Devino Patron!

Apa oxigenată

12 motive pentru care nu trebuie să-ţi lipsească din casă

Apa oxigenată

Pe lângă faptul că poate dezinfecta diverse răni, apa oxigenată poate fi folosită și pentru curăţarea locuinţelor. Apa oxigenată este un germicid fenomenal, considerat a fi unul din cei mai eficienţi și siguri dezinfectanţi disponibili pe piaţă. Acest produs are abilitatea de a ucide microorganisme prin oxidare - cu alte cuvinte, apa oxigenată poate realiza un fel de ardere controlată.

Ceea ce poate nu știai este că proprietăţile tocmai enumerate ale apei oxigenate o fac să fie un produs ideal pentru curăţarea locuinţelor. Mai mult, această substanţă este ieftină și, spre deosebire de numeroasele produse pe bază de chimicale disponibile în magazine, nu provoacă niciun efect secundar nedorit.

Înainte de a-ţi enumera toate modalităţile interesante în care poţi folosi acest produs în casă, dorim să-ţi amintim că majoritatea soluţiilor de apă oxigenată pe care le poţi achiziţiona au o concentraţie de 3%. Ţinând seama de acest fapt, pregătește-te să descoperi 12 motive pentru care apa oxigenată nu ar trebui să-ţi lipsească din casă!

 

12 moduri surprinzătoare în care poţi folosi apa oxigenată:

1. Dezinfectarea meselor și a tocătoarelor de lemn
Mesele și tocătoarele de lemn sunt un mediu ideal pentru proliferarea microbilor prezenţi în carnea crudă, cum ar fi Salmonella. Pentru a dezinfecta aceste suprafeţe, nu trebuie decât să le pulverizezi cu apă oxigenată.

2. Curăţarea fructelor și a legumelor
În zilele noastre, fructele și legumele pe care le achiziţionăm din piaţă sunt acoperite cu tot felul de microbi și chimicale nocive care ne pot afecta sănătatea. Pentru a curăţa aceste alimente, pur și simplu amestecă o jumătate de cană de apă oxigenată cu un castron de apă normală. Folosește amestecul obţinut pentru a clăti fructele și legumele achiziţionate.

3. Dezinfectarea frigiderelor și a chiuvetelor
Frigiderul este locul unde depozităm alimentele pe care le consumăm, iar în chiuvetă spălăm aceste alimente înainte de a le găti, precum și diferite ustensile folosite pentru gătit. Deoarece frigiderul și chiuveta pot găzdui mii și milioane de microbi, este indicat să folosești puţină apă oxigenată pentru a curăţa periodic interiorul acestor două spaţii. Lasă substanţa să acţioneze timp  de câteva minute, apoi îndepărteaz-o cu o cârpă umedă.

4. Curăţarea bureţilor
Din cauza faptului că sunt utilizaţi pentru a îndepărta resturile alimentare de pe farfurii și ustensile, bureţii de bucătărie sunt îmbibaţi cu tot felul de bacterii potenţial nocive. Pentru a-i dezinfecta, prepară un amestec din cantităţi egale de apă oxigenată și apă normală, apoi pur și simplu înmoaieţi bureţii în aceasta.

5. Albirea rufelor
Această substanţă poate îndepărta petele de pe rufele albe, dar și petele de sânge de pe covoare și ţesături. Data viitoare când vrei să speli albituri, nu porni mașina de spălat înainte să introduci o cană de apă oxigenată în aceasta. În cazul petelor de sânge, aplică această substanţă direct pe suprafeţele pătate.

6. O baie detoxifiantă care te întinerește
Dacă vrei să-ţi întinerești, reîmprospătezi și detoxifiezi trupul, toarnă doi litri de apă oxigenată (concentraţie 3%) într-o cadă plină cu apă fierbinte și scufundă-te în acest amestec pentru cel puţin o jumătate de oră.

7. Uciderea ciupercii piciorului
Apa oxigenată este un remediu eficient împotriva ciupercii piciorului. Prepară o soluţie din cantităţi egale de apă oxigenată și apă normală, apoi înmoaie-ţi picioarele în aceasta pentru o jumătate de oră, în fiecare seară. 

8. Tratarea infecţiilor
Apa oxigenată este utilă pentru a trata infecţiile cutanate, inclusiv cele de natură fungică. Te sfătuim să aplici această substanţă direct pe regiunea afectată de mai multe ori pe zi.

9. Uciderea acarienilor
Acarienii se pot aduna exact acolo unde te aștepţi cel mai puţin și sunt foarte greu de observat cu ochiul liber. Lăsaţi de capul lor, acești dăunători îţi pot afecta starea generală de sănătate. Pentru a-ţi curăţa casa de acarieni, prepară un amestec din cantităţi egale de apă oxigenată și apă normală, apoi folosește o sticlă cu pulverizator pentru a-l aplica în toate locurile unde bănuiești că acarienii și-au făcut culcușul.

10. Dezinfectarea periuţelor de dinţi
Periuţele de dinţi adăpostesc tot felul de microbi care, pe termen lung, ne pot afecta sănătatea. Pentru a curăţa aceste instrumente de igienă dentară atât de importante, nu trebuie decât să le scufundăm în puţină apă oxigenată. 

11. Ameliorarea durerilor de dinţi
Deși apa oxigenată nu este un analgezic, această substanţă are proprietăţi antivirale, antibiotice și antifungice, motiv pentru care o poţi folosi pentru a lupta împotriva infecţiilor bucale.

12. Deschiderea la culoare a părului
Dacă vrei să-ţi deschizi părul la culoare, amestecă apă oxigenată (concentraţie 3%) cu o cantitate egală de apă normală. După ce ţi-ai făcut duș, pulverizează-ţi amestecul obţinut pe păr. Schimbarea nu este radicală, dar toată lumea va avea impresia că părul ţi s-a deschis la culoare în mod natural. 

 

Sursa: retetepractice.com

Susține Natura.md: Devino Patron!