Devino Patron!

Cununița împletită cu Vlăstărașii, ca la Colicăuți

Cununița împletită cu Vlăstărașii, ca la Colicăuți

La Colicăuți, raionul Briceni, oamenii știu să țină gospodării frumoase, dar și să se veselească. Aici vei găsi autenticul – oameni ca în amintirile lui Creangă „care știu a învârti și hora, dar și suveica”. Satul nu și-a pierdut farmecul de altădată, chiar dacă mulți găsesc de cuviință că traiul peste hotarele republicii este mai bun. Colicăuțenii se întorc pe la casele lor, le deschid porțile, iar aerul proaspăt intră în curțile lor și revigorează dorul de sat, de părinți, de rădăcini.      

Un motiv temeinic de întoarcere în sat sunt cântecele sau horele, încă neuitate atât timp cât mai există câte un tezaur viu prin localitățile noastre rurale. Acești păstrători de tradiții sunt vocile care contează în epoca înstrăinării din prezent. În satul Colicăuți, o întoarcere la izvor, la casa părintească pentru cei plecați sau urmează să plece, dar sigur se vor întoarce, este revenirea la cântecele interpretate de Ansamblul Folcloric „Cununița”, condus de Maria Rusnac, idee ce i-a aparținut să înființeze un ansamblu. La alt capăt al cântecului sunt micii artiști, conduși de Cristina Malai, care a fondat în 2023 Ansamblul Folcloric de copii „Vlăstărașii”. Membrii ansamblului sunt elevii Gimnaziului Colicăuți din clasele primare și gimnaziale. La momentul dat ansamblul are 35 de membri. În repertoriu sunt incluse cântece din folclorul copiilor.   

 „Cununița” din Colicăuți este fondat în 1990, deci, din seva cântecului popular s-au alimentat și s-au format voci și talente. Diadema folclorului o poartă și cei mici, și cei adulți, spune Maria Rusnac. Este o formație pentru copii, iar din 2002, „Cununița” este titlul onorific pentru ambele categorii de vârstă. Ansamblul „Cununița” are 26 de membri care împărtășesc diferite profesii: pedagogi, educatori, contabili, livădari, pensionari, iar dragostea de cântec îi unește. În cei 34 de ani de cântat, ansamblurile au participat la multe festivaluri, au susținut multe concerte, au fost invitate la multe concursuri din zonă sau republicane. Nu s-au întors fără premii, dar cu mențiunea că scena și admiratorii îi așteaptă oricând. O frumoasă amintire pentru formația de copii a fost participarea lor la festivalul transilvănean, în orașul Șimleu Silvaniei din România. Au urmat, și toate sunt memorabile, invitații speciale la alte concursuri, festivaluri sau emisiuni: Casa Radio, Festivalul Mărțișorului sau a Obiceiurilor și tradițiilor de iarnă. „Cununița” este purtată de mari sau de cei mici pe toate scenele din satele Moldovei. În acest ansamblu a crescut, și-a modelat vocea și talentul cunoscuta artistă Oxana Mardari. Nu s-a despărțit de „Cununița” din satul ei de baștină nici după ce a plecat din sat. Din fidelitate și respect pentru rădăcini, Oxana duce mai departe tradiția, înființând la Chișinău, la Școala de Arte „V. Poleakov”, unde activează în prezent, un ansamblu vocal pentru copii cu același nume.  

 Conducătoarea ansamblului M. Rusnac povestește că în fiecare an repertoriul este îmbunătățit, înnoit cu cântece tematice, așa încât în vocile artiștilor vibrează mereu tonalitatea plăcută auzului. Este și o bucurie, dar și un avantaj, pentru ansamblu că mai pot găsi artiști populari de la care să culeagă cântece din bătrâni. Cărțile vechi, scrise de rapsozi populari, sunt o mană cerească, din ele se mai poate îmbogăți repertoriul. Alte două talente mari, înnăscute, apoi școlite, compozitorul Constantin Rusnac, un fiu al satului Colicăuți, și folcloristul Andrei Tamazlâcaru, sunt modele vii de inspirație. Cărțile lor sunt manuale didactice pe care Maria Rusnac deseori le deschide. Ansamblul are cântece culese de la persoane, care din respect la memorie, ar putea intra în categoria „patrimoniu viu” al cântecului popular. Câteva din aceste nume trebuie menționate: Raisa Demidețchi, tanti Liduța Pidleac, moș Rădunea, Florica Pidleac, Lidia Burcă a lui moș Timofte.     

„Cununița” din Colicăuți, rezistentă în cele trei decenii de activitate artistică, va fi purtată cu dragoste și mândrie încă mulți ani înainte, datorită vocilor artiștilor colicăuțeni, dar și a dragostei lor pentru folclorul românesc. „Vlăstărașii” Cristinei Malai merg pe urmele seniorilor din sat, își unesc vocile la multe spectacole, vocile adulților se armonizează cu cele ale copiilor și împreună împletesc cununi de cântece de răsună tot satul.    

Autor: Silvia Strătilă 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 388

 

Susține Natura.md: Devino Patron!