Devino Patron!

Napul, o legumă uitată

Napul, o legumă uitată

Napul este folosit destul de puțin în zilele noastre, în comparație cu beneficiile pe care consumul lui le are asupra organismului uman. Bunica îl cunoaște însă ca pe o plantă tămăduitoare și spune despre nap că este un dar al naturii.

 

Cum arată și ce este napul

De obicei, napii sunt de mărimea unui măr, au culoare albă în partea de jos și violet în partea de sus. Napul este o legumă folosită în întreaga lume și este consumat atât ca aliment, dar apreciat îndeosebi pentru proprietățile sale terapeutice.

Se pare că napul a fost descoperit de către asiatici. Este o legumă care poate fi consumată în întregime: rădăcina este cel mai des folosită la mâncare, dar este bine de știut că nici frunzele nu trebuie lăsate deoparte. Acestea au rol terapeutic, dar se pot folosi și ca înlocuitor pentru spanac, de exemplu.

 

Beneficii și proprietăți

  • Bulbul napilor conține 80% apă și este o sursă importantă de calciu, potasiu, magneziu, vitamina A, vitamina B, vitamina C și iod.
  • Oamenii de știință spun că napii mai pot fi folosiți și de către persoanele care suferă de boli ale inimii, dar și de cei care trebuie să țină sub control tensiunea arterială.
  • Cantitatea importantă de vitamina B care se regăsește în bulbul napilor reprezintă un ajutor de nădejde în lupta cu stresul cotidian, anxietatea sau depresia, o boală pe care puțin o acceptă, dar care este din ce în ce mai prezentă în viața noastră.
  • Tot rădăcina napilor reprezintă o sursă importantă de fier, de aceea persoanele care se confruntă cu anemia au introdus această legumă în dieta alimentară.
  • Napul este o legumă săracă în calorii, ceea ce îl face un aliat de nădejde pentru cei care își doresc să scape de kilogramele în plus. Îți oferă senzația de sațietate și ține departe pofta de mâncare.
  • Consumul de napi ajută sistemul imunitar în lupta cu bolile. Chiar dacă nu sunt la fel de aspectuoși precum alte legume sau fructe, 100 de grame de napi îți oferă de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele.
  • Vitamina B6 pe care napul o conține într-o cantitate semnificativă ajută la funcționarea corectă a sistemului digestiv.
  • Napul este considerat și un antibiotic natural. În compoziția napului intră și anumite uleiuri esențiale care previn și reduc dezvoltarea anumitor afecțiuni, în special boli ale pielii sau mucoaselor, deci e numai bun pentru sezonul rece al anului când răcelile și gripa își fac simțită prezența.

 

Napii se găsesc în piață sau în magazine din toamnă și până la începutul primăverii. Napul se păstrează la frigider. Acesta poate fi consumat în întregime în preparate. Face casă bună cu varza, păstârnacul, morcovii sau cartoful, atât în supe sau tocane, cât și în salate.

 

Atenție! La noi li se mai spune napi - guliilor. Sunt lucruri diferite. Napul face parte din familia Crustaceelor, adică se aseamănă la gust mai mult cu ciocanul de varză și crește la suprafață în formă de măr, ca tulpină a plantei, sunt comestibile și frunzele. Gulia care crește în Basarabia sau cum i se mai spune, napul porcesc (științific-Topinambur), se dezvoltă în pământ sub formă de tubercul, crește înaltă și face flori galbene. Este la fel de benefică ca și napul.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!