Devino Patron!

Școlile și grădinițele din Cantemir au intrat într-un nou proiect

Peste 50 de elevii și profesori ai Liceului „Dimitrie Cantemir” și ai Gimnaziului „Mihai Eminescu” din Cantemir au creat o adevărată sărbătoare cu ocazia lansării noului proiect „Soluții inteligente de energie pentru oraşul eco (SIEORE)”, susținut de Programul de Granturi Mici al GEF.

Școlile și grădinițele din Cantemir au intrat într-un nou proiect

Programul a inclus nu doar prezentarea proiectului, dar și o activă dezbatere privind importanța utilizării energiei regenerabile, concurs și victorină on-line, prezentarea machetelor, dansuri și cântece. Profesorii au ghidat tinerii în discuții, iar echipa proiectului a răsplătit implicarea cu premii.

La deschiderea evenimentului, Irina Plis, președinta AO Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), a remarcat că orașul Cantemir este mereu activ și ambițios în dorința sa de a deveni cel mai inteligent energetic, curat și verde oraș din lume!

„În cadrul proiectului, prin instalarea sistemelor inovatoare de energie solară și biomasă, se va micșora considerabil consumul de energie tradițională în instituțiile de învățământ din Cantemir – Liceu, Gimnaziu și cele două Grădinițe. Energia electrică fi generate de panourile fotovoltaice, apa caldă o vom avea de la colectoarele solare, iar agentul termic – de la biomasă”, a menționat Petr Comarov, managerul proiectului.

Denis Parea, coordonator național al Programului GEF SGP, a remarcat despre caracterul demonstrativ al proiectului, care va contribui nu doar la reducea consumului de energie, dar și a emisiilor de CO2 în Cantemir.


„Proiectul este, de asemenea,un alt pas spre realizarea măsurilor incluse în Planul de Acțiuni privind Energia Durabilă, asumat la Cantemir prin aderarea la Inițiativa Europeană „Convenția Primarilor””, a concluzionat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

După evenimentul de lansare, echipa proiectului și partenerii au discutat Planul de acțiuni și următoarele activități planificate.

Proiectul „Soluții Inteligente pentru Orașul Eco” este implementat de Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), în parteneriat cu Primaria Cantemir, cu sprijinul Programul de Granturi Mici GEF – PNUD.

Susține Natura.md: Devino Patron!