Regulile de aur ale bunicii
(cum scăpăm de molii cu soluții naturale)
Moliile sunt o specie de fluturi mici care prezintă un real pericol, datorită capacităţii lor de vehiculare a unui număr mare de germeni patogeni şi mai ales de transmitere a unor boli. Acești dăunători pot face adevărate ravagii în garderoba ta preferată.
Pentru a scăpa de aceste insecte, dar şi pentru a le evita pe viitor, există o serie întreagă de soluţii naturale eficiente, ieftine şi la îndemâna tuturor.
Amestecuri de plante uscate
♣ Moliile nu suportă eucaliptul, lavanda şi menta. Faceţi un amestec din aceste plante uscate, puneţi-le într-un săculeţ de bumbac şi agăţaţi-l de un umeraş, în dulap. Utilizaţi generos aceste combinaţii de plante. Cu cât mirosul este mai puternic, cu atât acţiunea va fi mai radicală.
♣ Luaţi câteva bucăţi de pânză şi în mijlocul fiecăreia aşezaţi o grămăjoară de cuişoare sau de frunze de rozmarin, cimbru sau mentă, apoi uniţi colţurile, astfel încât să se formeze un săculeţ, care se leagă cu aţă. Plasaţi aceşti săculeţi printre haine şi schimbaţi-i la 2-3 luni, deoarece, în timp, plantele îşi pierd din aroma puternică.
Cuişoare şi portocală
♣ Moliile nu suportă mirosul cojii de portocală şi a cuişoarelor. Aşezaţi câteva coji uscate de portocale între haine, lăsaţi-le maximum 1 săptămână şi apoi schimbaţi-le.
♣ Puteţi aşeza în dulap chiar o portocală: luaţi o portocală cu coaja tare, groasă şi ȋnfigeți în ea cuişoare (condimente); o puteți lega cu o panglică şi fixa de un umeraş; înlocuiţi-o periodic.
Oțet alb
♣ Curățarea cu oțet este o modalitate excelentă de a elimina larvele vizibile înainte de a ecloziona. Poți folosi oțetul pentru a șterge dulapul și mobilierul din apropierea acestuia. Oțetul alb este un agent de curățare natural care modifică cu ușurință nivelul pH-ului suprafețelor pe care le atinge. Ouăle de molii și larvele expuse la oțet alb nu pot supraviețui mediului acid.
♣ Pentru a preveni apariția moliilor poți face bile mici îmbibate în oțet pe care să le lași în jurul dulapului de haine. Acestea pot fi puse chiar și în jurul casei pentru a preveni apariția acestor dăunători. Pentru a face acest lucru nu ai nevoie de foarte multe obiecte.
Tot ce trebuie să faci este să îmbibi câteva biluțe din bumbac în oțet. Este o măsură bună pentru a preveni apariția moliilor și ajută la păstrarea hainelor în siguranță.
Lemn de cedru
Mirosul de cedru pune moliile pe fugă. Puneţi coajă de cedru, învelită în tifon, printre haine. Poate fi achiziţionat şi sub formă de bile sau de rondele, iar pentru reactivarea mirosului ele nu trebuie înlocuite, ci doar şlefuite în mod regulat. De asemenea, puteţi lua chiar o bucată de lemn, pe care, din când în când, trebuie să o frecaţi cu un cuţit, pentru a emana miros.
Aer şi soare
Un mod simplu de a omorȋ larvele moliilor este să vă scoateţi hainele cât mai des afară, la soare şi aer curat. Aşadar, lăsaţi-le cel puţin de dimineaţă şi până seara afară, în aer, sau, pe terasă, o noapte şi o zi.
Clătitul hainelor cu arome
Pentru a vă proteja îmbrăcămintea de molii, când spălaţi pulovere sau alte obiecte din lână adăugaţi câteva picături de ulei aromat de cuişoare sau eucalipt în ultima apă de clătit. Lăsaţi-le înmuiate în ea timp de 30 de minute.
Sursa: topremediinaturiste.ro
Susține Natura.md: Devino Patron!