Devino Patron!

Un ghid pentru trasee turistice în pădurile naţionale

Problemele provocate de turismul haotic în pădurile naționale și lipsa infrastructurii corespunzătoare au determinat Mișcarea Ecologistă din Moldova, în parteneriat cu Agenţia „Moldsilva”, să elaboreze un Ghid destinat organizării și managementului traseelor turistice în fondul forestier naţional.

Un ghid pentru trasee turistice în pădurile naţionale
Masa rotundă dedicată prezentării Ghidului destinat organizării și managementului traseelor turistice în fondul forestier naţional

Publicația, ce conține informaţii, noţiuni și standarde referitor la proiectarea, amenajarea, exploatarea și managementul traseelor turistice forestiere, a fost lansată în cadrul unei mese rotunde, care a avut loc pe data de 25 februarie 2021. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale din domeniul protecției mediului și economiei, întreprinderi silvice și rezervații naturale, precum și organizații neguvernamentale active în domeniul protecției mediului sau a dezvoltării ecoturismului.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Imagine din prezentarea oficială a Ghidului

Președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, a declarat în debutul evenimentului că organizația pe care o conduce a promovat încă din primii ani de existență conceptul de turism prietenos cu natura: „Pentru noi turismul ecologic a însemnat mereu educație și cultivarea dragostei față de natură. Însăși ideea Parcului Național „Orhei” a fost una promovată intens de către noi și credem că acest areal excepțional poate deveni cartea de vizită a Republicii Moldova dacă va fi administrat bine. Sunt convins că ecoturismul poate împăca mult mai multe interese decât noi ne imaginăm, dar cea mai importantă miză este să avem oameni educați, iar Codrii noștri să rămână parte din ființa noastră în pofida tuturor problemelor și a schimbărilor climatice.”

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior
Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, prin intervenție de la distanță

 

Dumitru Cojocaru, directorul Agenției „Moldsilva”, a oferit detalii despre evoluția turismului în  fondul forestier administrat de această instituție: „Dacă în ultimii trei au fost înregistrați circa 5000-6000 vizitatori în rezervațiile naturale care se află în gestionarea noastră, în anul 2020 au fost 12.800 de turiști, care au adus un profit de 800 000 lei. Pe de altă parte, Agenția „Moldsilva” a investit 1 milion 600 mii lei în diverse întreprinderi teritoriale și a adus îmbunătățiri legate de cazarea turiștilor pentru ca aceștia să-și petreacă timpul civilizat. Mai este mult de lucru în acest sens, iar pe viitor ne propunem să creăm trasee eco-turistice în diverse întreprinderi silvice din țară, inclusiv în Parcul Natural „Orhei”, unde este nevoie de investiții serioase pentru a primi cum se cuvine turiști”.

Elena Scobioală, managera proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare a naturii”, implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, spune că ghidul este parte „a unui proiect mic de educație ecologică, destinat tinerilor din școlile ce fac parte din arealul Parcului Național Orhei”. În cadrul activităților a fost constatată inexistența unor standarde privind amenajarea traseelor  turistice și, totodată, lipsa unor modele recomandate oficial de instituțiile de resort.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane stând jos, persoane în picioare şi interior
Elena Scobioală, managera proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare a naturii”

 

Potrivit doamnei Victoria Covali, șefa Direcţiei fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii, Agenția „Moldsilva”, acest Ghid stabilește etapele necesare pentru practicarea turismului forestier într-o manieră durabilă și oferă recomandări pentru dezvoltarea armonioasă a inițiativelor turistice în pădurile din țară. „În ultima vreme, eco-turismul cunoaște o dezvoltare mai amplă, interesul cetățenilor pentru recreere în păduri devine din ce în ce mai mare, dar în Republica Moldova nu există un cadru legal bine pus la punct, care ar reglementa activitățile în fondul forestier național”, a argumentat doamna Covali.

 

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând jos, stând în picioare şi interiorVictoria Covali, șefa Direcţiei fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii, Agenția „Moldsilva”,

 

„Ecoturismul natural și recreerea în aer liber sunt esențiale pentru Serviciul Forestier al Statelor Unite”, a declarat Leah Lord, manager de programe la Oficiul Directorului al Forest Service International Programs. „Acest subiect e unul foarte important pentru noi, și prin urmare vă suntem alături în eforturile voastre de a dezvolta infrastructura necesară eco-turismului bazat pe patrimoniul forestier: suntem gata să împărtășim toate informațiile tehnice și expertiza necesară, pornind de la standardele traseelor și potecilor și terminând cu campanii de informare, sensibilizare sau educare a publicului”, a completat doamna Lord.

 

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi ecran
Leah Lord, manager de programe la Oficiul Directorului al Forest Service International Programs

 

Prezentarea Ghidului „Organizarea și managementul traseelor turistice în fondul forestier naţional” a fost urmată de discuții și dezbateri legate de provocările întâmpinate de diverși actori ce se implică în dezvoltarea eco-turismului în regiunile Republicii Moldova. De exemplu, Valeriu Țarigradschi de la Rezervația „Pădurea Domnească” s-a referit la necesitatea de a instrui personalul rezervației la capitolul ghidaj turistic și interacțiunea cu vizitatorii, de a spori investițiile la capitolul cazare și de a crea parteneriate lucrative cu alte instituții ale statului. Gabriel Mărgineanu, directorul executiv al Asociației „BIOTICA”, și-a exprimat dorința inițierii parteneriatelor dintre Agenția „Moldsilvia” și organizațiile neguvernamentale ce reprezintă turismul și mediului înconjurător.

Lilia Curchi, directoare a executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, a punctat necesitatea unei comunicări a Agenției „Moldsilva” cu publicul larg și asigurarea  accesului la informația privind starea fondului forestier național.

Ar putea fi o imagine cu interior
Câteva pagini din Ghidul „Organizarea și managementul traseelor turistice în fondul forestier naţional”

 

Ghidul „Organizarea și managementul traseelor turistice în fondul forestier naţional” a fost elaborat în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activități de interpretare a naturii”, implementat de Mișcarea Ecologistă din Moldova cu suportul Departamentului pentru Programe Internaționale al US Forest Service.

Articol apărut în Revista NATURA în numărul 349

Susține Natura.md: Devino Patron!