Devino Patron!

Cu gândul la ziua de mâine

Cu gândul la ziua de mâine

Încă foarte mulţi moldoveni nu au învățat responsabilitatea. Nu sunt responsabili de sine, nici de copiii săi. Nu se respectă, nici nu se iubesc. O dăruire proastă de sine, o dragoste prostească pentru copii.

Multe femei, plecate în robie în străinătate, trimit acasă bani copiilor, pe care nu i-au învățat să aprecieze acești bani. Muncesc mult, fără să se gândească la ziua de mâine. Rămân fără o lețcaie la o zi neagră. Eu nu judec, eu încerc a constata faptele. Nici nu vorbesc de cei din Italia, care muncesc greu, pierzând libertate și nu au o oră pentru a respira. Locuiesc în casele italienilor, pentru care muncesc. Acolo mănâncă, iar banii câștigați îi trimit în Moldova. Își urăsc stăpânii, dar le zâmbesc și le îndeplinesc mofturile, pentru a nu pierde munca. Asta le sleiește puterile și le scoate toată vlaga. Înțeleg, așa a fost în anii ’90, când plecau pe ascuns, fără acte. Dar după ce au obținut acte, plecați cu pașapoarte românești, de ce nu se gândesc la ziua de mâine? De ce moldovenii, plecați în Franța, muncesc la negru? Sunt învățați să nu plătească impozite. Și la aceeași zi neagră când ajung, nu au bani, nici asigurare medicală – nimic. Banii trimiși acasă. Și tot francezii sunt vinovați.

Copiii, care ar trebui să aprecieze munca mamei și dăruirea de sine, consideră că ele, aceste mame, care nu au fost alături, le sunt datoare. Iau banii fără rușine și, în loc să învețe, să-și câștige banii săi, ei huzuresc. Bine, poate că chiar nu duc viață de lux, dar banii mamei îi cheltuie fără nici un complex. Femeile, între timp, îmbătrânesc, dar muncesc mai departe, se obișnuiesc cu robia. Acum, pe timp de pandemie, se dă dovadă de o iresponsabilitate enormă. Cineva stă în casă, așteaptă cuminți sfârșitul epidemiei, iar alții, care se cred mari și tari, umblă pe la petreceri, nu le pasă de nimic. Nici de viața sa, nici de a bătrânilor. Au trecut mai mult de două luni de carantină, dar epidemia se împrăștie mai departe.

Acest așa-numit președinte de țară dă pildă de iresponsabilitate, umblând pe la biserici, pupându-se cu popii lui, cărora le este într-un loc de oameni. Iresponsabilitate, indiferență, ignoranță…
Majoritatea moldovenilor nu știu a iubi, nu știu a trăi. Mulţi din ei nici în Dumnezeu nu cred. Toată credința lor este o minciună. Pentru sine și pentru ochii oamenilor. Salut acei moldoveni, care au făcut o carieră, care lucrează legal, care se gândesc la ziua de mâine. 

 

Olga CĂPĂŢÂNĂ

Susține Natura.md: Devino Patron!