Devino Patron!

Îmi doresc o viață activă alături de oameni valoroși

Îmi doresc o viață activă alături de oameni valoroși
Maria Seretean, elevă

Pare a fi o adolescentă ca toate celelalte – cu o privire blândă și curioasă pentru lucruri și idei bune, are un zâmbet cald – reflecție la cele ce o impresionează. Chipul ei luminos seamănă cu „juna și voioasa Rodică” a lui Alecsandri și este creația iubirii a doi părinți – Andrei și Ludmila Seretean. Dacă îi ceri să se prezinte, o face respectuos, cu un gest de bonton: „Mă numesc Maria Seretean, am 17 ani, sunt din Mereni, Anenii Noi. Învăț în clasa a X-a la Liceul Teoretic ,,Emil Nicula"”.     

Pentru Maria Seretean școala și învățătura sunt prioritare, e conștientă că datorită cunoștințelor căpătate la timp, în școală, vor ajuta-o în viitor. Îi place să privească pe geamul clasei frumusețea satului Mereni și a viitorului ei apropiat, dar echilibrul mental și educația de acasă o îndreaptă să nu piardă participarea ei la diferite activități școlare acolo unde prin concurență își va fortifica inteligența spre care aspiră să-și facă din ea un statut. Deocamdată, lecțiile ei preferate sunt la disciplinele de limba română, franceză și istorie. Probabil, a moștenit de la mama ei, Ludmila Seretean, profesoară de artă teatrală, capacități ale dimensiunii umaniste, de aceea o atrage participarea la concursuri de acest gen.    

O discuție cu Maria devine deschisă, confesivă în care eleva își etalează, păstrând modestia, laurii obținuți la diferite competiții. Le citește și mi-i transmite de pe diplome și certificate de participare așa încât să fie ca la carte – data, anul participării, denumirea corectă a concursului, chiar și suma premiului bănesc (aici nu se acceptă nicio eroare). Eu doar pun ghilimele la palmaresul elevei din Liceul „E. Nicula” din Mereni: „Începând cu clasa a VI-a am început să particip la diverse concursuri, proiecte și activități. În clasa a IX-a și a X-a am luat locul I la Olimpiada raională la limba și literatura română, participând și la republică. Anul acesta am luat locul III la olimpiada raională la istorie. De asemenea, în anul 2023 am luat locul III la Olimpiada Universitară la Limba și Literatura Română. Printre cele mai valoroase concursuri, la care am participat, sunt: Sustainability Challenge 2022, organizat de JA Europe, Johnson&Johnson and Arcadis J. - Premiul Mare, premiu bănesc - concurs internațional (aproximativ 400 de participanți din diferite țări); Concursul de eseuri „Represiunea comunistă în România și Republica Moldova”, 2023, organizat de Fundația „Corneliu Coposu”. Am fost premiată de către mult stimata doamnă Ana Blandiana cu Premiul I, la Gala ,,Corneliu Coposu", Sala cu Orgă din Chișinău; Concursul ,,Moștenire", ediția a XXX-a, 2024, secțiunea ,,Istoria Literaturii Române" - locul I. Premiu - un set valoros de cărți și premiu bănesc; Concursul ,,Fii un Artist al Dunării". Am participat la edițiile: 2020 - locul I - categorie video, locul III - lucrare de Artă; 2021 - locul II - categorie video, locul III - lucrare de Artă; 2022 - locul I - categorie video; 2023 - locul I - lucrare de Artă, locul II - categorie video - premii: cărți, rechizite școlare; Festivalul-Concurs Internațional ,,Posesie - Perle de la Pensie" - locul II. Concurs de poezie în franceză; Participare la competiția the World Scholar's Cup, organizată în incinta școlii Heritage, Chișinău. De curând, am primit certificatul cu deschidere internațională - ,,Entrepreneurial Skills Pass" (ESP)”.     

Acestea, spune Maria Seretean, sunt doar o mică părticică din palmaresul pe care l-a dobândit. Succesul, dragostea de carte, recunoaște eleva, se datorează profesorilor. Modelul îndrumătorilor sunt profesorii cu har și pregătire: „Pentru mine un profesor model este cel care știe cum să organizeze într-un mod interesant și captivant lecțiile, deține o autoritate în fața elevilor, dar în același timp este și prieten cu ei. De asemenea, acceptă păreri și viziuni noi, implicându-se activ în viața școlară, venind cu noi idei și oportunități. În școala în care învăț, acest model există și sunt foarte mândră și fericită că am ocazia să fac lecții cu acești profesori”.     

Epoca în care trăiește Maria, deschisă la fapte, la exprimare și la gândire liberă, o determină să știe ce va face în viitor, își cunoaște generația și o ajută să discearnă binele de rău, valoarea de nonvaloare. 

Determinarea de moment sau de perspectivă reiese tot din mediul prezent și sigur: „Generația pe care o reprezint este una matură, cu viziuni și scopuri mari. Majoritatea sunt foarte activi, implicându-se în activități și proiecte ce asigură o evoluție și un viitor prosper pentru țara noastră. Referindu-mă la propriile perspective, doresc să urmez o facultate și o meserie. Vreau să călătoresc și să cunosc lumea prin experiențe unice. Îmi doresc o viață activă, plină de evenimente, proiecte și întâlniri deosebite cu oameni valoroși”.    

Satul de baștină Mereni, frumos și prosper datorită contribuției locuitorilor, e un motiv educațional pentru Maria și generația ei să fie oameni, cărora doar o educați bună le va detoxifica educația digitală. Lecțiile de geografie sau biologie, de istorie sau literatură, vor rămâne teme învățate la timp în satul Mereni, în cazul Mariei, adică baștina este o fărâmă din natura pe care ești obligat să o îngrijești, ocrotești și să o păstrezi în curățenie. Maria Seretean, o tânără frumoasă și cultă din Mereni, Anenii Noi, a conștientizat deja că motivele de bucurie ale adolescenței ei se datorează rădăcinilor din care descinde: „Avem un sat dezvoltat, recunoscut pentru frumusețe, talente și valori. Din păcate, mai există și oameni care nu respectă anumite reguli în natură, aruncă deșeuri, poluând aerul, apa și solul. Însă ceea ce mă bucură enorm este conștientizarea tinerilor că sănătatea viitorului nostru constă în acțiunile realizate azi. De exemplu, clasa noastră împreună cu diriginta Maia Zlotea și alături de alți elevi și profesori din liceu a participat la Ziua Faptelor Bune, luând acțiuni de salubrizare și protejare a naturii. Astfel se educă spiritul civic, construind o conexiune și responsabilitate între săteni”.     

Autor: Silvia STRĂTILĂ,  

Articol publicat în revista NATURA, nr. 386    

 

Susține Natura.md: Devino Patron!