Devino Patron!

Indicațiile terapeutice ale crizantemei

Indicațiile terapeutice ale crizantemei

În afară de frumusețea lor, crizantemele pot fi și ele folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni. Astfel, consumul regulat de ceai din crizantemă ajută la menţinerea calciului în organism, reglează funcţiile inimii şi reduce nivelul de colesterol din sânge.

Tonic al organismului

Peste o mână de petale de crizantemă se toarnă jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se poate îndulci cu miere, după gust. Produsul rezultat, băut seara, înainte de culcare, timp de două-trei săptămâni, normalizează starea generală, elimină durerile de cap şi ţiuitul urechilor, îmbunătăţeşte vederea.

Întărește sistemul imunitar

Peste o cană de apă în clocot se adaugă o linguriţă de petale zdrobite de crizantemă. Se fierbe timp de 8-10 minute, la o temperatură de 95 de grade, apoi se ia de pe foc, se acoperă cu o farfurioară şi se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se poate adăuga miere, după gust. Se bea în mod regulat, câte o jumătate de cană, de două ori pe zi.

Detoxifierea organismului

Ceaiul de crizantemă are şi proprietăţi diuretice, fiind benefic în bolile de rinichi. Peste două câni de apă în clocot se toarnă o jumătate de linguriţă de petale de crizantemă şi o jumătate de linguriţă de flori uscate de tei. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, se strecoară şi se bea câte o jumătate de ceşcuţă, de două ori pe zi.

Herpes

Peste o lingură de flori zdrobite de crizantemă se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 40 de minute şi se bea câte un sfert de cană, de trei-patru ori pe zi, până la vindecarea completă.

Parodontoză

Peste o lingură de frunze tocate de crizantemă se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Recipientul se acoperă şi se lasă la infuzat, de seara până dimineaţa. Se strecoară şi se foloseşte în fiecare seară, pentru prevenirea parodontozei.

Tulburări ale sistemului nervos

O jumătate de ceaşcă de petale de crizantemă se adaugă peste coaja rasă de la o lămâie. Se amestecă bine şi se toarnă în apa de baie. Astfel de îmbăieri se fac zilnic, seara, înainte de culcare, timp de 10 minute.

Al doilea procedeu este la fel de simplu. Peste o mână de muguri de crizantemă se toarnă două ceşti de apă clocotită şi se lasă la infuzat pentru o jumătate de oră. Seara, înainte de culcare, se toarnă infuzia, cu tot cu muguri, în apa caldă, pregătită pentru îmbăiere. Asemenea băi se repetă o dată la două-trei zile. Durata băii este de aproximativ 20 de minute.

Boala Parkinson

Suferindul trebuie ca, în fiecare zi, să frece între palme frunze de crizantemă, inhalând profund parfumul atrăgător. Totodată, pacientul trebuie să consume în mod regulat ceai de crizantemă, preparat după următoarea rețetă: peste o jumătate de litru de apă clocotită se adaugă petalele de la o crizantemă. Se lasă la infuzat o jumătate de oră şi se bea după bunul plac. În două-trei săptămâni, suferindul va deveni mai liniştit, iar după o lună şi jumătate, tremurul mâinilor şi al capului se va opri şi ţiuitul urechilor va dispărea.

Dureri de genunchi

În acest caz, peste două linguri de miere se adaugă o lingură cu vârf de petale mărunțite de crizantemă. Mixtura se amestecă foarte bine, se acoperă şi se lasă până seara. Înainte de culcare, se ung zonele afectate şi se bandajează cu un tifon. Continuați până la ameliorare.

Tensiune arterială

Peste două crizanteme cu flori, frunze şi tulpini, bine mărunţite, se adaugă cinci linguri de miere. Se amestecă şi se lasă într-un loc răcoros, timp de trei-patru zile. Mixtura se aplică pe încheieturile mâinilor, se înfăşoară cu hârtie cerată şi se fixează cu un bandaj din tifon, de seara până dimineaţa.

Bronşită cronică

La un litru de apă ce fierbe se adaugă două-trei flori întregi de crizantemă. Se dă într-un clocot şi fiertura se lasă la infuzat, de seara până dimineaţa. În această soluţie, seara, înainte de culcare, se îmbibă un prosop care apoi se aplică pe piept. Pe deasupra, se îmbracă o pijama groasă. După o săptămână de la începerea tratamentului, se vor observa rezultate pozitive.

De asemenea, peste aşternut se presară petale de crizantemă. Somnul într-un asemenea pat va fi foarte plăcut şi benefic.

O mână de petale de crizantemă se amestecă cu două linguri cu miere de albine. Mixtura se toarnă în cada pregătită pentru îmbăiere, în apa caldă. Se fac băi aromate, de două-trei ori pe săptămână, timp de 10-15 minute. După îmbăiere, se îmbracă o pijama groasă, flauşată. Durata tratamentului este de două săptămâni, iar rezultatele vă vor surprinde.

Guturai puternic, pierderea mirosului

În acest caz, o lingură de petale de crizantemă bine tocate se amestecă cu o linguriţă de ulei de măsline. Pasta astfel obţinută se plasează la rădăcina nasului şi sub nări şi se acoperă cu un plasture. Se lasă până dimineaţa, când se înlătură şi se clăteşte bine cu apă călduţă, în care a stat o floare de crizantemă. Tratamentul durează până la dispariţia simptomelor.

 

Articol publicat în revista NATURA, nr. 381

Susține Natura.md: Devino Patron!