Devino Patron!

ATENȚIE! Concurs: Fii un Artist al Dunării!

ATENȚIE! Concurs: Fii un Artist al Dunării!

Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM) te încurajează să acorzi mai multă atenție la râurile din preajma ta și să îmbini talentul artistic cu grija față de mediul în care trăiești!

Organizat în comun de către Parteneriatul Global pentru Apă din Europa Centrală și de Est (GWP CEE) și Comisia Internațională Pentru Protecția Dunării (ICPDR), concursul „Fii un artist al Dunării!” invită copiii din toate școlile, ONG-urile, cluburile, centrele de zi sau asociațiile pentru copii care fac parte din bazinul Dunării să participe cu lucrări creative și să arate lumii întregi cât de mult țin la râul natal.

În acest an, motto-ul concursului este „Descoperă Dunărea!” – iar doritorii de a participa sunt
invitați să aleagă una din cele 3 categorii: Lucrare artistică, Hartă sau Video.

 

Cerințe:

  • Participanții trebuie să fie cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării: Germania, Austria, Cehia, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.
  • Participanții se pot înscrie fie în mod individual, fie în grup de maximum 4 persoane, fie la nivel de clasă.
  • Copiii care doresc să participe la concurs trebuie să meargă pe malul unui râu (în mod ideal fie Dunărea sau un afluent al Dunării; în cazul Republicii Moldova – să fie fluviul Prut și afluenții săi) și să creeze o piesă de artă ecologică, să înregistreze un material video sau să creeze o hartă.

Ar putea fi o imagine cu text care spune „icpdr M Fii un artist al DUNARII! Vizitează un râu care face parte din bazinul dunărean și participă la una din cele trei categorii de concurs: Lucrare artistică Video Hartă Află mai multe detalii pe www.mem.md”

 

Lucrările (fie sub formă de imagine, scan sau fișier video) vor fi expediate MEM până pe 25 septembrie 2022 pe adresa poștală: str. S.Lazo, 13, Chișinău, MD-2004 sau prin e-mail [email protected], cu menţiunea „Concursul „Fii un artist al Dunării””. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de titlu/nume autor/clasa/vârsta/ școala/profesorul coordonator.

 

Specificații:

- Lucrările artistice trebuie să fie făcute din materiale naturale găsite în râu sau pe malul acestuia (exemplu: sculpturi, colaje, bijuterii, compoziții făcute din pietre, păpuriș, nisip, lemn sau deșeuri găsite la mal). Desenele și picturile NU sunt acceptate. În cazul fotografiilor digitale, dimensiunea minimă a acestora este de 150 DPI (59 pixeli/cm) și 3 megabaiți.

- Videoclipurile nu trebuie să depășească durata de 1 minut și vor fi înregistrate cu ajutorul camerei de filmat. Animațiile nu vor fi acceptate. Copiii pot realiza un filmuleț, înscena un spectacol sau cânta o melodie – nu există limitări creative la această categorie.

- Hărțile trebuie să fie create pe o foaie în format A3, să includă direcțiile busolei, distanța sau scala, o legendă, simboluri pentru a reprezenta diferite obiecte. Elevii sunt încurajați să-și manifeste creativitatea și să prezinte orice locuri/ puncte interesante de pe malul râului. Harta poate marca diverse locații de interes sau locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (zone aflate în stare proastă sau care necesită curățare, zone inundate etc.), sau poate dezvălui și câteva fapte curioase sau mai puțin cunoscute despre râu. Harta trebuie trimisă organizatorilor naționali fie sub formă de scanare, fie sub formă de fotografie digitală de rezoluție înaltă. Dimensiunea minimă a fișierelor este de 150 DPI și 3 megabiți.

- Important: participanții au responsabilitatea de a se asigura că fișierele expediate sunt la
rezoluție înaltă, nu sunt distorsionate și pot fi vizualizate cu ușurință.


Selecția câștigătorilor
Sunt propuse două categorii de participanți: juniori (6-11 ani) și adolescenți (12-18 ani).

Competiția se desfășoară la două niveluri: național și internațional. Juriul din R. Moldova va selecta și premia câștigătorii la nivel naţional, iar rezultatele vor fi făcute publice pe pagina web a Mișcării Ecologiste din Moldova (www.mem.md).

Autorul celei mai bune lucrări va primi titlul de „Artist al Dunării” și va fi recompensat cu premii motivante.

Câte un câștigător național la categoria Juniori și câte un câștigător național la categoria Adolescenți în toate cele trei categorii (Lucrare artistică, Video și Hartă) vor fi direcționați către etapa internațională a concursului și premiați de către un juriu compus din reprezentanții naționali ai tuturor țărilor ICPDR.

Participanții vor trebui să trimită lucrarea acompaniată de o poveste scrisă în limba engleză (declarația autorului) până la 250 de cuvinte. Această declarație va descrie procesul creativ și ceea ce a învățat participantul prin explorarea bazinului hidrografic.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați website-ul www.mem.md sau să vă adresați către Mișcarea Ecologistă din Moldova la adresa de email [email protected].
 

Susține Natura.md: Devino Patron!