Ne protejăm de Covid, dar poluăm
Cum se descurcă oamenii cu atitudine de mediu?
Ne-am propus să vedem cum se protejează de Covid-19 oamenii cu atitudine față de mediul înconjurător. Pentru opinii, am mers la Budești (Chișinău), la o acțiune de plantări, „Plantăm fapte bune”, un eveniment pe bază de voluntariat, la care participă orice doritor.
Marcel Lazăr – muzician, fondator „Moldo Crescendo”
Marcel Lazăr face istorie prin faptul că umple sălile de concerte cu muzică clasică, în special, cu public tânăr.
Marcel Lazăr. Foto: www.moldova.org
„Ce-am observat, și chiar de la început de pandemie – foarte multe măști de unică folosință aruncate pe jos, pe stradă. Și am identificat o mască în farmacie care are un grad de protecție mai înalt, și în același timp, poate fi folosită de cel puțin 10 ori. Folosesc și din pânză, în cazul în care sunt într-un mediu care îmi permite să port și pânză, fără să-mi aburesc ochelarii... Și desigur, folosesc deja tot ce înseamnă săpunuri ecologice, cât mai puțin plastic, cât mai puține daune naturii”.
Doina Ababii – EcoLocal, coordonatoare evenimente
Doina participă la activități de mediu, organizează transmisiuni video cu tutoriale de bucătărie vegană pe rețele de socializare.
Doina Ababii. Fotografie preluată din contul personal de facebook.
„Folosim toate metodele de protecție împotriva Covid-19 ca să ne protejăm pe noi personal, dar nu uităm să protejăm și mediul în care trăim. Eu nu folosesc măști de unică folosință, folosesc din
textile, le spăl. Mănuși nu utilizez deloc, încercând să nu-mi ating faţa”.
Ioana Isac - poetă
Tânăra poetă este cunoscută la Chișinău datorită evenimentelor de cultură în care participă cu
recitaluri însoțite de muzică.
Ioana Isac. Foto: www.moldova.europalibera.org
„Mie mi se pare că noi trebuie să vedem în problema ecologică nu un trend și nu o chestie pe care nouă cumva ne-o promovează așa-zișii influenceri, dar chiar într-adevăr să ne întrebăm cât de mult contează natura și ce rol avem noi ca oameni în natură. Este complicat, pentru că ne-am obișnuit cu alt mod de viață, dar putem să facem câteva mici schimbări, transformări în viața de zi cu zi. Să facem o balanță între ceea ce distrugem și să oferim înapoi”.
Victoria Coroban – jurnalistă „Radio Chișinău”
Victoria este jurnalistă și trainer, realizatoarea emisiunii „Pauza de cafea” de la Radio Chișinău, inițiatoarea comunității „UpGrade în Educație”.
Victoria Coroban. Foto: www.radiochisinau.md
„De la începutul carantinei m-am gândit că dacă folosim atâtea măști de unică folosință, unde ajungem? Mi-am procurat câte două măști textile pentru fiecare membru al familiei. Și avem grijă să le spălăm, să le călcăm și le folosim aceleași tot timpul. Vara aceasta, când am fost la casa bunicilor, am ținut foarte mult să iau cu mine săpun ecologic, detergent ecologic de vase, pentru că știu că apa ajunge într-o groapă de scurgere, direct în sol. Și zic, măcar să minimizez efectul acestor detergenți, să nu folosesc din ăștia chimici, obișnuiți. Da, și acasă tot așa fac”.
Cristian Slobodeaniuc – „Generația altfel”
Este implicat în proiecte pentru comunate, cum ar fi „Împreună împotriva Covid-19”, „Academia pentru integritate în guvernanță” etc.
Cristian Slobodeaniuc. Foto: www.oratorica.md
„Încerc să utilizez o mască pe care o spăl și pot să o port de mai multe ori, în loc să folosesc măști chirurgicale care după purtare se aruncă la gunoi. Și sunt și alte măsuri – detergenți ecologici, pentru că noi utilizăm tot mai mulți detergenți acum. Pe lângă aceasta, utilizăm și dezinfectant și ar fi bine să-l procurăm într-o sticlă mare și să umplem aceleași recipiente mai mici de multiple ori. Astfel, producem mai puține deșeuri din plastic. Vă încurajez și pe voi să purtați mască, să aveți grijă de voi și de apropiații voștri”.
Susține Natura.md: Devino Patron!