Devino Patron!

Un grup de 15 șerpi au fost descoperiți hibernând în subsolul unei clădiri publice

Mai mulți șerpi au fost descoperiți hibernând în subsolul unei grădinițe din satul Cucoara, Cahul. La fața locului a intervenit o echipă de pompieri care au evacuat, în siguranță, reptilele. Specialiștii afirmă că fenomenul e firesc, iar specia vizată este inofensivă.

Un grup de 15 șerpi au fost descoperiți hibernând în subsolul unei clădiri publice
15 șerpi din specia Dolicophis caspius au fost descoperiți hibernând în subsolul unei grădinițe din satul Cucoara. Foto: Elena Tanas

Pe data de 10 ianuarie 2022, în subsolul grădiniței din satul Cucoara, raionul Cahul, localnicii au descoperit un grup de șerpi care s-au adunat aici pentru a ierna în siguranță. După Serviciul de Urgență 112 a fost apelat, două echipe de pompieri au ajuns la fața locului și au luat reptilele de acolo. În echipa de salvatori ai Direcției Situații Excepționale Cahul s-a numărat și doamna Elena Tanas, care se ocupă de activități de instruire și este totodată pasionată de reptile.

Ea se afla în mașina colegului de serviciu care a primit apelul de intervenție, și a decis să participe la operațiune pentru a asigura evacuarea șerpilor. „La fața locului, adică în subsolul grădiniței, era o încăpere sub formă de coridor care lega două încăperi, deci un fel de hrubă. Spațiul era căptușit cu vată minerală, iar șerpii erau băgați în această vată, pe o rază de 2-3 m2. Unul dintre ei era mai aproape de ușa de acces, așa că el a fost primul pe care l-au văzut angajații grădiniței.”, a declarat Elena Tanas. 

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, în aer liber şi text care spune „VATORI MPIERI SMURD LDOVA 112”
Elena Tanas cu câțiva indivizi de șarpe rău evacuați din subsolul grădiniței.

După intervenția de succes, Doamna Tanas a adus asigurări conducătorului instituției de învățământ și cadrelor didactice că această specie este total inofensivă și nu e veninoasă. Mai mult decât atât, pe timpul iernii acești șerpi sunt foarte amorțiți și nu răspund la nici un stimul, așa că nu prezintă absolut nici un pericol pentru oameni. 

Potrivit Elenei Tanas, grupul de șerpi s-a aciuat în subsolul acestei instituții publice datorită prezenței rozătoarelor, adică a șoarecilor și șobolanilor, cu care reptilele se hrănesc. În acest mod, șerpii își îndeplinesc rolul deosebit de important în natură, și anume de a ține sub control populațiile de rozătoare dăunătoare oamenilor.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, şarpe şi în aer liber
Elena Tanas cu câțiva șerpi evacuați din subsolul grădiniței din Cucoara.

Pentru a asigura supraviețuirea celor 15 șerpi, Elena Tanas a luat legătura cu specialiștii Institutului de Zoologie din municipiul Chișinău prin intermediul doamnei Viorica Paladi, șef secția știință la Rezervația Biosferei „Prutul de Jos”. Animalele au fost transportate într-un spațiu protejat și sigur, urmând a fi preluate de colaboratorii Institutului de Zoologie, care le vor amenaja un habitat special pentru ele, numit hibernacul. În caz contrar, șerpii riscă să moară de foame. Potrivit specialiștilor, acești 15 șerpi fac parte din specia Dolichophis caspius (șarpe rău), iar cea mai potrivită metodă de salvare a lor este eliberarea în preajma locației originare, cu alte cuvinte lunca Prutului, acolo unde este de altfel arealul de răspândire natural al acestei specii.

 

 

Atât specialiștii în zoologie, cât și colaboratorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), atenționează populația că prezența acestor șerpi este normală și firească, iar întâlnirea cu ei trebuie să fie lipsită de panică. Cea mai simplă metodă de evacuare a șerpilor dintr-un spațiu nedorit este capturarea acestora cu o mănușă și un suport (nuia, băț, coardă) și eliberarea acestora în mediul natural. Lichidarea fizică a reptilelor trebuie evitată cu orice preț, întrucât multe specii sunt pe cale de dispariție și supraviețuirea acestora este periclitată de mulți factori complecși.

 

Silvia URSUL

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!