Devino Patron!

Zambila – simbolul sincerității

Zambila – simbolul sincerității

Zambila (Hyacinthus orientalis), plantă perenă ce poate ajunge la înălţimea de 25-30 cm, cu flori parfumate, roz, albe, mov, galbene, albastre, portocalii sau chiar negre este una dintre vedetele grădinii primăvara.

Zambila este originară din sud-vestul Asiei, întâlnindu-se în Turcia, Siria, Liban şi Israel şi a ajuns în Europa prin secolul XVI, din Turcia. Este cultivată intens în zona mediteraneană, Franţa folosind cantităţi mari de flori în industria parfumurilor.  Cel mai mare producător de zambile este Olanda.

 

Cultivarea zambilei
Zambila preferă zone bine luminate sau zone de semiumbră şi un sol reavăn în perioada în care are flori şi frunze. După uscarea frunzelor, udatul trebuie întrerupt. În ceea ce priveşte pH-ul solului, planta suportă solul acid, dar cel mai bine se dezvoltă în sol neutru sau uşor alcalin.

Perioada cea mai bună pentru fertilizări este toamna când planta dezvoltă rădăcini noi sau primăvara devreme, când apar primele frunze. Nu tăiaţi frunzele înainte de uscare pentru că altfel bulbul nu va înmagazina destule resurse pentru anul următor. Alegeţi bulbi maturi, cu diametru de 8-10 cm, din care se pot dezvolta plante viguroase şi plantaţi-i la adâncimi de 7-10 cm şi la distanţă de 15-20 cm unii de ceilalţi.

 

Cum se păstrează bulbii de zambile

Iarna, plantele de zambilă intră în repaus vegetativ și este de preferat să fie acoperite cu frunze uscate sau paie. De asemenea, bulbii de zambile se pot scoate din pământ anual, după înflorire, și se păstrează în locuri uscate și aerisite, învelite în hârtie groasă.

 

Zambile în ghiveci

Zambilele pot fi plantate și în ghivece și ținute în casă. Ghivecele de zambile trebuie să aibă suficientă lumină, dar, pentru a ne bucura de ele un timp îndelungat, este bine să nu fie expuse direct în razele soarelui. Bulbii de zambile conțin toate elementele necesare dezvoltării plantei, așa că nu este nevoie de fertilizare, ci doar de apă. 

 

Ce facem cu bulbii de zambile din ghiveci după uscarea florii

Bulbii de zambile din ghivece pot fi scoși la fel ca și cei din grădină și păstrați în locuri aerisite, răcoroase și întunecoase până toamna, când pot fi plantați în pământ. 

 

Bulbii de zambile, toxici pentru oameni și animale

Bulbii de zambile sunt toxici din cauza conținutului de alcaloizi. Contactul cu suprafața pielii poate duce la o reacție alergică de inflamare, înroșire, senzație de mâncărime. Ingurgitarea accidentală, atât de către oameni, cât și de către animale, poate produce tulburări gastrointestinale serioase.

Se recomandă folosirea mănuşilor la plantare.
 

Cei care folosesc limbajul florilor știu probabil că zambila albastră este simbolul sincerității.

 

Articol publicat în Revista NATURA în numărul 374

 

Susține Natura.md: Devino Patron!