Devino Patron!

Cetatea Tighina

Cetatea noastră... care nu ne aparține

Cetatea Tighina

Cetatea Tighina se află pe malul drept al Nistrului în orașul cu același nume. Fortăreața medievală are o istorie lungă. Deși nu sunt dovezi despre anii construcției, se știe că aici era vamă chiar și pe timpul lui Alexandru cel Bun, acum vreo șase secole. Cine și când a ridicat prima cetate din piatră nu se cunoaște, dar opinii ale istoricilor sunt două – moldovenii sau turcii (care au numit localitatea Bender). Una dintre versiuni presupune că turcii, sub conducerea sultanului Süleyman Magnifi cul, au pus stăpânire pe aceste locuri și au întărit fortăreața din piatră care deja exista.

Fortăreața este compusă din citadela dreptunghiulară cu opt turnuri, cetatea de jos și pereții exteriori. Turiștii ajunși în cetate pot vedea bustul faimosului Baron de Münchhausen, dar și pe cele ale unor conducători din armata rusă. Faptul că cetatea a fost o perioadă și raia turcească ne-o dovedesc urmele mihrabului, altarul moscheei placat cu cărămidă și orientat spre Mecca, din unul dintre turnurile cetății. Vizitatorii sunt îndemnați să viziteze și cele două muzee din interiorul fortăreței. În primul sunt adunate mai multe exponate care prezintă istoria  cetății: macheta acesteia, picturi cu crâmpeie din războaiele duse în preajmă, arme folosite în timpul acestora etc.

Alt muzeu are la bază camera de tortură și nu e recomandabil să fi e vizitat de copii sau de persoanele slabe de inimă. Imitațiile de instrumente ce se utilizau acum câteva secole în timpul torturii îți rămân în minte mult timp după ce le vezi. Zidurile late impresionează turiștii, iar cele mai frumoase fotografii pot fi făcute urcând în turnurile cetății. Reparațiile recente au știrbit din autenticitatea monumentului, dar în ansamblu fortăreața a rămas parțial conservată.

După războiul ruso-moldovenesc din 1992, atât orașul Tighina, cât și cetatea, care găzduiește militari ai armatei Federației Ruse, au rămas în gestiunea administrației nerecunoscute din partea stângă a Nistrului.

 

Distanța de la Chișinău:  60 km

Orașe apropiate: Tiraspol – 14 km,  Anenii Noi – 25 km, ▶ Anenii Noi (7 km),  Chițcani, Căușeni (19 km)

Atracții turistice în regiune:  Situl istoric „Tabăra regelui suedez Carol al XII-lea” din satul Varnița,  Mănăstirea „Noul Neamț” din satul

 

NOTA BENE: Plata pentru vizitarea cetății se face în ruble transnistrene!

 

Vadim Șterbate

Autorul cărții „99 atracții turistice din Republica Moldova”

 

Susține Natura.md: Devino Patron!