Recifii coralieri - rezervoarele noastre de apă
Moldova nu are munți, spun unii. De fapt, să zică cine vrea ce-o vrea, dar noi avem „munții” noștri. Nu o dată s-a întâmplat ca peisajele de pe malurile Nistrului și Prutului să fie confundate cu unele montane. Deci, noi avem munți, dar de o altă structură și de o altă dimensiune. Munți moșteniți de la mările antice. Stânci, recifi, toltre sau chiar poale de munți putem numi depunerile imense de corali ce crează peisaje unice în partea de nord a țării.
De la Criva până la Cobani, în zona Prutului de Mijloc, găsim aceste frumuseți ale naturii, adevărate comori. E regretabil că multe dintre ele au fost distruse pentru dobândirea pietrei de calcar. Doar cu implicarea ecologiștilor s-a reușit conservarea stâncilor și pentru generațiile viitoare.
Prin structura lor, acești recifi ne pot servi adevărate rezervoare și filtre naturale de apă. Valeriu Țarigradschi, geograf și specialist în geologie, e de părere că în contextul schimbărilor climatice, anume aceste stânci ne pot fi adevărate rezervoare cu apă potabilă. Aceasta pentru că, având o structură poroasă, golurile se pot umple cu apele atmosferice - ploi sau zăpezi -, scurgându-se până la structurile tari de piatră, apa se va filtra, curăța căutând ieșirea spre suprafață. Astfel, pot apărea izvoare cu apă bună de băut. Acum să ne imaginăm ce cantități uriașe de apă am putea avea numai de la o stâncă asemeni celei de la Buteși sau Cobani care au în lungime în jur de un kilometru, iar în înălțime 50-80 de metri. E drept că, nu toți recifii pe care îi avem au o structură la fel de poroasă. Chiar și așa, dacă îi vom păstra pe cei care îi avem, ar fi suficient să ne asigure cu apă potabilă. Mulți dintre noi încă nu conștientizăm cât de valoroase sunt aceste toltre ale Prutului. Ele sunt asemenea recifelor de corali care se găsesc în adâncul mărilor, lângă Australia. Doar că la noi, aceste minunății sunt în toată frumusețea lor, la suprafață. Iar pentru un biolog, recifele de corali sunt adevărate laboratoare, în care se pot realiza cercetări științifice de o infinită varietate. Toltrele sunt sisteme bio-ecologice, care au avut un rol deosebit de important în procesul de formare în mările calde.
Din punct de vedere economic, recifii coralieri atât ai noștri, cei de la suprafață, cât și cei din Australia, aflați în ape, au o valoare extrem de mare. S-a estimat că prețul economic global al recifelor de corali acvatici variază de la 29,8 miliarde dolari SUA la 375 miliarde dolari SUA pe an. 25% din toate speciile marine trăiesc în recife de corali de mică adâncime, deși acestea ocupă mai puțin de 0.1% din suprafața oceanică a lumii. De o valoare imensă sunt și recifii din R. Moldova, dar, din păcate, lipsesc analize de acest fel.
Cu certitudine, recifii de corali sunt amenințati în întreaga lume. Iar procesele de protectie și restaurare ar trebui să fie de cea mai mare importanță.
Lucia TĂUT
Articol publicat în Revista NATURA în numărul 333
Susține Natura.md: Devino Patron!