Devino Patron!

Un caz strigător la cer

(Staliniştii revin! Sau poate nici n-au plecat?)

Un caz strigător la cer

La propunerea preotului Andrei Deleu de la Mitropolia Basarabiei, am făcut tot posibilul, împreună cu fratele meu, să instalăm un Monument în amintirea tuturor jertfelor regimului diabolic stalinist (preţ – 60 mii lei). Mesajul nostru este ca niciun om să nu uite de acel calvar, dorindu-ne să nu se repete vreodată. 

Am depus patru cereri la primăria Codru (17-06-2021; 5.01.2022; 19.07.2022; 24.X.2022) pentru a ne oferi 1,20 m2 de teren în apropierea Bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni”, care nu e înregistrată oficial, în sectorul Schinoasa, str. Sihastrului. Dar, timp de un an şi jumătate, răspuns aşa şi n-am primit. Telefonam des şi odată mi-a răspuns dna Ogurţova, care mi-a spus că sunt arestate şapte persoane din primărie şi nu are cine să-mi ofere vreun răspuns la cererile trimise de noi, rugându-ne să nu-i mai deranjăm. 

Tot în acelaşi timp, l-am rugat şi pe preotul bisericii noastre Eşanu-Barbău Ion de a mă binecuvânta să instalăm monumentul pe teritoriul bisericii, lângă clopotniţă. A refuzat categoric. Atunci, am zis eu, să fie pe teritoriul primăriei, lângă crucea pe care a instalat-o el, preotul, fără autorizaţie. Nu, zice el, eu de pământul primăriei nu răspund, şi s-a spălat pe mâini. Dar, dacă vrem samavolnic să-l instalăm, atunci ne permite numai după cei patru arbori (tuie), ca să nu se vadă deloc... Nu am fost de acord şi am turnat postamentul lângă cruce, pe teritoriul primăriei, fiind conştienţi că vom avea probleme cu primăria.

N-o să mă creadă cititorul, dar aşa-zisul preot Ion Eşanu-Barbău l-a distrus în aceeaşi zi, procedând ca un vandal. A recunoscut şi a zis că tot pământul din jurul crucii e al lui şi nimeni nu are dreptul de a face ceva...?!? 

Acum întreb cititorii: Oare acest individ nu e un stalinist camuflat ca şi satanistul Iurie Roşca?   

Ne dorim foarte mult ca acest caz să se clarifice, dar se vede că nu are cine. E haos total în Basarabia orfană. 

 

Remarcă: Cu acelaşi demers s-a adresat la primăria Codru şi Asociaţia noastră a Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, în frunte cu preşedintele Alexandru Postică, dar, cu părere de rău,  a fost neglijată şi doleanţa celor 1700 de victime din Chişinău. De ce oare? 

 

Fraţii Emil SPÂNU şi Margareta SPÂNU-CEMÂRTAN 

25 octombrie 2022
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 371

 

Susține Natura.md: Devino Patron!