Vreau să fiu medic, dar mai presus de toate, vreau să fiu Om
Dorina Cecati se va înscrie în lista campionilor tineri, va confirma că își găsește locul în categoria oamenilor cărora le place să muncească, să inspire pe alții, să fie onestă cu oamenii din jur datorită calităților ei. Are 16 ani, s-a născut în Chișinău, în familia lui Ion și a Mariei Cecati, și învață la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Chișinău.
Pentru Dorina școala, studiile și, mai ales, cunoștințele au un rol esențial, deoarece „ele seamănă în mine o cultură generală și mă fac să înțeleg ce îmi place și ce îmi doresc să fac în viață”, spune adolescenta. Materiile ei preferate sunt limbile străine. Cunoaște italiana și engleza, ar vrea, nu este exclus și nu e nici târziu, să învețe și alte limbi străine, dar niciodată nu uită să spună că limba română și istoria sunt disciplinele pe care nu le poate neglija ori să-i pară grele. Nu se dă în lături de la nicio muncă intelectuală. Lectura din autorii autohtoni și universali, cărțile cu tematică istorică, studiul intens la toate materiile fac parte din preocupările ei de fiecare zi. Aceasta e munca ei aleasă încă din copilărie, care a marcat-o profund și i-a oferit o viziune clară asupra anumitor probleme ale societății care persistă și în prezent. Cărțile și oamenii inteligenți, buni la suflet, sunt modele după care se ghidează.
Anii de liceu, pe care îi va urma la școala lui Dante, vor fi mai hotărâți pentru viitor, deși de pe acum știe și e determinată să se facă medic. Dorina Cecati trăiește clipa, dar nu le neglijează și pe celelalte. Are echilibru în toate acțiunile ei, ceea ce o ajută să se gândească că „generația interesantă” din care face parte va construi ceva bun în viitor: „Aș putea spune că suntem o generație interesantă, cu noi idei și aspirații pentru viitor, o generație ce este devotată să construiască un viitor mai bun atât pentru ei, cât și pentru țară. Observ tot mai mulți tineri ce sunt interesați să se implice în voluntariat, fiind activi social, unii în speranța de a ajuta oamenii din jurul lor, alții în speranța că se vor descoperi pe ei înșiși și își vor găsi mai ușor o pasiune”.
Pe chipul Dorinei deseori poți citi încredere și siguranță. Sunt două calități venite din interiorul ei pe care le altoiește resemnându-se în fața la tot ce e frumos, plăcut și util pentru a se împlini sufletește. Sufletul și-l încarcă cu lumină datorită unei pasiuni, credința în Dumnezeu, devenită o convingere că la soluțiile divine toți ajungem, toți le invocăm, mai devreme sau mai târziu. Adolescenta, care mai are câțiva ani până la majorat, are o gândire matură, iar credința pentru ea este un har: „Aș putea spune despre credința în Dumnezeu că este un har cu care am fost înzestrată. A crede în Dumnezeu înseamnă să te bazezi pe El în viața de zi cu zi, înseamnă să-I ceri ajutor, să-I aștepți intervenția, înseamnă să te raportezi la El personal. A crede în Dumnezeu înseamnă a crede și în ce spune Dumnezeu. Consider că Dumnezeu este în esență iubire și existența Lui este o continuă împărtășire a Harului Său către toate făpturile create, și mai ales către oameni, cei ce poartă chipul Lui. A crede în Dumnezeu înseamnă a fi cu Dumnezeu, a-L avea în inimă permanent, a-L cunoaște prin Duhul Sfânt și a învăța chiar de la El toate faptele cele bune”.
Dorina Cecati nu uimește și nici nu vrea să impresioneze prin ceea ce face. Lucrurile, vorbele, care ies din mâinile și gândurile ei, sunt plăcute pentru cei din jur, pentru că vin din asumare și atitudine. Deocamdată vrea să facă studii aici, iar spațiul românesc cu numele Republica Moldova și-l dorește verde și curat. Întrebată fiind ce știe despre atitudinea oamenilor față de mediul ecologic al R. Moldova, viitorul medic a răspuns: „În prezent am observat tot mai multe campanii că sunt destinate informării cetățenilor cu privire la necesitatea ocrotirii naturii. De asemenea, tot mai mulți oameni se implică în activități de curățare a orașului, campanii de reciclare și sortare a deșeului și diverse proiecte ce motivează populația să se implice pentru a opri poluarea excesivă. Astfel, în viitor, R. Moldova ar putea lua un avânt spre o îmbunătățire din punct de vedere ecologic, devenind o țară eco”.
Dorința ei să facă bine oamenilor în virtutea profesiei de medic va ajuta-o să se implice în fapte concrete și vorbele ei să nu rămână niște amintiri fugare din adolescență. După studii solide, pe care și le dorește Dorina Cecati, „aș vrea să mă implic în campanii sociale, deoarece simt că trebuie să fac ceva util pentru orașul meu, ceva ce ar aduce un zâmbet pe fața oamenilor. În viitorul mai îndepărtat, când voi fi medic, vreau să salvez vieți și să contribui la bunăstarea oamenilor ce sunt în nevoi. Însă, mai presus de toate, aș vrea sa fiu OM”.
Autor: Silvia Strătilă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 387
Susține Natura.md: Devino Patron!