Devino Patron!

Beirut versus Cobasna

Beirut versus Cobasna

Alături de Verzii Europeni și întreaga lume civilizată, Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova (PVE) a deplâns victimele teribilei explozii din data de 4 august din Beirut, Liban, se anunță într-o declarație lansată pe 5 august 2020, de Biroul Permanent al PVE. Semnatarii au susținut și demersul familiei Verzilor Europeni de creștere rapidă a efortului internațional de asistență pentru a asigura necesitatea vitală în ajutor medical, produse alimentare și alte bunuri și servicii esențiale pentru soluționarea crizei date.

De asemenea, PVE a atenționat opinia publică asupra faptului că pe teritoriul Republicii Moldova
deja de peste 30 de ani în localitatea Cobasna este amplasat un depozit cu muniții militare ale Federației Ruse expirate încă din timpul sovietic. Lăsat fără control internațional, acest depozit este o „bombă cu ceas„ pe teritoriul Republicii Moldova și reprezintă un pericol iminent pentru întreaga regiune. Conform unui studiu mai vechi al Academiei de Științe a Republicii Moldova, în caz de deflagrație, puterea exploziei celor 20 000 tone de muniții ar echivala cu o bombă atomică de 10 tone, aproximativ cât puterea de distrugere a bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki, ce au luat viața a peste 145 000 de oameni.

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova spune că mereu a solicitat la toate nivelurile Federației Ruse și proximilor săi forțelor separatiste de la Tiraspol, autorităților naționale și internaționale să întreprindă măsurile necesare pentru evacuarea de pe teritoriul țării noastre a tuturor munițiilor militare și a militarilor nelegal staționați. Or, nu doar că se încalcă legislația Republicii Moldova și cea internațională, dar deflagrația acestor muniții poate provoca un dezastru umanitar și ecologic. În luna mai 2016 la propunerea Partidului Verde Ecologist Partidul Verde European a adoptat o rezoluție cu privire la „Depozitele militare din Republica Moldova” prin care a solicitat expres Federației Ruse retragerea imediată a munițiilor și militarilor de pe teritoriul țării noastre. O acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse a fost organizată și în 2018, fiind solicitată evacuarea acestor muniții.

Prin declarația din august 2020, PVE a solicitat repetat ca autoritățile Republicii Moldova să întreprindă toate măsurile necesare pentru evacuarea munițiilor de la depozitul de la Cobasna, iar Federația Rusă să retragă necondiționat și urgent munițiile și militarii de pe teritoriul Republicii Moldova conform promisiunilor făcute la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul. De asemenea, PVE a cerut comunității internaționale să exercite presiunile necesare asupra Federației Ruse pentru a o impune să-și onoreze promisiunile făcute și să respecte legislația internațională, să depună eforturi pentru elaborarea și punerea în acțiune a unui mecanism de control al depozitelor de la Cobasna.

Declarații privind munițiile de la Cobasna, amplasat în partea stângă a Nistrului în contextul exploziei de la Beirut, Liban, au fost efectuate și de liderii altor partide din R. Moldova.

Ana ROTARU

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 342

Susține Natura.md: Devino Patron!