La plăcinte, înainte! Rețete de primăvară
Ciorbă de miel
Ingrediente: 800 gr carne de miel (gât, coadă, coastă), 4 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 țelină de mărime mijlocie, 1 legătură de ceapă verde, 500 gr smântână, 4 gălbenușuri de ou, 100 gr de orez, 2 linguri mari de unt pentru călit legumele, 1 lămâie, frunze de tarhon proaspete (sau tarhon uscat 3 lingurițe + 2 linguri oțet. Tarhonul uscat îl puneți la înmuiat în 2 linguri de oțet timp de 1 oră), 2 mâini bune de măcriș, sare.
Mod de preparare: Puneți bucățile de miel la fiert în 6 l de apă rece cu 1 lingură mare de sare, la foc mic și între timp spumați după ce a dat în clocot. Morcovii, pătrunjelul, țelina (curățate și spălate) le tăiați felii și le căliți pe 2 linguri de unt și 1 lingură de ulei încins. La legumele călite adăugați și ceapa verde tăiată rondele ca să se înmoaie puțin și ele (circa 2-3 minute).
Când carnea e mai mult de jumătate fiartă, adăugați legumele călite și 100 gr orez, lăsând să fiarbă mai departe la foc mic. Amestecați gălbenușurile de ou cu smântâna, între timp mărunțiți tarhonul, frunzele de macris tăiați-le fâșii.
Dacă carnea, legumele și orezul sunt fierte, adăugați frunzele de măcriș, zeama de la o lămâie și lăsați să fiarbă circa 2 minute de când dă din nou în clocot.
La gălbenușurile amestecate cu smântână adăugați treptat din supa fierbinte să aduceți maiaua la aceeași temperatură cu ciorba, apoi o turnați în oală (astfel evitați brânzirea smântânei), adăugați și tarhonul tocat, lăsând să dea un clocot. Puneți sare dacă mai e nevoie și puteți servi.
Drob de pui cu ouă de prepeliță
Ingrediente: 400 gr ficat de pui, 300 gr pipote de pui, 8 ouă de prepeliță, 4 ouă de găină, 5-6 linguri de ulei, 1 ceapă mică uscată, 2 cepe verzi, 3 căței de usturoi, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, piper, sare.
Mod de preparare: Mai întâi fierbeți ouăle de prepeliță timp de 3 minute, apoi le treceți prin jet de apă rece și le decojiți.
Pipotele și ficățeii de pui îi căliți în ulei în jur de 10 minute cu puțină sare și piper până scade lichidul format. Când s-au răcit îi tocați mărunt și îi transferați într-un bol. Adăugați ceapa uscată și cea verde tocate, usturoiul zdrobit, verdețurile tocate, ouăle de găină crude, piper și sare. Amestecați pentru omogenizare și puneți jumătate din compoziție într-o formă mică de chec acoperită cu hârtie de copt.
Așezați ouțele fierte și acoperiți cu restul de compoziție, presând ușor cu dosul unei linguri. Oul crud rămas îl bateți și îl turnați deasupra. Lăsați la copt 40 de minute la 180°C.
Porționați după ce s-a răcit complet și serviți.
Salată cu carne de iepure
Ingrediente: 500 gr carne de iepure, 250 gr fasole verde, 3 linguri de ulei, 2 căței de usturoi pisați, un ardei gras, 1 ceapă, 2-3 linguri zeamă de lămâie, un ardei iute, oregano, mărar, piper boabe, sare – după gust.
Mod de preparare: Spălați carnea bine și tăiați-o feliuțe. Căliți în 2 linguri de ulei ceapa tocată și usturoiul aproximativ 2-3 minute. Adăugați carnea, câteva boabe de piper și prăjiți până când intră cu ușurință dinții furculiței în ea. Adăugați fasolea ruptă, ardeiul gras feliat și sare, după gust. Sotați câteva minute, presărați ardeiul iute tăiat mărunt, amestecați să se combine aromele, opriți focul și turnați zeama de lămâie. O serviți presărată cu mărar și oregano.
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 374
Susține Natura.md: Devino Patron!