Devino Patron!

Călugărițele

Stimați cititori, vă invităm să participați la un concurs inedit, menit să contribuie la actualizarea cunoștințelor despre distribuția unor specii de insecte din Republica Moldova. Concursul va continua pe tot parcursul sezonului cald și va consta din prezentarea diferitor specii de insecte - iar Dvs. veți avea posibilitatea să ajutați comunitatea științifică și să câștigați și premii! Aflați mai multe detalii la sfârșitul articolului.

Călugărițele

Călugărița este numele popular dat insectelor din ordinul Mantodea, familia Manteidae, care include aproximativ 3000 de specii, majoritatea fiind specii torpicale și subtropicale. Adulții sunt capabili să producă sunete (cântece) în timpul împerecherii și nu numai.

În această postare vom prezenta două dintre speciile de călugărițe existente pe teritoriul Republicii Moldova:


Bolivaria cu aripi reduse (Bolivaria brachyptera) (Pallas, 1773) este răspândită în Asia Mică și Centrală, Orientul Mijlociu, Caucaz și Transcaucazia, Mongolia. În Republica Moldova a fost semnalată în sectoarele de stepe slab degradate din comuna Răscăieți, unde sunt prezente asociațiile de graminee și pelin.
Corpul Bolivariei adulte este de 40-53 mm la femelă și 34-45mm la mascul, de un maro-suriu, pe
cap sunt antene filiforme articulate mobil. Aparatul bucal de tip rupt și mestecat. Ochii sunt rotunjiți, mari, cu ocelii slab dezvoltați. Pe partea frontală a capului, este bine vizibilă o dungă transversală neagră cu o margine albă care cuprinde ochii și fruntea. Aripile la ambele sexe sunt scurte și nu se extind dincolo de mijlocul abdomenului. Aripile anterioare au mărimile de 20.56mm-20.00mm, fiind mai scurte decât cele posterioare. Acestea prezintă o dungă albă de-a lungul marginilor anterioare, și o mică zonă roșiatică, adiacentă. A doua și a treia pereche de picioare sunt conformate pentru mers. Prima pereche de picioare prezintă un organ cu ajutorul căruia bolivaria capturează hrana și o ține în timpul devorării. Abdomenul la femelă este mare și bombat, iar la mascul îngustat.
Bolivaria cu aripile reduse dezvoltă doar o generație în decursul unui an și iernează în fază de ou. Ciclul de dezvoltare include 3 stadii: oul, larvă și adult. Larva eclozează din ou în primăvara se deosebește de adult prin dimensiunile corpului, articolele antenare, aripi nedezvoltate și incapacitatea de a zbura și apar la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. Insectele adulte apar la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie. După șase năpârliri larva se transformă în insectă adultă.
Este un prădător activ, geofil, care urcă pe plante doar în orele cu temperaturi ridicate pentru odihnă. În mare parte, indivizii se mișcă activ în căutarea hranei. Consumă diverse lăcuste, cosași, greieri, muște și alte insecte de talie mică. Canibalismul conjugal nu este dezvoltat. Un mascul se poate împerechea de mai multe ori cu una sau mai multe femele.
Bolivaria cu aripile reduse este o specie critic pereclitată (CR), inclusă în Lista Operațională și Liste Roșii ale țărilor pe teritoriile cărora habitează.
Principalii factori limitativi sunt distrugerea habitatelor naturale și pășunatul intensiv.

Bolivaria cu aripi reduse (Bolivaria brachyptera). Sursă foto: https://shinkarenkostas.livejournal.com/1104.html


