PE ARIPILE TIMPULUI (4)
După marea invazie a mongolilor asiatici (1241, sau a tătarilor după numele celui mai strălucit neam al lor), care a afectat în zona noastră, și regatul polonez, și pe cel maghiar, spațiul de la sud și est de Carpați a fost ferit de expansiunea maghiară, pentru circa un secol.
Transilvania, cea mai dezvoltată și puternică țară românească a fost tot timpul un rezervor de populație pentru celelalte două. Statutul socio-economic al românilor de acolo era jalnic. Deși constituiau peste două treimi din populație, dublu decât toate minoritățile luate împreună și erau majoritatea iobagilor (șerbilor/ țăranii dependenți), românii nu erau nici măcar recunoscuți juridic. În plus, sub presiunea Vaticanului, regii maghiari luau măsuri pentru catolicizarea lor forțată.
De la sfârșitul secolului al XIII-lea începe un curent de emigrare a satelor dincolo de Carpați spre viitoarea Moldovă, unde libertatea ortodoxă era reală, unde densitatea de populație era foarte scăzută, unde conducătorii formațiunilor prestatale erau interesați în a-și popula teritoriul. Una dintre ele, presupusă istoric, voievodatul de Suceava. Pe la 1350 apar noi cauze. Agricultorii trebuiau să mai dea și a noua parte din producție, nona, feudalilor și bisericii, iar din Anglia până în Asia începe o cumplită epidemie de ciumă neagră care a ucis circa o treime din populație. Așa cum am scris deja în Istoria Bucovinei, vol. II, cunoscutul fenomen istoric al descălecatului s-a datorat ca amploare în mare parte și unei cauze de natură psihologică: frica de moarte. În timp ce Transilvania era bine populată, cu numeroase orașe unde colonizarea saxonă contribuise decisiv la urbanizare rapidă, cu circulație intensă umană și de bunuri, la răsărit de Carpați lucrurile stăteau invers. Analiza istoricilor și arheologilor basarabeni au pus în evidență pentru secolele XI-XIII (deci nu numai anii 1200) existența doar a câteva zeci de așezări, iar în secolul următor descălecatului...486 de sate. O creștere care sub niciun motiv nu poate sta sub semnul creșterii natalității, dincolo de mortalitatea infantilă foarte mare și tot felul de molime.
Prin urmare, să ne închipuim astăzi cum rudele diasporei cheamă, primesc și ajută neamurile mai apropiate, și acelea la rândul lor... Practic, considerăm că au plecat cel mai adesea sate întregi, în ciuda unor măsuri represive regale luate la un moment dat, poate chiar cu preot în frunte. În plus, conducătorii locali feudali aveau tot interesul să-și populeze teritoriul. Așa s-au format de-a lungul vremii așa numitele slobozii. Iată ce scria cronicarul Ioan de Târnave, afirmând că Moldova, era supusă coroanei maghiare, dar de multă vreme era lipsită de locuitori din cauza vecinătății cu tătarii. Și deși voievodul la origine din Maramureș Bogdan a fost adesea atacat de oștile regelui, totuși datorită marei creșteri a numărului de români locuind pe acel pământ, el s-a mărit devenind stat medieval. Chiar aici în Bucovina, unde peste 40 de ani am făcut cercetări arheologice de teren, fenomenul este plenar demonstrat. Dacă pentru secolele XI-XIII, pot fi doar câteva situri identificate, primul nivel de sate medievale aparține secolului al XIV. Și ca să facă în ciudă trădătorilor de neam și țară care tot fac spume la gură cu statalitatea moldovenească, și zisa limbă moldovenească, celebrul cronicar moldovean, Grigore Ureche a scris despre bejenarii ardeleni că au descălecat întâi sub munte, mai apoi adăugindu-se și crescând înainte, nu numai apa Moldovei, ce nici Siretiul nu i-au hotărât (oprit – nota noastră), ce s-au întins până la Nistru și până la mare.
Deci moldovenii, în cea mai mare parte, sunt la origine români ardeleni, vorbind românește, conștiința originii lor fiind transmisă din generație în generație, din veac în veac, cronicarii, cantemir, toți călătorii străini, (neamintiți deloc de falsificatori), spunând aceleași lucruri.
În mare parte la fel au stat și lucrurile cu descălecarea Munteniei, pornind de la legendarul Negru Vodă venit din sudul Transilvaniei. Socialiștii, probabil cu finanțare rusească, au creat produse informative puternic politizate, mincinoase, în scopul susținerii statalismului antiunionist moldovenesc, și uneori chiar a românofobiei, precum site-ul www.moldovenii.md, sau filmul în trei episoade ISTORIA MOLDOVEI, girat de fostul președinte Dodon.
Pentru copierea gratuită a cărții ISTORIA ADEVĂRATĂ A MOLDOVEI PENTRU ELEVI, scrisă pe înțelesul tuturor, rog intrați pe Google, cu linkul goo.gl/b9BQne. Rog să arhivați fiecare parte din
materialele noastre lunare din revistă, iar bibliotecile să o printeze spre inventariere.
Va urma.
Dr. Mugur ANDRONIC, Suceava
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 351
Susține Natura.md: Devino Patron!