând continuu, până când aluatul începe să se formeze. Ajustați cantitatea de apă și făină după necesitate, pentru a obține un aluat nici prea uscat, nici prea lipicios. Încorporați stafidele în aluat.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Formați bile mici din aluat și aplatizați-le ușor pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
Coaceți fursecurile timp de 10-12 minute sau până când devin ușor aurii la margine.
Lăsați fursecurile să se răcească pe tavă înainte de a le servi.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 391
Susține Natura.md: Devino Patron!