Proprietăţile curative ale arborilor de conifere
Proprietăţile curative ale arborilor de conifere sunt cunoscute de mult timp. Aerul în pădurea de conifere este saturat cu fitoncide - substanţe capabile să distrugă microorganismele periculoase, iar acele şi răşina sunt pe scară largă utilizate în medicina populară. Ele conţin multe substanţe biologic active cu acţiune terapeutică şi de stimulare.
De exemplu, în acele cedrului siberian se conţin 250-350 mg de vitamina C (din o tonă de ace de cedru se pot obţine cinci mii de porţii zilnice de vitamina C), iar uleiul din nuci de cedru conţine de două ori mai multă vitamina E decât nucile şi migdalele.
Iată câteva reţete ale "farmaciei de conifere":
- Pentru tratarea radiculitei mugurii de brad sau molid se fierb cu sare şi se fac băi.
- Tinctura din ramuri de pin sau orice alte conifere se utilizează pentru băi în caz de reumatism. - Pentru prevenirea avitaminozei se prepară o tinctură din ace de conifere (20 gr la 1 pahar de apă) şi se utilizează câte 2 linguri de trei ori pe zi.
- Pentru a vindeca angina, se utilizează un decoct de muguri de pin pentru inhalare. De asemenea, se recomandă picurarea în fiecare nară, a câte o picătură de ulei de pin.
- Decoctul din conuri tinere de molid are proprietăţi antiinflamatoare şi antiseptice şi este util să se folosească în caz de inflamaţie a tractului respirator superior şi astm bronşic.
Rășina - leac pentru afecțiunile respiratorii, tabagism și răni
Rășina de brad și de alte conifere are proprietăți terapeutice prea puțin cunoscute. Acest produs vegetal poate fi utilizat în diverse afecțiuni ale aparatului respirator, dar și în problemele pielii. Rășina de conifere are activități dezinfectante, expectorante, antiinflamatoare, antireumatice și cicatrizante.
Rășina de conifere proaspăt apărută pe suprafața trunchiului copacului arată ca o sevă vâscoasă. După ce se întărește devine ca un clei. Ea se găsește în mod normal în interiorul copacului, însă ajunge pe scoarța lui atunci când identifică o crăpătură. Această rășină acționează ca un balsam vindecător. Mai întâi dezinfectează, apoi cicatrizează acea rană. Rășina are de asemenea rolul de a combate insectele dăunătoare.
Cum să folosești rășina de conifere în scop terapeutic
Datorită efectelor sale antiseptice și antitusive, rășina de conifere poate fi întrebuințată în răceli și în răni.
Inhalații cu rășină
Se pune o bucățică de rășină de conifere deasupra unei plăci de metal pe aragaz și se lasă la încins. Parfumul emanat are efecte calmante și dezinfectante. Inhalați mirosul de rășină și vă veți destinde după o zi obositoare de muncă.
Tinctură de rășină de conifere
Este un remediu foarte bun pentru tuse, răceli, amigdalită și alte afecțiuni respiratorii. Puteți prepara această tinctură în casă din rășină și alcool de 95%. Se folosește 1 parte de rășină la 5 părți de alcool. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se strecoară. Dacă nu aveți posibilitatea să colectați rășină din pădure, puteți găsi tinctură de rășină de conifere la magazinele naturiste sau pe internet. Iată cum o puteți folosi:
Pentru tuse și bronșită
Se pune 1 linguriță de tinctură de rășină de conifere în ½ pahar de apă sau ceai de conifere. Se adaugă și 1 lingură de miere și se amestecă. Ceaiul se administrează cu puțin timp înainte de masă. Se pot lua 3 doze pe zi. Ajută la dezinfectarea cavității bucale și a căilor respiratorii. Favorizează expectorația, calmează tusea și durerile în gât. În plus, are efecte imunitare locale și antimicrobiene.
Pentru combaterea răcelilor
Se amestecă 50 ml de tinctură de rășină cu 200 ml de spirt (alcool sanitar). Se adaugă apoi 3 aspirine pisate și se amestecă până la dizolvare. Se fac frecții pe tot corpul cu soluția obținută. Pentru tabagism
Cei care vor să se lase de fumat pot încerca o cură cu tinctură de rășină de conifere. Se amestecă 1 linguriță de tinctură cu 1 linguriță de miere. Acest amestec se consumă odată la 4 ore, timp de 7 zile la rând. Tinctura de rășină ajută la curățarea arborelui bronșic de secreții. În plus, scade pofta pentru tutun.
Pentru amigdalită
Se pun 1 linguriță de tinctură de rășină de conifere și 1 linguriță de tinctură de propolis în 50 ml de apă. Se amestecă și cu soluția obținută se face gargară timp de 3 minute. Procedura se poate realiza de 3 ori pe zi, după masă.
Pentru răni, vânătăi și eczeme infecțioase
Se spală rana cu apă și săpun. Se umezește apoi o bucată de tifon sau de vată în tinctura de conifere și se tamponează zona afectată câteva minute. Pielea se lasă să se usuce, apoi se aplică o cremă emolientă și antiinflamatoare.
Unguent cu rășină de brad
Biologul Gheorghe Mohan recomandă o rețetă de unguent din cantități egale de rășină de brad, ceară și ulei. Ceara se dă pe răzătoare, iar rășina se mărunțește fin. Pregătiți un sistem de fierbere la bain-marie. Puneți 150 gr de ceară, 150 gr de rășină și 150 ml de ulei de porumb în vasul de deasupra. Fierbeți amestecul pe bain-marie timp de 3 ore, amestecând încontinuu. După cele 3 ore, strecurați lichidul printr-un tifon des într-un borcănel de sticlă. Lăsați la răcit. Păstrați unguentul obținut în frigider. Se poate aplica extern pentru panarițiu, furuncule sau anumite cancere de piele.
Notă: Rășina de conifere poate cauza efecte adverse la persoanele care au alergie la rășini în general. Preparatele de mai sus nu sunt indicate celor care au interdicție la alcool sau la mierea de albine.
Autor: Paraschiva Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 392
Susține Natura.md: Devino Patron!