Protejați natura, fiindcă ea nu mai rezistă
Suntem noi oare, trăitori pe această palmă de pământ, capabili să oferim naturii frumusețe și veșnicie? Cu regret, civilizația contemporană întreprinde mult prea puțin în acest sens, iar natura, cu toată armonia ei, suferă și plânge.
În urma activității omului, s-a dereglat echilibrul existent în natură, s-a schimbat radical fața pământului, s-au micșorat considerabil suprafețele de păduri și de sol fertil, s-au lărgit pustiurile, s-au construit canale și mări artificiale, continuă să se extragă din pământ minereuri.
Mai mult ca atât, mașinile produc gaze de eșapament ce sunt foarte toxice. Numai un automobil (la fiecare o mie de kilometri, consumă o cantitate de oxigen echivalentă cu cea necesară pentru respirația unui om, timp de un an). E firesc să protejăm pădurea din care strângem ciuperci, râul în care ne scăldăm vara.
Ar fi bine să ne gândim și la benzinăriile din toate sectoarele orașului, căci anume ele constituie sursa de poluare a aerului. Într-o țară civilizată, oamenii n-ar permite constituirea lor chiar în așa fel. Acolo, se sădesc arbori ce se transformă peste ani în minunate parcuri în care copiii se joacă, bătrânii se odihnesc și admiră ca niște îndrăgostiți splendoarea naturii.
Salvarea planetei de dezastrul ecologic devine o datorie a fiecăruia dintre noi și este în puterile noastre să cunoaștem și să ocrotim viața.
Autor: Alex Pîrău,
elev în clasa a VI- a „C",
Liceul ORIZONT, Chișinău
Articol publicat în revista NATURA, nr. 390
Susține Natura.md: Devino Patron!