Devino Patron!

DECLARAȚIA PARTIDULUI VERDE ECOLOGIST

DECLARAȚIA PARTIDULUI VERDE ECOLOGIST

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova alături de Verzii Europeni și întreaga lume civilizată deplâng victimele teribilei explozii din data de 4 august din Beirut, Liban. Exprimăm cele mai profunde condoleanțe tuturor celor ce și-au pierdut persoane apropiate în această tragedie și dorim însănătoșire miilor de răniți. Susținem demersul familiei Verzilor Europeni de creștere rapidă a efortului internațional de asistență pentru a asigura necesitatea vitală în ajutor medical, produse alimentare și alte bunuri și servicii esențiale pentru soluționarea crizei date.

De asemenea atenționăm opinia publică asupra faptului că pe teritoriul Republicii Moldova deja de peste 30 de ani în localitatea Cobasna este amplasat un depozit cu muniții militare ale Federației Ruse expirate încă din timpul sovietic. Lăsat fără control internațional, acest depozit este o 'bombă cu ceas' pe teritoriul Republicii Moldova și reprezintă un pericol eminent pentru întreaga regiune. Conform unui studiu mai vechi al Academiei de Științe a Republicii Moldova, în caz de deflagrație, puterea exploziei celor 20 000 tone de muniții ar echivala cu o bombă atomică de 10 tone, aproximativ cât puterea de distrugere a bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki, ce au luat viața a peste 145 000 de oameni.

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova mereu a solicitat la toate nivelurile Federației Ruse și proximilor săi forțelor separatiste de la Tiraspol, autorităților naționale și internaționale să întreprindă măsurile necesare pentru evacuarea de pe teritoriul țării noastre a tuturor munițiilor militare și a militarilor nelegal staționați fiindcă nu doar se încalcă legislația Republicii Moldova și cea internațională, dar deflagrația acestor muniții poate provoca un dezastru umanitar și ecologic. În luna mai 2016 la propunerea Partidului Verde Ecologist Partidul Verde European a adoptat o rezoluție cu privire la ”Depozitele militare din Republica Moldova” prin care a solicitat expres Federației Ruse retragerea imediată a munițiilor și militarilor de pe teritoriul țării noastre. La 27 august 2018 noii am organizat o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse în cadrul căreia de asemenea am solicitat evacuarea acestor muniții.

Prin această declarație solicităm repetat:
- Autoritățile Republicii Moldova să întreprindă toate măsurile necesare pentru evacuarea munițiilor de la depozitul de la Cobasna, ceia ce va contribui la asigurarea securității cetățenilor săi;
- Federația Rusă să retragă necondiționat și urgent munițiile și militarii de pe teritoriul Republicii Moldova conform promisiunilor făcute la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul;
- Comunitatea internațională să exercite presiunile necesare asupra Federației Ruse pentru a o impune să-și onoreze promisiunile făcute și să respecte legislația internațională, deasemenea să depună eforturi pentru elaborarea și punerea în acțiune a unui mechanism de control al depozitelor de la Cobasna.

Biroul Permanent PVE
05 august 2020

Susține Natura.md: Devino Patron!