Devino Patron!

Bradul, simbol şi remediu tămăduitor

Bradul, simbol şi remediu tămăduitor

Aspectul maiestuos al bradului, cu ace verzi în toate anotimpurile, cu esenţele şi răşinile puternic reconfortante, i-au creat o bogată simbolistică. În antichitate, bradul era considerat arborele naşterii soarelui şi, prin similitudine, al naşterii lui Iisus. Este astfel “pomul de Crăciun.” Crenguţa de brad ornată cu decoraţiuni colorate, pusă la sfârşitul lunii aprilie la uşa casei sărbătorea “luna mai agricolă“, pentru recolte bogate, simbolizând şi fecunditatea. Este şi simbolul “înălţării şi norocului”, datorită înălţimii sale și aspectului impunător.

Bradul este un conifer apărut pe planeta Pământ acum peste cinci sute de milioane de ani, supravieţuind tuturor erelor geologice. Deşi atât de rezistent, este “un arbore delicat”, care necesită adăpost în primii ani de viaţă. Tinereţea sa este caracterizată de creştere lentă, cu exigenţă în privinţa solului şi climei. Preferă solurile silicoase, un teren proaspăt şi fertil, crescând la altitudini între 400 şi 1800 de metri.

Formează păduri dense şi vaste și are o mare putere de regenerare. Trăieşte în jur de 200 de ani, dar poate ajunge şi până la 300 de ani. În apropierea vârstei de 100 ani, ramurile terminale îşi încetează creşterea. Rezistă la temperaturi de la +5° la - 38°. Necesită cel puţin trei luni de repaus vegetativ.

Forța terapeutică a bradului

Acţiunea vindecătoare a bradului este complexă - nu numai asupra sistemului nervos - fiecare parte a sa conţine substanţe care echilibrează metabolismele şi constituie un aport important de vitamine, uleiuri esenţiale şi răşini, taninuri, celuloză.

În scoarţă găsim taninuri, celuloză şi răşini, în frunze uleiuri esenţiale, vitaminele A şi C, iar în muguri şi în ramurile tinere se află un complex de substanţe bioactive cu rol reglator al metabolismelor şi a limfei (cea care curăţă organismul de toate deşeurile metabolice).

Bradul în gemoterapie

Mugurii de brad au efectul terapeutic cel mai complex şi mai profund asupra organismului. Au fost folosiţi din timpuri îndepărtate pentru proprietăţile balsamice, excretoare, sudorifice, stimulatoare, în tratarea infecţiilor şi inflamaţiilor aparatului respirator, chiar a tuberculozei. Măsura acestor calităţi ale mugurilor este dată cel mai mult în forma de extract gemoterapic.

Refacerea structurii plantei primăvara, la reluarea ciclului de viaţă, începe în muguri. Acelaşi efect este indus în celulele organismului de gemoterapicul din muguri de brad. Atât copiii cât şi adulţii, de la vârste tinere până la cele înaintate, primesc un dar minunat, vindecător, din partea mugurilor de brad, confirmând simbolistica renaşterii, prin armonizarea creşterii şi echilibrării structurale.

Acțiunea antiinflamatoare și influenţa asupra circulaţiei limfatice, ameliorează şi răreşte episoadele acute, recidivante, de angine, amigdalită, rinofaringită, frecvente în mod deosebit la copii - dar prezente şi la adulţi. În aceste cazuri este eficientă asocierea în tratament cu alte gemoterapice - extractul din mlădițe de măceşextractul din muguri de mesteacăn argintiu sau de mesteacăn pufosextractul din muguri de nuc. Persoanele cu astfel de afecţiuni sunt frecvent palide, uneori cu anemie, cu carenţe minerale, unii copii cu întârziere de creştere. Atunci, asocierea extractului din muguri de brad cu gemoterapicele din muguri de porumbar, cu cel din mlădițe de măceş şi cel din muguri de mesteacăn argintiu sau pufos, este de mare folos.

Mugurii de brad, în formă gemoterapică, reechilibrează asimilarea şi metabolismul calciului şi aduc un aport de vitamine şi enzime necesare proceselor celulare. Copiii care cresc prea repede comparativ cu vârsta lor sau adolescenţii cu un deficit de minerale şi vitamine ajung la starea normală cu ajutorul extractului din muguri de brad.

Acelaşi efect remineralizant se regăseşte şi la persoanele adulte cu carenţe de aport sau din cauza altor boli, ajutând la consolidarea mai rapidă a fracturilor sau refacerea structurii osoase în cazurile de osteoporoză (asociat cu gemoterapicele din mlădiţe de mur şi /sau sequoia).

Gemoterapicul din muguri de brad este eficient în prevenţia rahitismului, a cariilor dentare şi un adjuvant foarte util în prevenţia şi/sau tratamentul parodontozei, asociat în acest caz cu extractul din muguri de mesteacăn pufos și extractul din muguri de stejar. Spasmofilia, tulburările neuro-musculare, sunt de asemenea ameliorate.

Tendinţa la răceli, viroze, este diminuată cu ajutorul minunaţilor muguri de brad, asociați cu gemoterapicele din mugurii de coacăz negru şi din mlădiţele de măceş.

Iată cum, pentru orice anotimp în care copiii sau adulţii sunt vulnerabili prin predispoziţiile la îmbolnăvire, sau pentru cei care suferă de diferite dezechilibre metabolice prin carenţe minerale şi vitaminice sau în cadrul unor afecţiuni cronice, extractul gemoterapic din muguri de brad îi protejează, îi face mai rezistenţi la îmbolnăvire şi ajută la reechilibrarea şi vindecarea lor. 

Autor: Luminița-Natalia SÂRCĂ,  

Articol publicat în revista NATURA, nr. 382 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!