Devino Patron!

La plăcinte, înainte!

La plăcinte, înainte!

 

Ciorbă de afumătură 

Ingrediente:  250 gr piept de porc afumat,  2 morcovi,  4 cartofi,  100 gr fasole păstăi,  1 ceapă,

500 ml zeamă de castraveţi muraţi,  câteva fire de leuştean,  sare.

Mod de preparare: Afumătura se taie cuburi mici care se pun la prăjit fără ulei. După ce toată grăsimea a ieşit, se pun morcovii și cartofii  tăiaţi cuburi mici, ceapa tăiată mărunt. Se lasă 2-3 minute împreună să se călească la semi-sec şi apoi se pune apă (sau se presară un cub de concentrat diluat cu apă) şi păstăile de fasole și se lasă la fiert.

După ce legumele au fiert, se acreşte cu zeama de castraveţi muraţi, se lasă să dea un clocot şi se pune sare, dacă mai este nevoie. Se stinge focul, se presară leuştean şi se lasă 5 minute, după care se serveşte.

 

Cotlet de porc, cu legume și mirodenii, la cuptor

Ingrediente:1 kg cotlet de porc, 8 coaste afumate de porc, câteva ciuperci champignon, 6 cartofi, 150 ml vin alb, 400 ml apă, 2-3 căței de usturoi, o crenguță de rozmarin, 50 ml ulei de floarea  soarelui, 3 linguri ulei de măsline aromatizat cu busuioc, 1 linguriță mix mirodenii (cimbru, oregano, busuioc, coriandru, boia dulce), sare după gust.

Mod de preparare: Cotletul de porc se crestează, se unge cu ulei, se sărează și condimentează, iar în crestături se bagă usturoi tăiat bucățele mici și firicele de rozmarin. Se așează într-o tavă pentru friptură, în care se pune un strat subțire de ulei de floarea  soarelui (aprox. 50 ml) și coastele afumate.

Cartofii și ciupercile se curăță, se spală și se taie, apoi se așează uniform în tavă, astfel ca,  coastele să rămână mai la fund, pentru a nu se usca  și întări carnea. Se adaugă vinul și apa, se presară mirodeniile, sare și se aromatizează cu puțin ulei de măsline cu busuioc, apoi se bagă tava la cuptor la foc mic.

Ca să nu se ardă mirodeniile de pe cotlet, pentru că nu ajung lichidele la ele și riscă să se usuce, pe la jumătatea timpului, se scoate tava și se unge carnea cu lichidul din tavă, apoi se întoarce carnea pe partea cealaltă, pentru a se rumeni frumos și se dă înapoi la cuptor. În total tava se ține  în cuptor cam 1h 40 de minute sau până se pătrund bine toate ingredientele.

 

Brăduț din foietaj cu cremă de macrou

Ingrediente: 2 foi rotunde de aluat foietaj, 2 conserve file de macrou Lotka, în ulei de măsline (160 gr), 200 gr urdă de vacă/ricotta de vacă, 1 lingură codițe tocate de ceapă verde, 2 linguri ulei de floarea soarelui/ulei de măsline, 1 gălbenuș de ou + 2 linguri lapte + semințe de mac (pentru uns și pudrat brăduțul), piper, sare.

Mod  de preparare: Pentru umplutură, se pune urda în robot, se adaugă macroul file Lotka scurs de ulei, codițele de ceapă verde și 2 linguri de ulei de măsline. Se mixează la viteza medie până când crema de macrou devine omogenă (cca 2-3 minute). O gustăm și, în funcție de gustul personal,  se adaugă sare și piper.

În tava  tapetată cu hârtie de copt, se pune prima foaie de aluat foietaj. Se unge uniform cu crema de macrou și ceapă, apoi se acoperă cu a doua foaie rotundă de foietaj.

Cu ajutorul unei rigle, se taie marginile aluatului, astfel încât să obținem două laturi egale.

Partea inferioară a aluatului se elimină, astfel încât să obținem la final trunchiul bradului.

Cu un cuțit ascuțit  se taie marginile laterale ale bradului de Craciun, în fâșii de 3  cm. Fâșiile se  tăie dinspre margine până la trunchiul de brad conturat.

Fiecare fâșie se răsucește de 3 ori, în aceeași direcție, iar când se ajunge spre varf, se răsucesc  fâșiile doar de 2 ori.  

Se unge brăduțul cu un amestec format din gălbenuș de ou și lapte și se  pudrează cu semințe de mac ori susan. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 30 minute sau până când brăduțul nostru este rumenit frumos. Înainte de a-l scoate din tavă, îl lăsăm să se răcească.

Marginile de aluat rămase se  taie în fâșii de 2-3 cm, se răsucesc, se așează în tavă, se ung cu gălbenuș  și se pudrează cu semințe de mac sau susan.

Se coc tot la 180°C, în cuptorul preîncălzit, până când se rumenesc uniform.

 

Salată  “Brățara de rodie”

Ingrediente: 2 cartofi, 2 morcovi, 1-2 sfecle roșii (depinde de mărime), 2-3 ouă, 250 gr piept de pui, 50-75 gr nuci, 1 rodie, maioneză, piper, sare.

Mod de preparare: Legumele se pun la fiert împreună într-o oală cu apă rece. Carnea de pui se fierbe separat, la fel și ouăle.

Legumele fierte reci se cojesc și se dau prin răzătoarea mare. De asemenea, ouăle fierte. Se pun în boluri diferite și se asezonează cu sare și piper.
Pieptul de pui se taie cubulețe mici, iar nucile se toacă grosier cu cuțitul.
Rodia se curăță și se scot bobițele. 

Se alege un platou rotund întins și puțin mai mare. Se așează un pahar în mijloc și se începe montarea ei. Primul strat se pune din cartofi, apoi urmează un strat subțire de maioneză, apoi carnea de pui, iar maioneză, morcov și maioneză, nuci și maioneză, ouă și maioneză, sfeclă roșie și maioneză.

Fiecare strat se presează ușor cu dosul unei linguri sau chiar cu mâna (maioneza nu se pune din abundență, doar căt să fixeze straturile și să dea gust).

Dupa ce se termină montarea, salata Brățara de rodie se unge  cu un strat subțire de maioneză, se scoate ușor paharul și apoi se îmbracă cu bobițe de rodie. Partea asta e un pic migăloasă, dar merită efortul.

 

Susține Natura.md: Devino Patron!