Devino Patron!

Un orizont albastru și senin la 30 de ani

Un orizont albastru și senin la 30 de ani
Foto: Activitate extrașcolară NUNTA NOASTRĂ MOLDOVENEASCĂ

Toamna anului 2023 este caldă și parcă întârzie într-o vară când frunza și florile nu se dau înfrânte. Toamna aceasta, poate „niciodată nu fu mai frumoasă”, scria Tudor Arghezi într-o poezie al cărei vers îl pot cita și eu acum. Așa, probabil, ar spune și orizontul larg al elevilor, discipolilor, profesorilor care fac parte din rețeaua școlară „Orizont” – grădiniță sau școală primară, gimnaziu sau liceu –, pentru că toate poartă același nume de 30 de ani.        

O discuție cu managerii acestei instituții, într-o frumoasă limbă românească, îți stârnește curiozitatea să vezi și alte frumuseți și admirație, totodată, decât cele lingvistice, în procesul instructiv-educativ, în activitățile educaționale, în performanțele elevilor, în zborul prin viață a sutelor sau miilor de elevi, care au absolvit această instituție. Toate bucuriile înscrise la Orizont le confirmă vicedirectorul general, responsabil de instruire, Umit Oz, vorbind cu el într-o limbă română corectă, el însuși fiind absolvent al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Facultatea de Limbi Străine.

Domnul director cunoaște istoria întemeierii acestei școli, pentru că ține la ea și se implică frumos încât imaginea ei să se păstreze ca lumina cea dintâi. Dând curs unui dialog, dl Umit Oz ne povestește: „Liceul Orizont și-a deschis primele clase în anul 1993, în orașul Ceadîr-Lunga. Alte clase, care au format o filială în sectorul Buiucani al capitalei și fiind prima, s-a constituit în 1994.

Peste câțiva ani, în 1999 a fost deschisă o școală în sectorul Ciocana, actualmente aceasta e cea mai mare filială după numărul de elevi. Ceva mai târziu, fiind și numărul de solicitări mare, am deschis un liceu la Durlești, în 2014. Aici învață elevi de la clasa a 8 până la a 12. Tot în acest an, în nordul Moldovei, orașul Bălți, la fel, a fost înființată o filială. Recent, în  2021, a fost organizată în Chișinău cea mai tânără ramură, o grădiniță pentru 120 de copii, dar care a început cu 40.

În prezent, la Orizont, în cele șase filiale învață 2750 de elevi. În acești 30 de ani de activitate a școlii, elevii și-au manifestat plenar interesul de a învăța, drept dovadă sunt miile de premii și medalii, pe plan local, dar și internațional, aduse de elevi pentru Republica Moldova”. 

Domnul vicedirector vorbește cu mult respect și despre cadrele didactice, „care sunt deosebite, bine pregătite și contribuie la creșterea copiilor”. Corpul didactic este divers: sunt profesori din R. Moldova, dar și din Turcia, Azerbaidjan, pentru că aici copiii învață în trei limbi. Până la clasa a șaptea, elevii studiază disciplinele în limba lor maternă, iar începând cu a opta, materiile se predau în limba engleză.  

În 2020, liceul a fost acreditat, prin urmare, garanția și condițiile de predare sunt asigurate pentru următorii 5 ani. Din acest an, la Orizont se va implementa un proiect inedit pentru elevi. Începând cu clasa a doua, elevii vor putea fi conectați la sistemul Cambridge – un program valabil la distanță. Cu atât mai mult, că din 2017 instituția este și centrul de examen la Cambridge, iar copiii de la clasa a doua și până la clasa absolventă, vor beneficia de un certificat.  

În cele trei decenii de activitate, la Liceul Orizont s-au perindat chiar dinastii, pentru că misiunea educațională aici este supremă: „Copiii sunt ființe umane unice, capabile de creștere și dezvoltare spirituală, morală, intelectuală și fizică”. Virtuțile, așa cum sunt, „adevărul ca valoare, libertatea, justiția, drepturile omului, legea și efortul colectiv” reprezintă binele comun. Profesorii și corpul administrativ au conștiința că „elevii trebuie să fie încurajați să învețe și să dezvolte noi competențe și aptitudini sociale, să aprecieze și să trateze pe alții cu respect, nu numai pentru ceea ce au, dar și pentru ceea ce putem face pentru ei”.        

Educația și instruirea la Orizont, într-un jurnal scris la sfârșit de octombrie 

1. În perioada 29 octombrie - 3 noiembrie, 2023, o echipă din mai mulți tineri din Republica Moldova a participat la Olimpiada Balcanică de Informatică, care a avut loc în orașul Maribor, Slovenia. Printre ei sunt și elevi de la LT Orizont din Chișinău. Elevul Timur Degteari a obținut o medalie de bronz, iar mențiunea de onoare a câștigat-o Mihai Eșanu.    

2. Elevii clasei a II-a, a Liceului Teoretic Orizont, fil. Bălţi, îndrumaţi de învăţătoarea Luminiţa Bârlădeanu şi Inna Popa - profesoară de limba şi literatura română, au descoperit plăcerea lecturii şi s-au convins că la clubul de lectură „Paradisul poveştilor” poţi călători imaginar în lumea fascinantă a basmelor. Analizând povestea „Bătrânul pescar”, plină de învăţăminte preţioase, elevii au învăţat să deosebească binele de rău şi să cultive valori.      

