Devino Patron!

Salvarea tinerilor, dar și a lumii, este cultura

Salvarea tinerilor, dar și a lumii, este cultura

Într-o lume modernă, într-o eră digitală, unde fiecare copil este influențat doar de noile tehnologii și navighează mereu pe toate rețelele de socializare, cultura, crede el, nu mai este necesară. Mă întreb dacă astăzi se mai dă importanță culturii și dacă tinerii mai sunt interesați de ea. 

Din păcate, se pare că mulți tineri nu mai sunt la fel de interesați de cultură ca în trecut, când nu existau telefoane, calculatoare. Ceea ce se întâmplă în prezent este un lucru îngrijorător, când intelectul nu mai este o profesie de viitor. 

Unul din motive este faptul că tehnologia a devenit o prezență dominantă în viețile lor. Tinerii petrec mult timp în fața ecranelor și învață despre lumea înconjurătoare prin intermediul internetului și al rețelelor de socializare, ceea ce nu este un lucru tocmai bun. Acest fenomen duce la o scădere a interesului pentru cultura tradițională, pentru literatură, arte vizuale sau muzica clasică.

Alte preocupări au tinerii: jocurile video sau banul, câștigat ușor și repede. Azi, adolescenții stau în fața profesorului, cu telefonul pe bancă, jucându-se în jocuri video sau navigând pe diferite rețele de socializare, în timp ce profesorul le explică elevilor tema.  

Când lipsește cultura, mulți motivează că lecțiile sunt plictisitoare, că operele clasicilor nu le mai înțeleg, că nu le vor fi de folos în viață, că sunt voluminoase ori seci și reduc cititul la a se uita pe fotografii cât mai deșănțate.  

Nici părinții nu mai sunt cei de altădată. Azi mulți din ei nu-și încurajează copiii să învețe. Îi îndeamnă spre dezvoltarea carierei și îi îndreaptă mai mult să fie pragmatici, să le fie bine din punct de vedere material.  

Cu toate acestea, acum, în secolul al XXI-lea, noi, tinerii, trebuie să deschidem ochii. Primordial e să înțelegem adevărata valoare și importanță a culturii. Mă gândesc la câteva argumente pe care le urmez eu și pe care ar trebui să le știe și semenii. Cultura te dezvoltă personal, definindu-ți identitatea și valorile. Implicarea noastră, a tinerilor în diverse activități, te ajută să întâlnești oameni culți, a căror mod de gândire e bine dacă îl iei ca exemplu. Datorită culturii lumea poate fi mai bună.

Cum se construiește această lume? Cu părinți, educatori, profesori, guvernanți care să fie ei înșiși culți!    

Mihai DONCIU,   
elev, clasa a XI, LT „V. Alecsandri”, Chișinău 
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 374

Susține Natura.md: Devino Patron!