Iasomia, arbustul care parfumează grădina
Iasomia sau Lămâiţa (Philadelphus coronarius) este bine cunoscută pentru parfumul deosebit al florilor sale. Florile albe, mari, apar la sfârşit de maiînceput de iunie, iar până la mijlocul anotimpului lăstarii plantei vor fi acoperiţi de flori. Pot fi simple sau involte, dispuse în inflorescenţe. Sunt foarte apreciate în industria cosmetică, din ele extrăgându-se uleiuri esenţiale pentru realizarea parfumurilor.
Iasomia este rezistentă la ger, dar suportă destul de greu seceta. Faţă de sol este puţin pretenţioasă, preferă un substrat moderat şi bine drenat. Un sol calcaros este la fel de bine suportat ca şi unul argilos, arbustul nefiind pretenţios nici în privinţa nivelului de aciditate sau al pH-ului apei. Este un arbust rezistent de asemenea la poluare, ceea ce îl face un candidat bun pentru grădinile din marile oraşe.
Îngrijirea florilor
Philadelphus are nevoie de lumină intensă pentru a se dezvolta frumos. Se adaptează şi în locuri cu semiumbră. Pentru o înflorire bogată, are nevoie de minim 4-5 ore de soare zilnic. Tolerează temperaturi între 10 şi 30 de grade Celsius, nu şi vântul puternic. Iarna, la minus 10 grade, apare pericolul de îngheţ al rădăcinilor. Pentru a evita acest lucru baza tulpinilor se protejează cu un strat gros de frunze, paie uscate sau scoarţă de copac măcinată.
Suportă bine tunderea. Formează tufe dese de până la 3 m înălţime şi 4 metri în diametru. Iasomia se plantează izolat, în grupuri şi garduri vii. Tăiaţi plantele tinere pentru a le determina să crească în tufe dense, cu lăstari rezistenţi. Se taie vara târziu, după înflorire. Se înmulţeşte prin butaşi lignificaţi. Se pot folosi lăstarii îndepărtaţi la tundere. Puteţi separa de asemenea puii apăruţi la baza plantei mature.
Articol publicat în numărul 328
Susține Natura.md: Devino Patron!