Nalba de grădină
O plantă cu flori superbe, Alcea rosea sau Nalba de grădină este originară din China, de unde s-a răspândit în America şi Europa. Apreciată pentru înălţimea şi florile sale, Nalba de grădină este, totodată, şi o plantă medicinală cu proprietăţi multiple.
Descriere
Nalba de grădină este o plantă perenă, cultivată şi ca bienală sau anuală, ce poate atinge o înălţime de circa 3 m, fapt care o transformă într-o alegere perfectă pentru camuflarea unui gard ori a unui zid inestetic. Frunzele sale sunt mari, pufoase şi acoperă tije care produc o bogăţie de boboci. Aceştia înfloresc de la bază înspre vârf şi dau naştere unor flori mari, cu un diametru de aproximativ 10 cm, divers colorate: albe, galbene, roşii, purpurii, mov, negre. Întâlnită este şi combinaţia de câte două culori, precum violet şi alb, alb şi roz etc. Alcea rosea înfloreşte vara, din iunie şi până la finele lunii septembrie.
Cultivare şi îngrijire
Nalba de grădină este o plantă care preferă lumina din belşug. Amplasarea sa în grădină, aşadar, trebuie realizată ţinând cont de această necesitate, întrucât în absenţa luminii abundente, pe toată durata zilei, Alcea rosea nu va înflori. Nu ezita, aşadar, să îi oferi un colţ bine luminat, chiar şi cu riscul ca Alcea rosea să fie expusă arşiţelor de peste vară - planta rezistă atât la secetă, cât şi la frigul de peste iarnă, cu condiţia să nu fie expusă în bătaia vânturilor. Planta preferă o varietate de soluri, în funcţie de coloritul florilor pe care le produce. Astfel, s-a constatat că variantele cu flori purpuriu închis preferă solurile mai nisipoase, în timp ce nalbele de grădină cu flori în nuanţe deschise se dezvoltă armonios în solurile argiloase. Nalba de grădină trebuie udată periodic, iar, odată ce rădăcinile sale se fixează bine în pământ, udările pot fi rărite. Cu toate acestea, nu se recomandă pauzele mai mari de 2 săptămâni între două udări. În ceea ce priveşte îngrăşământul, nalba de grădină se va descurca excelent şi în absenţa acestuia. Dacă se impune, însă, îmbogăţirea solului în care planta se dezvoltă, preferă întotdeauna mraniţa de grădină şi îngrăşămintele naturale.
Înmulţire
Nalba de grădină poate fi înmulţită cu succes din seminţe. Acestea se seamănă în răsadniţe ţinute la cald, după care, la dezvoltarea noilor plăntuţe, acestea pot fi transplantate în grădină imediat după ce pericolul de îngheţ a dispărut complet. Autoînsămânţarea este şi ea posibilă. În acest sens, poţi lăsa în grădină, la sosirea toamnei, câteva tulpini de nalbă, seminţele propagându-se, ulterior, cu ajutorul curenţilor de aer.
Boli şi dăunători
În lipsa unei supravegheri atente, plăntuţele tinere de nalbă de grădină riscă să fie atacate şi mâncate de melci şi limacşi. Plantele mature pot fi afectate de rugina nalbei (Puccinia malvacearum) care poate fi tratată cu fungicide. Atenţie şi la insectele dăunătoare, precum puricii mari şi mici (Podagrica nalba, Podagrica fuscicornis) ce atacă florile, frunzele şi chiar şi tulpina nalbei de grădină.
Articol publicat în numărul 257
Susține Natura.md: Devino Patron!