Călugărița sau Mantida europeanăMantis religiosa (Linnaeus, 1758). Denumirea provine din limba greacă, ce semnifică profet sau călugăriță datorită poziției insectei în timpul vânării pradei, când primele perechi de picioare anterioare sunt ridicate și unite, ca mâinile în timpul rugăciunii. Călugărițele au un simț al văzului mult mai bine dezvoltat decât al altor insecte, fiind capabile să răsucească capul la 180 de grade. Este răspândită în Eurasia până în Siberia, Extremul Orient și Africa. În țara noastră este răspândită pe întreg teritoriul.
Culoarea corpului adultului este foarte variabilă, de la un verde, galben, până la maro-cenușiu sau maro închis. Larvele primelor vârste au o culoare maro deschis, iar mai apoi se transformă în verde sau maro. Variația culorilor se datorează temperaturilor mediului în care trăiesc. Dacă temperaturile sunt ridicate atunci predomină culoarea maro, dar dacă temperaturile sunt moderate, cu umiditate suficientă atunci predomină indivizi verzi. Mărimea corpului insectei ajunge până la 42-52 mm (mascul) sau 48-75 mm (femelă). Masculul are un corp mai subțire, cu antene lungi subțiri. Specia dată este printre cele mai mari, ca dimensiuni, insecte atât din Republica Moldova, cât și în Europa.
Capul insectei are forma triunghiulară, articulat mobil. Aparatul bucal de tip rupt și mestecat. Antenele sunt lungi, filiforme. Picioarele anterioare sunt utilizate pentru apucat, dar sunt folosite și la locomoție. Celelalte 2 perechi de picioare sunt bine dezvoltate, cele anterioare fiind înzestrate cu spini. Picioarele posterioare adaptate la mers și alergat. Aripile sunt bine dezvoltate atât la mascul, cât și la femelă, deși femelele, datorită dimensiunilor lor impresionante, zboară foarte reticent, pe când masculul zboară foarte bine. Aripile anterioare sunt înguste și pieloase, iar cele posterioare late, membranoase, în stare de repaus fiind strânse sub cele anterioare. Abdomenul este ovoidal, voluminos, destul de lung, format din 6 segmente la femele și 8 segmente la masculi.
Femela de călugăriță imediat după fecundare depune 100-300 ouă în ootecă, adică ouăle sunt înconjurate de o masă spumoasă, care mai apoi în contact cu aerul devine consistentă, formând o capsulă chitinoasă. Specia iernează în stadiul de ou. Durata dezvoltării insectei de la eclozare până la depunerea pontei durează 50-90 zile, în dependență de factorii de mediu. Larva trece prin 6 vârste până se transformă în insectă adultă.
Atât adulții, cât și larvele sunt prădători specializați, care stau de pândă minute în șir. Caracteristic pentru specie este mimicria, schimbarea culorii pentru a se contopi cu mediul înconjurător. Stând la pândă, călugărițele stau nemișcate, dar la apariția pradei aceasta o agață cu ajutorul picioarele anterioare transformate în aparat de agățat. Insecta consumă diferite specii de nevertebrate. Spre deosebire de masculi care consumă insecte de talie mică, femelele consumă indivizi de mărimi medii sau chiar mai mari decât propria lor mărime.
Femelelor le este caracteristic canibalismul: adesea, după fecundare, femela devorează masculul sau chiar și larvele de vârste diferite.
Călugărița este o specie vulnerabilă (VU), inclusă în Lista Operațională și Liste Roșii ale țărilor pe teritoriile cărora habitează. Se întâlnește în lunci, stepe, la liziera pădurilor, preferând povârnișurile uscate și însorite.
Principalii factori limitativi sunt distrugerea habitatelor naturale și pășunatul intensiv.

Călugărița (Mantis religiosa). Sursă foto: https://www.flickr.com/photos/levilo/43956368805

 

Material pregătit de dr., conf., cerc. Mocreac Nadejda

 

Ați văzut una din aceste două insecte? Dacă da, participați la concursul ”Actualizarea datelor privind distribuitia insectelor rare pe teritoriul Republicii Moldova”! Tot ce trebuie să faceți este să expediați locul acestei observației împreună cu o fotografie (dacă aveți) pe adresa de e-mail [email protected] sau [email protected].

Persoanele care vor expedia mai mult de 5 observații vor câștiga premii interesante!

NOTĂ: având în vedere că vor urma multe alte specii, autorii concursului vor publica materiale pe tot parcursul sezonului.

Din acest motiv, toți participanții sunt rugați să facă pozele insectelor pe care le întâlnesc (chiar dacă încă nu au fost publicate) și să le trimită la adresele de mail menționate mai sus.

Cele mai reusite poze vor fi publicate on-line, cu acordul autorului.

Susține Natura.md: Devino Patron!