Congelarea legumelor pentru iarnă

Congelarea legumelor pentru iarnă
Sursă foto: www.libertateapentrufemei.ro

Proviziile pe care ți le faci acum îți vor prinde bine la iarnă, iar dacă tot nu ai timp să faci niște conserve, încearcă varianta simplă: legumele congelate. Prin procesul de înghețare legumele își pierd textura fermă, în timp ce enzimele care asigură coacerea lor rămân active. Tocmai de aceea, trebuie să știi cum să le pregatești corect ca să le pui la congelator.

• Alege legume în vârful sezonului, adică exact în perioada în care le găsești în cele mai mari cantități pe piață și ești sigur că sunt coapte natural. Congelează-le cât mai repede după ce le-ai cumpărat.
• Spală-le bine și curăță-le de porțiunile moi sau stricate.
• Opărește legumele crude în apa clocotită timp de câteva minute, astfel încât procesul lor de coacere, care continuă și după culegere, să fie oprit. Scufundă legumele în apa clocotită cu ajutorul  unei site sau coșuleț special și lasă-le timp de câteva minute.
• Răcește-le imediat în apa rece ca gheața pentru a opri procesul de gătire. De obicei, e nevoie tot de atâtea minute cât a fost necesar ca să le opărești.
• Lasă legumele să se scurgă bine și împachetează-le în pungi într-un strat cât mai subțire. Dacă folosești o caserolă sau o cutie de plastic, lasă puțin spațiu liber până la capac.
• Nu le păstra la congelator mai mult de un an.

Tipurile de legume care trebuie opărite și instrucțiuni pentru fiecare în parte
Nu toate legumele necesită să fie opărite înainte de a fi puse la păstrare, iar dacă trebuie, timpul de care au nevoie pentru a fi lăsate în apa clocotită diferă de la o legumă la alta.
• Sparanghelul – se spală și se taie la dimensiunea dorită. Se opărește timp de 3 minute. Se poate ține la congelator timp de 6 luni.
• Mazărea – se scot boabele din păstăi și se opăresc timp de 1 minut. Se țin în apă rece tot 1 minut. Se pot păstra la congelator timp de 6 luni.
• Fasolea verde – se spală și se taie capetele păstăii, se îndepărtează cele care sunt lovite sau pătate. Se opăresc timp de 3minute și se țin în apă rece tot 3 minute. Se pot păstra la congelator timp de 6 luni.
• Broccoli și conopida – se taie în buchețele, se aleg numai cele cu textura tare și întregi. Se opăresc timp de 3 minute și se țin în apă rece tot 3 minute. Se pot păstra timp de 6 luni la congelator.
• Morcovi – se spală, se curăță și se taie în cubulețe sau rondele. Se opăresc timp de 3 minute, se pun în apă rece tot atâta timp. Se păstrează în condiții bune timp de 6 luni.
• Varză – se curăță de frunzele de la suprafață, se toacă în fâșii subțiri și se opărește timp de 1 minut și jumătate. Se răcește în apă ca gheața timp de 1-2 minute, se lasă la scurs. Se poate ține la congelator până la 6 luni.
• Ciuperci – se taie în dimensiunea potrivită și se pun în pungi de plastic. Nu e nevoie să fie opărite. Se pot folosi direct din congelator la gătire, fără să fie decongelate.
• Roșii – se spală bine, se ambalează în pungi și se congelează întregi. Roșiile astfel păstrate vor fi bune doar pentru gătit, nu și pentru salate. După decongelare, pielița lor se va putea desprinde ușor.
• Cartofi – cei noi pot fi spălați bine și fierți până când sunt ușor moi. După ce s-au răcit, se pot pune la congelator până la 6 luni. Cartofii obișnuiți pot fi feliați și prăjiți până când se înmoaie, dar  nu se rumenesc de tot. Se scot pe hârtie să se scurgă și să se răcească. Apoi poți să îi pui la congelator până la 6 luni. Și cartofii pasați pentru piureu pot fi congelați și păstrați în condiții bune  până la 3 luni.
• Dovlecei – se curăță, se taie în cubulețe și se opăresc timp de 3 minute. Se răcesc și se pot pune la congelator până la 3 luni.
• Ardei – se spală, se curăță de semințe, se taie în fâșii sau cubulețe și se pot congela fără pregătire prealabilă.
• Vinete – se pot congela și vor fi gata pregătite pentru o salată, dar și pentru o mâncare de legume. Se feliază, se dau cu sare și se lasă astfel timp de 30 de minute. Se călesc până când se înmoaie. Se lasă la răcit și se pun în congelator.
• Dovleac pentru plăcintă – se poate congela abia după ce se coace timp de 25 de minute (până când se înmoaie) și miezul se transformă într-un piureu.
 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 343