Proprietățile miraculoase ale consumului de prune
Dacă eşti în căutarea unor fructe de sezon cu multiple beneficii, prunele sunt exact ceea de ce ai nevoie. Pe lângă faptul că sunt o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu şi fibre, sunt totodată nişte fructe foarte gustoase, care te ajută să îţi menţii atât corpul, cât şi mintea sănătoase. În lume există peste 2000 de specii de prune, unele dintre cele mai apreciate fructe ale toamnei, nu doar pentru gustul inconfundabil, ci și pentru efectele benefice asupra sănătății.
Beneficiile consumului de prune
1. Ideale la dietă - prunele sunt sărace în calorii, ceea ce înseamnă că sunt benefice dietei tale. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate zilnic pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi;
2. Stimulează memoria - dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria;
3. Previn bolile de inimă - prunele sunt foarte sărace în grăsimi. În plus, ele nu conţin grăsimi saturate, care pot creşte riscul atacului de cord prin creşterea colesterolului;
4. Sunt pline de carbohidraţi buni - dacă dieta pe care o ţii interzice consumul de carbohidraţi, prunele pot fi printre puţinele fructe pe care le poţi consuma. Atenţie însă! Prunele uscate au o concentraţie mare de carbohidraţi care stimulează pancreasul să secrete insulină, aşa că limitaţi-vă la consumul de prune proaspete, dacă nu vreţi să aveţi probleme cu glicemia şi un risc crescut de a face diabet;
5. Previn apariția cancerului - o prună de dimensiuni medii conţine 113 mg de potasiu, mineral ce ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale. Pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta și la prevenirea diverselor tipuri de cancer;
6. Benefice pentru oase - prunele conţin şi vitamina A, iar un singur fruct conţine 8% din aportul zilnic de vitamină, despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor;
7. Combat anemia - mecanismul prin care prunele combat anemia şi previn reapariţia acesteia nu este legat de conţinutul ridicat de fier al acestor fructe, ci datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, jucând astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive;
8. Tratează constipaţia - consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la 2-3 zile, de preferabil după-amiază, fiind recomandată graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, stimulând tranzitul intestinal şi conferind astfel un efect laxativ;
9. Previn diabetul - diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului glucozei şi variaţiile acesteia în sânge. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid;
10. Îmbunătățesc vederea și elasticitatea pielii - pentru că sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten, prunele ajută la îmbunătățirea vederii și pot preveni degenerarea maculară;
11. Blochează evoluția astmului - coaja prunelor conține resveratrol, substanță ce are un efect anti-histamic și are o acțiune calmantă în cazul reacțiilor alergice, care declanșează crize de astm;
12. Vindecă infecțiile gripale - în urma mai multor studii efectuate, cercetătorii au demonstrat că principiile active din prune inhibă și distrug virușii gripali.
Autor: Parascovia Mămăligă
Articol publicat în revista NATURA, nr. 389
Susține Natura.md: Devino Patron!