Devino Patron!

Va obține campionatul datorită inteligenței proprii, nu celei artificiale

Va obține campionatul datorită inteligenței proprii, nu celei artificiale

 Un viitor campion     

Este un băiat care te impresionează chiar de la prima vedere. Nu prin gesturi, vorbe spumoase sau prin curajul adolescentin de a i se ierta tot ce gândește și spune fără menajamente, dar tocmai prin felul lui de a tăcea și a asculta interlocutorul. Nu are la toate întrebările un singur răspuns. La unele răspunde cu „nu” sau „nu știu”. Privirea ascultătoare îi este mereu în căutare, după care discerne ceea ce a auzit și a înțeles. O asemenea manifestare a unui adolescent amintește de tinerii de altădată - manierați în atitudini. Adună în minte tot ce se poate însuși la vârsta fragilă, când creierul asimilează ușor și mult, iar toată informația o trece prin filtru rațional. La școală nu stă în prima bancă ca să-l remarce profesorii, iar la evaluare nu ia locul vreunui coleg în banca din mai în spate, mai departe de masa profesorului, pentru avantajele (știu mulți) obținerii unui succes mare, dar de scurtă durată. Un copil de intelectuali, cum este David Tonu, elev în clasa a VII-a la Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău, din părinți cu clasă - Irina (învățătoare) și Vasile Tonu (inginer), portretul la care trudesc nu va fi pentru protagonist un motiv să se laude colegilor și un altul de invidie pentru unii profesori. Nu-și va distribui articolul pentru a obține multe like-uri. E mai curând o bucurie a subsemnatei să scrie despre acei tineri modești, a căror discreție este o virtute, iar eu ca spectator mă angajez să le apreciez frumusețea!   

 David Tonu va obține campionatul în viață, mai devreme sau mai târziu, datorită inteligenței proprii, sfidând-o pe cea artificială.        

Stau de vorbă cu David Tonu și simt gustul bucuriei. Discuția noastră despre școală, despre materiile preferate, despre provocările din jur, despre lecturi, despre atitudinea generației tinere față de carte se îndreaptă spre ideea că toate ar trebui să vină din lumina educației. Mama, care este învățătoare (și) acasă cu el și cu sora Sofia, i-a cultivat încă de mic responsabilitatea și independența, care acum au devenit două virtuți. De mic își face temele, are dorința să mai descopere și singur în afară de ceea ce îi predă profesorul, se înscrie în lista elevilor performanți cu o bună judecată și cu o pregătire la ordinea zilei. Notele sunt un motiv să-și estimeze cunoștințele și nu o tendință să le compare cu ale colegului. Când vine vorba de cunoștințe, David menționează că sunt dovada propriei munci și nu ale inteligenței artificiale. Are un telefon cu butoane doar pentru a păstra legătura cu părinții și colegii. Deci, nu are nevoie de o detoxifiere digitală sau că ar putea fi respins de gașcă că device-ul nu corespunde ultimei mode. Spune, fără să se laude sau cu infatuitate, că are imunitate la ispitele vârstei, la bârfele colegilor și la răutățile din jur.      

Călătoria cu bicicleta prin oraș este și ea o siguranță că David are grijă de sănătatea și echilibrul său interior. Alege să pedaleze de acasă la școală, ceea ce îl face să evite traficul aglomerat, să observe mai bine lumea din jur. Mai face și mișcare fizică. Bicicleta îi oferă un ritm propriu, un control asupra timpului său și o independență care contribuie la starea sa de bine. Astfel, această alegere, aparent simplă este, de fapt, o dovadă clară că David își construiește conștient un stil de viață sănătos și echilibrat. Îi plac materiile complicate și profesorii, care-i pun pe elevi la treabă multă - le solicită lecturi, mai multă studiere a materiei și teme pentru acasă. Fizica nu este un obiect din cele care se însușesc ușor, dar împreună cu profesoara Elena Deliu, diriginta lui, disciplina devine o materie ușor înțeleasă pentru viitorul inginer. Nu obosește și chiar îi place să meargă la cursuri de șah și înot, la alte ore în afara programului de fotbal, baschet și volei. Vara aceasta va citi cărțile recomandate de profesoara de limba și literatura română Liliana Gulica, că are un coleg un coleg de clasă, Daniel Pisica, care citește mult, și împreună vor face un tandem bun la maratonul de lectură. Va crește interesul și pentru alte materii, ca împreună cu Dragoș Fesic, un alt coleg silitor și inteligent, și mai ales  cu dragoste de carte, să poată demonstra că generația sa are toate mijloacele să fie puternică intelectual. Asemenea drum trebuie să parcurgă încă din școală viitorii ingineri, cum visează David să devină.     

Autor: Silvia Strătilă   

Articol publicat în revista NATURA, nr. 400

 

Susține Natura.md: Devino Patron!