Devino Patron!

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” văzută de la înălțime

Articol publicat în revista NATURA, anul 2021

Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” văzută de la înălțime

Defileul râului Răut. O priveliște care-ți taie respirația se deschide asupra Promontoriilor Butuceni și Peștere. De la înălțime se văd, ca-n palmă, schiturile rupestre Peștera și Bosie, Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, vestigiile Cetății medieval, orașul medieval Șehr al Cedid.  

Peisajul primelor zile de iarnă de la Orheiul Vechi l-am admirat de pe noua și prima belvedere a Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi. Mii de turiști care ajung anual la Orheiul Vechi, la muzeul în aer liber considerat cartea de vizită a R. Moldova, vor avea ca prim punct de popas această terasă deasupra Răutului.

Era o necesitate, ne povestește Elena Scobioală, coordonatoare locală a programului US Forest Service. Platforma de observare a fost ridicată pentru a proteja reciful milenar de la distrugere, or, mii de vizitatori se opreau anume aici pentru a admira peisajul, umblând haotic și generând degradări ireversibile.  Astăzi, belvederea ne asigură protejarea și conservarea naturii, și a patrimoniului cultural, este redusă posibilitatea apariției potecilor și locurilor de popas haotice la intrarea în Orheiul Vechi.

Proiectul tehnic, realizat de arhitectul local Andrei Vatamaniuc, respectă principiile de valorificare durabilă a peisajului. Platforma este înconjurată de un parapet din zidărie de piatră de calcar spartă, clădită de meșteri pietrari din satele învecinate. La intrare citim scurte informații de pe panoul informativ, iar în interior ne putem odihni pe o bancă. Amenajarea Platformei de Belvedere a fost realizată de Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, cu suportul U.S. Forest Service și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Grupuri de până la 20 de persoane pot intra concomitent pe platformă, unde se regăsește un și pupitru cu informație despre patrimoniul cultural al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, realizat în alfabetul Braille, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. În acest fel, belvederea oferă nevăzătorilor o imagine perceptibilă despre ceea ce îi înconjoară. 

Elena Scobioală mărturisește că a visat să realizeze o astfel de belvedere după ce a admirat una similară în SUA. „Ideea acestui concept de amenajare a platformei de belvedere la Orheiul Vechi mi-a apărut în octombrie 2018, în timpul unei vizite în Parcul Național Rocky Mountains, desfășurată în cadrul „Seminarului Mobil privind planificarea şi managementul turismului în ariile protejate din SUA”, organizat de U.S. Forest Service în cooperare cu Universitatea din Colorado. După ce am vizitat o platformă de belvedere din Colorado, am îndrăznit să visez să avem ceva asemănător în Moldova. Mai târziu, împreună cu arhitectul Andrei Vatamaniuc, am lucrat pentru a adapta conceptul din SUA la peisajul Rezervației Orheiul Vechi. Durata proiectului, de la idee până la realizare, a fost de trei ani. Nu a fost o muncă ușoară, dar prin parteneriate și muncă asiduă, împreună am construit ceva frumos. Rezultatul de astăzi — Platforma de belvedere de la Orheiul Vechi — este dovada puterii pe care o are fiecare dintre noi, puterea de a visa și de a acționa pentru binele comun.” 

De pe belvederea de la Orheiul Vechi cuprindem în priviri și luăm acasă peisajul unic al arealului. Veniți să-l admirați și voi!

 

Autor: Lilia Curchi

 

BELVEDÉRE - Construcție așezată pe un loc ridicat, de unde se poate privi departe; loc, terasă, platformă de unde se poate admira o priveliște (Dicționarul explicativ al limbii române)

 

 

Susține Natura.md: Devino Patron!