Devino Patron!

Cantina din aer liber

sau cum să chemi păsările la hrănitoare

Cantina din aer liber

A cincea iarnă consecutiv Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) desfășoară un concurs inedit care se numește „Hrănește păsările sălbatice”. Miza e simplă: toți cei care vor să ajute păsările sedentare în sezonul rece trebuie să confecționeze o hrănitoare. Candidații trebuie să facă o fotografie cu păsările care ciugulesc la hrănitoare și să o expedieze în adresa SPPN, iar cea mai apreciată fotografie devine câștigătoare.

În urma acestui concurs ne-am ales an de an cu noi prieteni ai păsărilor. Aceștia au continuat să hrănească păsările sălbatice chiar și după ce concursul s-a încheiat și și-au luat premiile. Chiar și astăzi, la debutul anului 2021, ei au grijă ca în fiecare zi de iarnă să hrănească înaripatele zgribulite ce dau târcoale la geamul lor. I-am rugat să ne spună ce impresii au și ce emoții încearcă atunci când își văd hrănitoarea „atacată” de păsări.

Bucuria mea din acest an e și mai mare decât anul trecut! În nucul din fața casei dimineața și seara roiesc pițigoii, cred că sunt deja vreo 15 la număr! Am plasat 4 hrănitoare căci nu reușeam cu două. Când ajung seara de la serviciu mă uit mereu: mai au mâncare ori ba. La început le dădeam miez de nuci, apoi am decis doar să le sparg și le pun cu tot cu coajă în hrănitoare. Dimineața pe jos e un adevărat covor de coji de nuci. Unii dintre ei sunt șmecheri nevoie mare: iau mâncare și se cațără tocmai în vârful copacului și mănâncă!” - ne-a povestit Tatiana Borodatîi,
câștigătoarea premiului I la concursul „Hrănește păsările sălbatice” din anul 2020.

 

„În primele zile hrănitorile instalate de noi nu erau vizitate, dar apoi au apărut şi primii oaspeţi: vrăbiuţe, piţigoi mari şi câţiva piţigoi albaștri. Zilnic aveam grijă să le pun mâncare diversă: fulgi de ovăz, miez de nucă, seminţe de dovleac și de floarea-soarelui. Stăteam după draperie şi admiram cum vin păsările la cantină, îşi luau sămânţa şi zburau pe crenguţele de nuc din faţa geamului şi savurau cu plăcere din „bucate». Piţigoii sunt matinali: abia se luminează de zi, iar ei deja caută dacă este ceva la hrănitoare. Dimineaţa când mâncam deconectam uneori lumina la bucătărie ca să nu-i speriem.” – au spus Angela și Vlad Zelinschi, câștigătorii concursului „Hrănește păsările sălbatice” din anul 2019.

 

Îmi plăcea să urmăresc pițigoii cum se apropie cu destulă precauție că să ia câte o sămânță de floarea-soarelui, pentru a zbura apoi cu ea pe o creangă și a o curăța de coajă. Nu se îmbulzeau la hrănitoare, își așteptau rândul: pițigoi mari, pițigoi albastri, câteodată mai apărea câte un țiclean, măcăleandru, gaiță sau vrăbii, care erau ca la ele acasă. În 2018, pe la sfârșitul lui martie, dăduse un ger afară și ninsese din abundență, iar la hrănitoare apăruse o cinteză zgribulită de frig, care nici nu mai avea forțe să plece de la hrănitoare – a curățat semințele rând pe rând, apoi a stat pe la geam încă o bucată de vreme pentru a se încălzi”. – a declarat Oxana Roșca, câștigătoarea concursului „Hrănește păsările sălbatice” din anul 2018.

 

Am pus la fereastră două hrănitori, spre deosebire de anii anteriori când puneam doar una. Amuzant e că atunci când am pus-o pe prima, păsările au recunoscut-o și au atacat-o în primele 5 minute! Dar s-au dezamăgit repede, căci nu erau semințele lor preferate (am pus doar de dovleac). În următoarele zile am reușit doar să instalez baza celei de-a două hrănitori. Când am deschis geamul să pun suportul, pițigoii au crezut că e mâncare și mai n-au zburat în casă!” - ne-a mărturisit Cristina Kifa, câștigătoarea concursului „Hrănește păsările sălbatice” din anul 2017.

Concursul se desfășoară în perioada 1 decembrie 2020 – 28 februarie 2021. La începutul lunii martie vor fi anunțați și premiați câștigătorii. Pentru a participa la competiție, citește detalii pe site-ul www.sppn.md.

 

Silvia URSUL
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 347

Susține Natura.md: Devino Patron!