Devino Patron!

Talentul și frumusețea Anei Onciu

Frumusețea interioară a omului de obicei se poate vedea pe chipul luminos al celui care te cucerește poate la prima vedere. Gioconda pictorului Leonardo da Vinci atrage și astăzi prin zâmbetul ei cald, sincer, cuminte și atrăgător. Aceste trei valențe, dacă sunt creștine nici în cele cinci secole, de când datează pictura, nu au putut fi șterse de vremuri și nici de oameni.

Talentul și frumusețea Anei Onciu
Violonista Ana Onciu. Foto: www.zugo.md

Zâmbetul curat giocondian îl mai poți vedea la un colț de stradă, în sala de fitness sau într-un birou cu multe cărți pe el, dar nu știi ce regenerează el, atâta timp cât nu-l vezi în lumina vreunor gest, muncă sau talent. Frumusețe și har am văzut în lumina unui chip angelic cu numele Ana. E rodul dragostei părinților, Ion și Larisa Onciu, iar ursitoarele bune i-au suflat beatitudinea frumuseții, talent și multă dragoste.

Acum, când omul are ce-i trebuie ca să-și desăvârșească misiunea cea mai umană aici pe pământ, grațioasa Ana Onciu este un prilej de admirație și respect pentru cei din jur. Este absolventă a Colegiului de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, clasa vioară, la profesoara Ella Vlaicu. Talentul în muzică, vocea și sensibilitatea de a fi receptivă la notele de pe portativ i le-a descoperit încă în anii de grădiniță profesoara de pian, Nina Vieru.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi interior
Violonista Ana Onciu. Foto din arhiva personală

 

Odată ce calea i-a fost deschisă, Ana a traversat, fără să-și dezamăgească profesorii, drumul muzicii prin școli, testându-și munca și emoțiile prin concursuri. Școala și muzica i-au adus o nouă strună de grație, pe Ecaterina Grigoriu, colega de la vioară și din adolescență, perioadă, pe care cele două muze, nu vor uita-o vreodată, când la Școala de Muzică „A. Stârcea” sălile de clasă se luminau de acordurile prietenoase ale celor două violoniste. 

Cu o determinare hotărâtă că studiile ajută să-ți prolifici cunoștințele, Ana Onciu a studiat vioara și pianul la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, preluând de la mulți îndrumători modele de muzică bună. În prezent, cântă în Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Până a fi acceptată în singura orchestră din capitală, ajunsă la cea mai înaltă notă regală, frumoasa și talentata vioristă a participat la multe concursuri, scena fiind încercările cele mai serioase să demonstreze că vioara îi este cea mai bună prietenă și împreună vor străbate cel mai frumos drum așa încât muzica să alunge războaiele din lume.

În 2009 a cântat pe scena concursului „Slaveanski Bazar”, Bulgaria, în 2011 a făcut un tur în Europa cu ansamblul „Magic Strings”, Premiul Mare l-a luat la un concurs din Ungaria, pregătită fiind de profesoara Victoria Cuculschi. Au urmat alte participări, muncă enormă, alte emoții mari ca să obțină premii și locuri la concursurile naționale și internaționale de la „Ștefan Neaga” pe diferite categorii de ansambluri sau duete instrumentale. În 2015 s-a întors din Piatra Neamț cu locul II de la Concursul Internațional „Emanuel Elenescu”, secțiunea ansambluri instrumentale.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, cântând la un instrument muzical şi interior
Violonista Ana Onciu. Foto din arhiva personală

 

Familia pentru Ana este locul cel mai cald și inspirat când vioara îi plânge liniștit în brațe de dor și dragoste pentru oamenii buni, pe care are motive să-i iubească. Pentru Dumitrița, sora ei mai
mică, este un model de „verticalitate și e corectă, pentru că e generoasă, sociabilă și talentată”. Merge pe pașii surorii mai mari, recunoscându-i valorile care vor duce-o pe Ana Onciu departe de o lume sumbră. Vioara și cântecul inimii ei vor șterge lacrimile sau durerea lumii, iar cu frumusețea, bunătatea și vioara, daruri zidite de ai săi părinți într-un chip angelic de fată, va alunga răul din lume. 

Silvia STRĂTILĂ
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 361

Susține Natura.md: Devino Patron!