Rezultatele concursului „Coleopterele xilofage – dăunătorii icoanelor”
Icoana este fereastra spre Cer prin care creștinii ortodocși transmit rugăciuni de mulțumire și de sprijin în clipele de grea încercare. Este întruchiparea lui Dumnezeu pe care o moștenim cu sfințenie de la străbuni. Sunt pline de sens icoanele – în ele se depozitează încărcătura energetică acumulată de la părinți și bunici, ele ne înalță spiritul, cucerindu-ne prin dorința de a fi binecuvântați de Dumnezeu. Păstrându-le cu sfințenie la loc de onoare, ar trebui să arate impecabil. Însă icoanele de lemn sau cu rame din lemn sunt deseori afectate de insecte xilofage (care se hrănesc cu lemn). Timpul își lasă amprenta, iar ciupercile de mucegai și coleopterele ce se instalează pe lemnul vechi le deteriorează aspectul.
Acest proces este unul firesc, căci totul este în transformare - biogeochimic vorbind, are loc un proces natural, și anume circuitul materiei în natură.
Inițiind concursul „Coleopterele xilofage – dăunătorii icoanelor” am intrigat cititorii să facă observări directe. Neavând icoane vechi în casă, unii, după cum au menționat, au făcut o vizită bunicilor/rudelor pentru a le comunica despre enigmele xilofagilor și de a investiga vizual relicvele creștinității ortodoxe. Expediindu-ne imaginile cu icoane afectate, ne-ați fost de real folos, lucru pentru care vă mulțumim cu pietate.
Clasificând pe categorii participanții la concurs, am înregistrat următoarele rezultate:
ELEVI:
- locul I - Secrieru Nelea, clasa a IX-a, satul Covurlui, raionul Leova;
- locul II – Pricop Andreea, clasa a IX, satul Sociteni, raionul Ialoveni;
- locul III - Dragan Vitalie, clasa a V-a, satul Covurlui, raionul Leova;
STUDENȚI:
- locul I - Stanislavschi Alexandr (Bălți, Republica Moldova);
- locul II – Samoilenco Victoria, Chișinău, Republica Moldova;
PROFESORI:
- locul I – Veringă Tamara, satul Covurlui, raionul Leova;
- locul II - Vrancean Irina, orașul Bălți; Pricop Rodica, satul Sociteni, raionul Ialoveni; Crăciun Raisa, orășelul Iargara, raionul Leova și Vasiliev Liliana, satul Sadova, raionul Călărași.
Le mulțumim foarte mult acestor persoane receptive, atente la lumea din jurul lor și dornice să împărtășească propriile observații cu comunitatea academică! Vă așteptăm la Institutul de Zoologie (str. Academiei nr 1) pentru a vă înmâna premiile pregătite cu mult drag! Vă rugăm să expediați în prealabil un mesaj coordonatoarei concursului, doamna Svetlana Bacal, la adresa [email protected].
Stimați cititori ai revistei NATURA, dacă observați insecte ce vă atrag atenția în mod special și doriți să aflați detalii despre lumea vie a gândacilor, expediați-ne fotografii cu acestea, căci prin colaborare putem cunoaște biodiversitatea.
Susține Natura.md: Devino Patron!