3. În cadrul Zilelor Culturii Naționale în Liceul Teoretic Orizont, filiala Durlești, a fost organizat tradiționalul iarmaroc de caritate „Culorile Toamnei”, în acest context părinții, elevii și profesorii au participat cu generozitate și entuziasm la această activitate!    

4. Cât de importantă este lectura pentru formarea adolescenților, ce laturi ale caracterului ne dezvoltă, ce competențe putem optimiza prin lectură - acestea au fost doar câteva din subiectele abordate la întâlnirea cu scriitoarea Maria Pilchin la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău. 

Maria Pilchin le-a vorbit elevilor claselor a 8A,B despre personajul cărții sale, DOGGY, și inspirația pentru el, despre cum a devenit scriitor și despre destinul unei generații sacrificate de copii, ai căror părinți au plecat peste hotare, acestea fiind accente dureroase din cartea DOGGY. Mulțumim doamnei M. Pilchin, în special, precum și întregii biblioteci - recunoștință pentru ospitalitate și pentru o discuție frumoasă.    

5. Elevii claselor a 6A și 6C, filiala Buiucani, au vizitat Muzeul de Istorie Militară din Chișinău. Experiența unei vizite reușite la muzeu persistă toată viața. Nu este suficient să privești și să asculți. Experiența trebuie să includă și învățare practică, iar ghidul a utilizat cele mai bune și mai interactive mijloace cu scopul de a asigura și consolida memorarea unor evenimente istorice de importanță majoră pentru istoria Republicii Moldova. Multă lume bună ne-a întâmpinat astăzi și toate, datorită parteneriatului cu familia Pîrțîna, care a avut grijă de o excelentă organizare.   

6. La sfârșitul lunii octombrie, câțiva exploratori din clasele a 8A și a 10C, alături de părinți și profesori, au cercetat Ținutul Neamțului - de la Cetatea Neamțului până la partea de sus a Cheilor, pe urmele legendelor culese de Neculce, ticluite de Bolintineanu sau Russo, discutate la orele de română cu dna Diana Mamaliga și explicate din punct de vedere istoric de dna profesoară Nelea Cotorobai. În una din seri, echipa a subliniat ideea unității prin diversitate și a pus accent pe Halloween-ul nordic, dar și pe frumusețea toamnelor de pe meleagurile noastre însorite.  

7. ,,Bine ați venit la NUNTA NOASTRĂ MOLDOVENEASCĂ!” – a fost genericul activității. În Moldova, nunțile au un farmec aparte și sunt un eveniment complex, cu diverse tradiții și obiceiuri.

În cadrul Zilelor Culturii Naționale, elevii clasei a XIIC din Liceul Teoretic Orizont, Durlești, ghidați de diriginta, Silvia Țenu și profesoara de istorie, dna Rodica Neaga, au înscenat o nuntă tradițională moldovenească. 

Au fost redescoperite obiceiuri și datini, precum invitatul oaspeților, întâmpinarea nașilor, închinatul colacilor, ,,cumpăratul” miresei, ceremonia de încununare a nașilor cu prosoape, despodobirea miresei, hora miresei și multe altele.        

Profesori, într-o instruire continuă    

8. Seminarul „Profesorul din era inteligenței artificiale” cu dr. Ecaterina Moga, psiholog și coach, formator internațional, a reprezentat o oportunitate fascinantă de a explora impactul tehnologiei și a inteligenței artificiale asupra profesorilor și a procesului de învățare în era modernă. Acest eveniment inovator s-a desfășurat în colaborare cu Liceul Teoretic Orizont, aducând în prim-plan perspective proaspete și soluții creative pentru educația actuală.

În cadrul acestui seminar, participanții au avut oportunitatea de a înțelege cum noile tehnologii, precum inteligența artificială, pot să transforme modul în care predăm și învățăm. Dr. Ecaterina Moga, un expert recunoscut în domeniul psihologiei și coaching-ului, a abordat subiectul precum adaptabilitatea profesorilor la schimbările tehnologice, dezvoltarea abilităților necesare pentru a rămâne relevanți în fața automatizării, și modul în care se pot integra tehnologiile în procesul de învățare pentru a spori eficiența acestuia. 

Acest seminar a fost o ocazie unică de a pregăti profesorul de azi la provocările și oportunitățile care vin odată cu schimbarea constantă a tehnologiei în domeniul educației.   

9. La data de 30.10.2023, la filiala Buiucani, s-a dat start Școlii de mentorat profesional și personal, formatoare - dna Svetlana Gorea, dr. în pedagogie, psihologul instituției. A fost o activitate captivantă şi relaxantă!

10. Iclicklibrary este o locație adiacentă, se poate spune, la fel, o filială, dar poate altfel, cu destinație pentru iubitorii de artă. Aici dl profesor Halil Serrac invită pe toți cei care iubesc literatura, muzica, pictura să organizeze ședințe literare, cenacluri, dialoguri interculturale.

Și într-adevăr, acest loc a devenit un lăcaș spiritual unde poezia, cuvântul frumos, o melodie sacră adună intelectualii în ședințe culturale. Aici se întâlnesc vocile generațiilor, după cum e și denumirea cenaclului, condus de scriitoarea Ana Onica, sau este comemorat trecutul prin intermediul profesorilor care organizează activități educaționale cu elevii.       


Autor: Silvia STRĂTILĂ

Articol publicat în revista NATURA, nr. 381

Susține Natura.md: Devino Patron!